Élet-Stílus

BL: Barcelona az angol dominancia ellen

A Barcelonán múlik, hogy angol finálét rendeznek-e az idén labdarúgó a Bajnokok Ligájában. A kedd este a Manchester United otthonában fellépő katalán sztárcsapat ráadásul már csak az európai porondon alkothat nagyot a most futó szezonban, miután a Primera Divisiónban kiszállt az aranyéremért folyó csatából.

A Manchester United-Barcelona Bajnokok Ligája-elődöntő kapcsán az odavágó történéseivel nem érdemes foglalkozni különösebben. A végeredmény, a 0-0 sok mindent elárul, kiegészítésként annyit, a Barcelona 85 percen át „lefutballozta” az ellenfelét – igaz, a fölénye gólhelyzetekkel nem igazán párosult -, ugyanakkor a találkozó legnagyobb helyzetét az manchesteri együttes puskázta el, pontosabban Cristiano Ronaldo, aki a tizenegyes pontról a kapu mellé vágta a labdát.

A barcelonai csata után Sir Alex Ferguson, a MU menedzsere úgy nyilatkozott: a gólnélküli döntetlen egyértelműen a csapata számára kedvező, mivel így otthon jó esély van a továbbjutás kiharcolására. S ehhez azt is hozzátette: teljesen másfajta mérkőzés lesz a visszavágó, mint a barcelonai volt.

„Saját közönségünk előtt támadni fogunk. Csak most jön a lényeg, keddi meccs lesz a döntő” – mondta a menedzser, aki elsősorban arra alapozhat, hogy együttese legutóbbi 11 BL-meccsét megnyerte az Old Traffordon (ez rekord!), méghozzá úgy, hogy 29 gólt lőtt és csak hetet kapott.

Ryan Giggs bizakodó (AP)

Ryan Giggs bizakodó (AP)

Fergusonnak a csapata összeállítását illetően akadnak gondjai – ugyanis az csak a meccs előtt derül ki, hogy két alapembere, Nemanja Vidics és Wayne Rooney pályára léphet-e. „Vidics sem vasárnap, sem hétfőn nem edzett velünk, de Rooney is kihagyta a gyakorlást. Azt gondoljuk, hogy kedd estére mind a ketten rendbe jönnek, de teljesen biztosak sajnos azért nem lehetünk ebben” – így a skót. Vidics és Rooney a Chelsea elleni 2-1-re elveszített bajnoki rangadón sérült meg: a védő Didier Drogba ütése nyomán az arcát, a csatár pedig a csípőjét fájlalja.

Ferguson nem titkolta, ő és csapata meglehetősen csalódott volt a Chelsea elleni vereség után, de felkészültek az újabb kemény ütközetre, és ő bízik bennünk a játékosaiban. „Nagyon szerencsés menedzser vagyok, hogy ilyen labdarúgókkal, ilyen egyéniségekkel dolgozhatok együtt, ha őket nézem, nagyon bizakodó a vagyok a továbbjutást illetően” – így a tréner.

A veterán harcos Ryan Giggs is optimista. „Az ilyen meccsekért, mint amilyennek a kedd ígérkezik, érdemes futballistává válni. Mindenki tudja rólunk, hogy saját szurkolóink előtt nagy elánnal támadunk, sok helyzetet dolgozunk ki, és biztos vagyok abban, hogy ez kedd este is így lesz” – mondta a 34 éves walesi középpályás, aki hisz benne, hogy a szezon végén bajnoki címet és a Bajnokok Ligája-diadalt is ünnepelhet az Old Traffordon.

A Manchester United jelenlegi legnagyobb ásza, Cristiano Ronaldo is továbbjutást vár, egyébként úgy véli, a közönség támogatása akár kulcsfontosságú is lehet egy ilyen „éles” mérkőzésen. „A szurkolóink fantasztikusak, főleg az utolsó hónapban tesznek ki magukért. Remélem, a Barcelona ellen is sokat segítenek” – mondta a portugál klasszis, akit az Angliában játszó profi labdarúgók a szezon legjobbjának választottak.

Lionel Messin sok múlhat az Old Traffordon (Getty)

Lionel Messin sok múlhat az Old Traffordon (Getty)

A kedd estét amúgy a Barcelona várhatja valamivel frissebben, miután a katalánok közül több alapember is pihent a hétvégi bajnoki fordulóban – mondjuk, ez aztán meg is látszott az eredményen, a Barca ugyanis 2-0-ra kikapott a Deportivo La Coruna otthonában. Már nincs is esélye a bajnoki aranyéremre.

„Meg tudom érteni azokat az embereket, akik a legutóbbi bajnoki meccsünket látva kételkednek a sikerünkben, ugyanakkor a Bajnokok Ligája más kávéház. Komolyan hiszek abban, hogy mi jutunk a döntőbe” – nyilatkozta Silvinho.

Hiába a botladozás a Primera Divisiónban, a BL-ben jól megy a gárdának, lévén 12 találkozó óta veretlen, és ezek közül kilencet meg is nyert. Ráadásul az utóbbi két manchesteri fellépésén elért eredmény (a 1994-es 2-2 és az 1998-as 3-3 döntetlen) most „bőven” elég lenne számára a sikerhez, a továbbjutáshoz.

„A manchesterieken van nagyobb nyomás. Ha mi egyszer betalálunk, akkor nekik már két gól kell a továbbjutáshoz. Márpedig most nem védekezhetnek, támadniuk kell. Én optimista vagyok” – nyilatkozta Deco, aki a Portoval és a Barcelonával is nyert már BL-t. A katalán sztárcsapatba visszatérhet az első meccset kihagyó Carles Puyol, Rafael Marquez viszont eltiltása miatt csak szurkolhat. A bokáját fájlaló Yaya Toure játéka kérdéses, ha nem jön rendbe, Edmilson szerepel a posztján.

múltidéző

A MU eddigi 16 hazai, spanyol csapatok elleni meccséből csak kettőt veszített el, egyszer a Real, egyszer pedig a Deportivo La Coruna ellen maradt alul – egyformán 3-2-re. Rossz előjel viszont, hogy az angol csapat hatszor játszott elődöntőt, és csupán egyszer diadalmaskodott az Old Traffordon 1969 óta. Tavaly az AC Milant sikerült legyőznie, 3-2-re (igaz, a visszavágón 3-0-ra kikapott, így kiesett), négyszer született döntetlen, míg 1997-ben a Dortmund vendégként tudott nyerni. A Barcelona eddig 26-szor lépett pályára Angliában, és az utolsó hatból négyszer nyert a BL-ben: kétszer a Liverpool, egyszer-egyszer pedig a Chelsea és a Newcastle otthonában. A két gigász eddig nyolcszor csatázott, két-két győzelem és volt négy döntetlen is. Legutóbb, 1998 őszén 3-3-ra végeztek.


BL-elődöntő, elődöntő:

Manchester United-Barcelona, 20:45

Várható kezdőcsapatok:

Manchester, Old Trafford. V.: Fandel (német)
MU: Van der Sar – W. Brown, R. Ferdinand, Vidics (O’Shea), Evra – Cristiano Ronaldo, Hargreaves, Scholes, Giggs – Tevez, Rooney (Pak)
Barcelona: Victor Valdes – Zambrotta, Puyol, G. Milito, Abidal – Xavi, Y. Toure (Edmilson), Deco – Messi, Eto’o, Henry

Ajánlott videó

Olvasói sztorik