Élet-Stílus

Eb-stadionok: Bern

Nekünk magyaroknak nincsenek kellemes emlékeink a berni stadionról, hiszen az Aranycsapat itt veszítette el 1954-ben a németek elleni a világbajnoki döntőt. Azóta természetesen új aréna épült a városban.

A Wankdorf-stadiont 1925-ben adták át, majd a 30-as és 40-es években folyamatosan bővítették az eredetileg 22 ezer férőhelyes arénát. Az 54-es világbajnokságra annyira elhasználódott, hogy a helyiek egy új stadion építése mellett döntöttek. Ez az új aréna már 64 000 szurkoló befogadására volt alkalmas.

A stadiont 2001-ben földig lerombolták, és a búcsúmeccsén megjelent az emlékezetes vb-döntőn szereplő két játékos, Grosics Gyula, és Fritz Walter is. A helyére felhúzott új létesítmény 2005 július végére készült el, és a keresztégben a Stade de Suisse Wankdorf Bern (Svájc stadionja) nevet kapta.

Galéria

Galéria

A helyiek továbbra is csak röviden Wankdorfnak hívják a jelenleg 32 ezer néző befogadására alkalmas, az UEFA-előírásoknak megfelelően kizárólag ülőhelyekkel rendelkező stadiont, amelyben egy bevásárló-központ, több étterem és néhány iskolai terem is található. Az aréna egyik érdekessége, hogy a tetején egy hatalmas napenergia-panel található. A napelemek maximális teljesítmény mellett 850 kW-ot biztosítanak. Az évi áramtermelés pedig 700 000 kWh-ra rúg.

Az aréna megnyitását követő szezonban természetes gyepszőnyegen játszhattak itt a csapatok, aztán a következő évben ezt műfűre cserélték, hogy a stadionban koncerteket is lehessen rendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik