Élet-Stílus

UEFA-kupa: borul-e a papírforma?

A friss német kupagyőztes Bayern München toronymagas favoritként lép pályára csütörtök este a labdarúgó UEFA-kupa elődöntőjében az orosz Zenit ellen, míg a másik ágon a skót Glasgow Rangers és az olasz Fiorentina csap össze.

A Bayern-Zenit összecsapás esélyese egyértelműen a bajor csapat, amely a Német Kupát már elhódította, a bajnokságban pedig tíz pont előnnyel vezet, ellenben az oroszok nem kezdték valami jól a pontvadászatot, momentán csak a 10. helyen állnak, miután hat mérkőzésből csak egyet nyertek meg.

Az éremnek persze van egyik másik oldala is. A Zenit az előző körben gyakorlatilag kézlegyintéssel intézte el a Leverkusent, idegenben 4-1-re győzött, így a hazai visszavágón elszenvedett 1-0-ás vereség – ahogy mondani szokás – bőven belefért.

Az UEFA-kupát 1996-ban egyszer már elhódító bajorok viszont alaposan megszenvedtek a Getaféval: a hazai 1-1 után idegenben ilyen is eredménnyel végeztek tíz emberrel játszó spanyol kiscsapat ellen, majd hosszabbításban kétgólos hátrányba kerültek, Luca Toni duplájával azonban öt perccel a lefújás előtt kiegyenlítettek, így végül is továbbjutottak.

Pechjükre azonban a világbajnok olasz csatár – aki a Borussia Dortmund elleni kupadöntőben is duplázott – sárga lapot kapott, ekképp a Zenit elleni első meccset kénytelen lesz kihagyni. De „szurkolóként” is bizakodó: „A Német Kupát már megnyertük, de természetesen a Bundesligában, valamint az UEFA-kupában is az élen szeretnénk végezni. Remélem, május végén három trófeának örülhetünk” – mondta a szezonban már 35 gólnál járó Toni, aki utolsó négy mérkőzésen nyolcszor volt eredményes.

Kupagyőzelemmel hangolt a Bayern (Getty)

Kupagyőzelemmel hangolt a Bayern (Getty)

„Nem könnyű egyszerre több dologra figyelni, márpedig mi még mindig több fronton vagyunk versenyben. Lehet, hogy a játékunk olykor nem elegáns, de most nem is ez számít, csakis az eredményesség” – így a szezon végén visszavonuló Oliver Kahn, a Bayern kapitánya. Egy biztos, Mark van Bommel nem lesz elegáns, lévén a kupadöntőben eltört az orra, de mivel nem akar mérkőzéseket kihagyni, nemet mondott az operációra. „Az UEFA-kupa-elődöntővel fontos pillanathoz érkeztünk, játszani akarok, ennek érdekében hajlandó vagyok néhány hétig görbe orral járkálni” – jegyezte meg viccesen a holland középpályás.

Bár a Bayern a favorit, az 1990-ben világbajnoki címet szerző Rudi Völler amondó, az oroszokkal jó lesz vigyázni – ő csak tudja, hiszen a Bayern Leverkusen sportigazgatója. „Nagyon kompakt csapat, ügyesen tördeli a játékot, ha kell, támadásban pedig nagyon gyors, félelmetesen kontrázik. A játékosai olyanok, mint a rakéták” – mondta az egykori klasszis.

A másik ágon a Rangers és a Dzsudzsák Balázst is a soraiban tudó PSV Eindhovent búcsúztató Fiorentina igyekszik eljutni a május 14-én esedékes manchesteri döntőbe. A hazai pályán kezdő skótokat sérüléshullám és eltiltások sorozata sújtja. Persze nem csak emiatt tűnik valamivel esélyesebbnek a Fiorentina, ráadásul az olaszoknál csak a sérült Tomas Ujfalusi és az eltiltott Marco Donadel fog hiányozni csütörtök este.

Adrian Mutu, a Fiorentina csatára, hat gólnál jár a sorozatban (AP)

Adrian Mutu, a Fiorentina csatára, hat gólnál jár a sorozatban (AP)

A statisztika is a toszkán együttes mellett szól: a két gárda 1961-es találkozásából – az akkor még létező KEK döntőjében – a Fiorentina került ki győztesen, miután a két mérkőzésen összesítésben 4-1-re diadalmaskodott. Emellett az is az olaszok mellett szól, hogy ők vívhatják hazai pályán a visszavágót.

„Szerintem meg mindegy, hol játsszuk a párharc második mérkőzését, mivel mi mindenhol győzni akarunk. Nagyon készülünk a skócia meccsre” – kontrázott Dario Dainelli, a firenziek 28 esztendős középső védője, aki kerekperec kijelentette: a Fiorentina meg akarja nyerni az UEFA-kupát.

„A sorozat ezen szakaszában már nincs könnyű ellenfél, a Fiorentina ellen a maximumot kell nyújtanunk, ahhoz, hogy továbbjussunk. Ugyanis a gondok ellenére is ez a célunk” – nyilatkozta David Weir, a glasgowiak veterán védője.

UEFA-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
Bayern München (német)-Zenit (orosz), 20:45
A várható kezdőcsapatok
Bayern: Kahn – Lahm, Demichelis, Lúcio, Lell – Ribery, Van Bommel, Zé Roberto, Schweinsteiger – Klose, Podolski
Zenit: Malafejev – Anyukov, Sirokov, Krizanac, Sirl – Gyeniszov, Timocsuk, Zirianov – Arsavin, Pogrebnjak, Fajzulin

Rangers (skót)-Fiorentina (olasz), 20:45
A várható kezdőcsapatok
Rangers: Alexander – Whittaker, Weir, Papac, Cuellar – S. Davis, Hemdani, Dailly, Buffel – Cousin, Darcheville
Fiorentina: Frey – Jörgensen, Gamberini, Kroldrup, Gobbi – Kuzmanovics, Liverani, Montolivo – Santana, Pazzini, Mutu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik