Élet-Stílus

BL: nem Riise, a bíró a hibás (videó)

Rafael Benitez, a liverpooliak spanyol menedzsere a bírót kritizálta, Steven Gerrard csapatkapitány pedig megvédte a 95. percben döbbenetes öngólt szerző norvég John Arne Riisét az 1-1-gyel végződő Liverpool-Chelsea Bajnokok Ligája-elődöntőt követően. A londoniak szerint megérdemelték a döntetlent.

A Liverpool valamivel jobban játszott ellenfelénél, több ígéretes helyzetet is kidolgozott, sőt, Dirk Kuyt révén a vezetést is megszerezte, és úgy tűnt, meg is nyeri a BL-elődöntős angol párharc első felvonását, ám a 95. percben John Arne Riise döbbenetes öngólt vétett. A csereként beállt norvég védő Salomon Kalou bal oldali beadása után lehajolva védhetetlenül fejelt a hálóba. Ha lábbal próbál meg tisztázni, vélhetően kibombázza a labdát, és marad az 1-0, ám így a Chelsea várhatja kedvezőbb helyzetben a jövő heti visszavágót.

GALÉRIA

GALÉRIA

Rafa Benítez, a Liverpool menedzsere a mérkőzés után nem bántotta Riisét, nem is beszélt róla, még csak nem is utalt a hatalmas hibájára, inkább Konrad Plautzot kritizálta, az osztrák játékvezető irányába dobálta a mérgezett nyilakat. „Nagyot csalódtam a játékvezetőben. Az még rendben van, hogy sokat tévedett a kárunkra, de azt végképp nem értem, hogy amíg az első játékrész után egy perc volt a ráadás, miért hosszabbított négy percet a második félidőben.” Benítez azonban rögvest hozzátette: nem pusztán a bírón múlt a Liverpool győzelme.

„Sok ígéretes lehetőséget hagytunk ki, a gól mellett legalább négy tiszta helyzetünk is volt. Pozitívnak, kiváltképp higgadtnak kell maradnunk. Amennyiben a jövő héten is úgy játszunk, mint a második félidő első húsz percében, amikor nagy fölényben voltunk, és ha a helyzeteket is berúgjuk, bejuthatunk a döntőbe. Semmi sincs veszve. Bízunk magunkban” – szólt a spanyol tréner, akinek az irányítása alatt a Liverpool még nem szerzett gólt a Stamford Bridge-en. Amikor az újságírók ezt feszegették, a mellette ülő Steven Gerrard azonnal közbeszólt: „Na igen, mert még nem játszottunk ott Fernando Toresszel.”

A csapatkapitány végtelenül csalódott volt a lefújás után, de megvédte nagyot hibázó társát. „Nem hibáztatjuk John Arnét. Egyébként az egy nullal sem lehettünk volna elégedettek, hiszen sok helyzetünk volt, amíg a mi kapusunknak alig volt dolga, átellenben Petr Cech több esetben is nagyot védett.
Az ilyen párharcok mindig nüanszokon múlnak, most az ellenfelünknek volt szerencséje, talán a visszavágón nekünk lesz. Lehet, hogy most már a Chelsea-t tartják esélyesnek, de még nem lefutott ez a verseny. Tisztában vagyunk azzal, mit kell tennünk a visszavágón, és azt is tudjuk, hogy képesek vagyunk nyerni a Stamford Bridge-en” – magyarázta Gerrard.

Frank Lamprad érthetően kisimultabb arccal nyilatkozott, mint a válogatottbeli társa, a Chelsea karmestere amondó, csapata megérdemelte a döntetlent. „Rászolgáltunk erre az eredményre. Mind a két csapatnak voltak helyzetei, helyenként a Liverpool, helyenként mi játszottunk fölényben. Szerintem ez így volt igazságos” – magyarázta a középpályás.

Nagy szerencséje volt a Chelsea-nek (Getty)

Nagy szerencséje volt a Chelsea-nek (Getty)

„A mostani szezonban több meccsen is a lefújás előtt kaptunk gólokat, most fordult a kocka, ugyanakkor teljeséggel rászolgáltunk erre a találatra. Egyébként nem csak ezt, a Liverpool gólját is nagy hiba előzte meg – vette át a szót Avram Grant, a londoni „kékek” menedzsere. „A döntetlen kiváló eredmény a számunkra, ezzel együtt nagyon nehéz visszavágó előtt állunk. A liverpooli meccs kapcsán mindenképpen meg kell dicsérnem Petr Cecht, aki nagyszerűen védett, ámbátor ezt már megszoktuk tőle” – jegyezte meg az izraeli szakvezető, aki az esetleges távozásával kapcsolatos pletykákra reagálva elmondta, nem érdekli, mit mondnak róla az emberek.

A kapus kapcsán Lampard is megszólalt, természetesen ő is dicsérte a csapattársat: „Egyszerűen fantasztikus volt, Cech a világ legjobb kapusa, és kedd este újra bizonyította ezt.” Az imént magasztalt – amúgy valóban nagyszerű napot kifogó, több bravúrt is bemutató – hálóőr így nyilatkozott: „Az ezt megelőző két BL-elődöntő során nagyon szerencsétlenek voltunk itt (2005-ben egy vitatható góllal, 2007-ben tizenegyesekkel estek ki a „kékek” – a szerk.), most azonban szerencsés gólt szereztünk, másképp fogalmazva: meglett a jutalma annak, hogy az utolsó pillanatig hajtottunk.” A cseh kapus hozzátette, a párharc még nincs lefutva, de reméli, otthon sikerül kiharcolni a továbbjutást. Ezt hallva Grant és Lampard is bólogatott.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés:
Liverpool (angol)-Chelsea (angol) 1-1 (0-0)
Gól: Kuyt (43.), ill. Riise (öngól 95.)

Statisztika

Lövés/fejes: 10, ill. 5
Kapura: 7, ill. 3
Föllé/mellé: 3, ill. 2
Szabálytalanság: 20, ill. 16
Szöglet: 6, ill. 5
Les: 1, ill. 6
Labdatartás: 54%, ill. 56%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik