Élet-Stílus

Insignia néven él tovább az Opel Vectra

A korábbi kémfotók és kiszivárgott információk után az Opel hivatalosan is bemutatta az új Insigniát.

20 év után eltűnik az Vectra, és helyére érkezik nyáron az Opel új középkategóriás modellje. A 4,83 méteres, ötszemélyes kocsi feladata, hogy megújítsa a márka arculatát, ezért az eddigiektől eltérő, lágyabb, elegánsabb formákat kapott.

Az Insignia megjelenése lendületes, főként a kupészerű tetővonalnak köszönhetően. Mostantól olyan új opeles jegyeket kell megtanulnunk, mint az új formájú hűtőmaszkét, illetve a ?penge” oldalvonalét, amely közvetlenül az első kerék mögött kezdődik, és végigsiklik az egész oldalfalon. További újdonság, hogy kissé megváltozik a cég emblémája is. A körbezárt villámon a jövőben feltűnik az Opel felirat is.

Belül az ajtókra beforduló műszerfal mintegy körülöleli az utasokat, ez szintén újdonság az Opelnél, de nem sokáig. Az Insignia után valamennyi jövőbeni Opelben ilyet látunk majd. A gyár kiváló anyagokat és ergonomikus belsőt ígér.

Az Insignia eleinte hétféle Euro 5-ös motorral készül. A benzinesek az 1,6-os 115 lóerőstől a 260 lóerős V6-osig terjednek, a dízelek 110-160 lóerővel érkeznek. Ezekhez manuális vagy automata hatfokozatú váltó társítható. Később érkeznek a kis emissziójú EcoFLEX változatok és újabb, nagy teljesítményű verziók.

Amellett, hogy alapvetően továbbra is fronthajtásos kivitelben készül az új Opel, 1995 után újra lesz összkerékhajtással is középkategóriás modell. Az Insignia négykerék-hajtású kivitelében a FlexRide mechatronic futómű adaptív menetstabilizálóját a sofőr állíthatja be a hangulatának megfelelően.

Képgaléria (vezess.hu)

Képgaléria (vezess.hu)

Az Insignia műszaki újdonságai között szerepel az AFL (Adaptive Forward Lighting) rendszer, amelyben kilenc fénysugár áll be önműködően a változó menetviszonyok szerint.Újdonság a fénydiódás nappali fény is, amely jóval kevesebb energiát fogyaszt a halogénizzónál, ezáltal csökkenti a fogyasztást.

2008. július 22-én a Londoni Autószalonon mutatkozik be a négy- és ötajtós Insignia, a kombi csak később érkezik. A magyar piacra a jövő év elején érkezik az új modell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik