Élet-Stílus

Räikkönen győzött Barcelonában

Az összetett pontversenyben élen álló, címvédő Kimi Räikkönen nyerte a Forma-1-es barcelonai Spanyol Nagydíjat. A finn mögött Felipe Massa és Lewis Hamilton végzett.

A kialvó jelzésre – akárcsak legutóbb Bahreinben – a két Ferrari reagált a legjobban. Az elsőként beforduló Räikkönen mögé ugyanis az Alonsót megelőző, harmadik helyről induló Massa érkezett meg, míg a Kubica mellett elsuhanó Hamilton az ötödik rajthelyről a negyedik pozícióba lépett elő.

A rajt pillanata: élen a két Ferrari (MTI)

A rajt pillanata: élen a két Ferrari (MTI)

Már a verseny elején pályára hajtott a biztonsági autó – a rajt után közvetlenül, ugyanis a német Adrian Sutil (Force India) és honfitársa, Sebastian Vettel (Toro Rosso) karambolozott. Két körrel később eltakarították a roncsokat, folytatódhatott a száguldás. ötödik körben Räikkönen, Massa, Alonso, Hamilton, Kubica volt a sorrend az élen.

Räikkönen és Massa növelték előnyüket, s a kerékcserék megkezdéséig a finn mintegy szűk tíz másodperccel járt a harmadik helyen köröző Alonso előtt, akit a Ferrari brazilja bő négy másodperccel előzött meg.

Kovalainen szerencsés balesete

Az edzésen „pehelykönnyű” autóval villantó spanyol már a 16. körben meglátogatta szerelőit, három körrel később Massa, majd azt követően Räikkönen következett, míg Hamilton és Kubica a finn után egy körrel érkezett meg a boxba. Ekkor úgy tűnt, a szemmel láthatóan nehezebb autóval gyürkőző Heidfeld és Kovalainen is beleszólhat a dobogós helyezésekbe, ám a 21. körben minden megváltozott.

Kovalainen a bal első gumi defektje miatt a negyedik – jobbos – kanyarban átvágtatott a bukótéren és mintegy 200 km/órás sebességgel befúrta magát a gumifalba. Beküldték a biztonsági autót és az orvosi gépkocsit is, a pilótát pedig hordágyon szállították el. A finn hüvelykujját felemelve jelezte, hogy a körülményekhez képest “egyben van”.

Kovalainent szállítják el a mentők (MTI)

Kovalainent szállítják el a mentők (MTI)

Amíg a mezőny a biztonsági Mercedes mögött sorakozott, az üzemanyagját elfogyasztó Heidfeld kénytelen volt meglátogatni a szerelőket – tette ezt azalatt, hogy a depó a szabályok értelmében „bezárt”. A németet 10 másodperces boxutcai megállással sújtották, s ezzel odalett a versenye.

Alonso alatt elfogyott a Renault

Féltávnál továbbra is a Ferrari világbajnoka haladt az élen, mögötte Massa és Hamilton robogott. Nem sokkal később, a 34. körben a kétszeres világbajnok Alonso motorja füstölni kezdett, a spanyol leállította a gépet és kiszállt a versenyből. Húsz körrel a zárás előtt Massa másodszor is megállt gumicserére, majd Räikkönen és Hamilton következett.

A hajrában, kihasználva azt, hogy kemény abroncsokon a Ferrari kevésbé gyors, Hamilton egyre jobban felgyorsult, a mögötte gyorsuló Kubicával a nyakán másfél másodpercre megközelítette Massát, de befogni már nem tudta riválisát.

Vörös dobogó: Räikkönen mögött Massa

Vörös dobogó: Räikkönen mögött Massa (MTI)

Räikkönen – aki idei második, pályafutása 17. futamgyőzelmét szerezte meg – rajt-cél győzelmet aratott, ezzel már kilenc ponttal vezet Hamilton előtt a vb-pontversenyben. A Ferrari a legutóbbi, Bahreini Nagydíjon is kettős győzelmet aratott, akkor Massa volt az első és Räikkönen a második.

Forma 1-es Spanyol Nagydíj
Végeredmény:
1. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
2. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +3.2
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) +4.1
4. Robert Kubica (lengyel, BMW Sauber) +5.6
5. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault) +35.9
6. Jenson Button (brit, Honda) +53.0
7. Kazuki Nakajima (japán, Williams-Toyota) +58.2
8. Jarno Trulli (olasz, Toyota) +59.4
9. Nick Heidfeld (német, BMW Sauber) +63.0
10. Giancarlo Fisichella (olasz, Force India-Ferrari) +1 kör
11. Timo Glock (német, Toyota) +1 kör
12. David Coulthard (brit, Red Bull-Renault) +1 kör
13. Takuma Sato (japán, Super Aguri-Honda) +1 kör
– Nico Rosberg (német, Williams-Toyota) +25 kör
– Fernando Alonso (spanyol, Renault) +32 kör
– Rubens Barrichello (brazil, Honda) +32 kör
– Heikki Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) +45 kör
– Anthony Davidson (brit, Super Aguri-Honda) +58 kör
– Sebastien Bourdais (francia, STR-Ferrari) +59 kör
– Nelsinho Piquet (brazil, Renault) +60 kör
– Adrian Sutil (német, Force India-Ferrari) +65 kör
– Sebastian Vettel (német, STR-Ferrari) +65 kör

A világbajnokság állása:
Pilóták:
1. Räikkönen 29 pont, 2. Hamilton 20, 3. Kubica 19, 4. Massa 18, 5. Heidfeld 16, 6. Kovalainen 14, 7. Trulli 9, 8. Webber 8, 9. Rosberg 7, 10. Alonso 6, 11. Nakadzsima 5, 12. Button 3, 13. Bourdais 2
Konstruktőrök:
1. Ferrari 47, 2. BMW Sauber 35, 3. McLaren-Mercedes 34, 4. Williams-Toyota 12, 5. Toyota 9, 6. Red Bull-Renault 8, 7. Renault 6, 8. Honda 3, 9. STR-Ferrari 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik