Élet-Stílus

Klímaerdőt ültettek a Bükkben

Összesen 97 600 facsemetét ültettek el a Bükk-hegységben a zöldtárca kezdeményezésére – épp annyi fát, ahány gyermek 2007-ben Magyarországon született. A tervek szerint a jövőben minden évben ültetnek klímaerdőt a kezdeményezés nevét viselő Csemeték Napján.

A mintegy százezer facsemetét Tard településen, a Bükki Nemzeti Park területén ültették el. Az így létrehozott klímaerdő egyben egy génbank alapját is jelenti, hiszen itt kapott helyet 60, a klímaváltozás által fenyegetett régi alma- és körtefajta is.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben nem volt ekkora mértékű fatelepítés, pedig köztudott, hogy a fák éltető jó levegőt biztosítanak és lekötik a káros anyagokat a környezetünkben – mondta Fodor Gábor tárcavezető az új, 10 hektáros klímaerdő utolsó facsemetéinek elültetésén. A faültetésAz eseményen több, 2007-ben született gyermek is részt vett szüleivel, illetve ott voltak a Klímabarát Települések polgármesterei is.

Forrás: Bükki Nemzeti Park

Forrás: Bükki Nemzeti Park

A Csemeték Napja programot a tervek szerint ez követően minden évben megrendezik, a Születés Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva, az Anyák Napja előtti szombaton. A program eredményeként az ország különböző pontjain évente új Klímaerdők születnek, annyi facsemetével, ahány csecsemő született a megelőző évben.

A klímaváltozás káros hatásai miatt számos növényfajt a kihalás fenyeget. Ez ellen léptek fel a gyümölcsfajták megőrzési programjával, aminek keretében 60 régi alma- és körtefajta 180
Fodor

Fodor “Klíma” Gábor fát ültet a klímaerdőbe (forrás: KvVM)

csemetéjét is betelepítettek az új klímaerdőbe – jegyezte meg a miniszter. Az 1880-as években hazánkban több mint 400 különböző almafajtát termesztettek és árultak a piacokon, jelenleg 4-6 alma és körtefajta adja a termés jelentős hányadát.

A változatos megjelenésű, zamatú, színű, érési idejű és ellenálló képességű fajták kiszorultak a termesztésből, pedig a klímaváltozás negatív hatásai miatt a fajok változatossága egyre fontosabbá válik. A minisztérium a tervek szerint nyáron, pályázaton választja ki a következő évi Csemeték Napja fatelepítéseinek helyszíneit. A pályázatra azon települések jelentkezhetnek, ahol legalább 1 hektáros szabad, beültethető terület található. 2009-ben legfeljebb tíz nyertes település között oszlik meg a faültetés, a települések a területet ajánlják fel, a fákat, a pénzügyi és a szakmai hátteret a tárca biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik