Élet-Stílus

Megjött a kikelet?

Most rengeteg érdeklődőt csábított a Balaton-partra az éveken át álmos tavasz. De csak az új és újszerű, felsőkategóriás ingatlanok keresettek a megújuló tó környékén.

Habár télen sokszor még álmos a tó környéke, a Tapolcán rendezett újabb Balaton Fejlesztési Konferencia már a tavasz előtt felkavarta az „állóvizet”. Az utóbbi években egyre többet szerepel a hírekben a Balaton mint újra népszerű üdülőhely. Felpörögni látszik a termálfürdők, az új lakások és szállók szigetszerű, egy-egy parti nagyvároshoz köthető fejlesztése-felújítása is. Még idén elindul a tóparti kempingeket birtokló SCD négy nagy projektje (lásd külön), és több balatonfüredi és siófoki fejlesztés, köztük a spanyol Fadesa ezüstparti hotel- és villaparkfejlesztése.

Megjött a kikelet? 1

A friss fejlesztések egy alaposan megújuló, átépülő Balaton képét mutatják. Ezt az átalakulást immár a vásárlók is kezdik érzékelni. Boom ugyan nincs a tó körül, de számos helyi ingatlanforgalmazó erősítette meg: az elmúlt 5–6 év legjobb telétől búcsúzik az ingatlanpiac. A tavaszra várva mindenki optimista – a világban tapasztalható ingatlanpiaci recesszió „begyűrűzésétől” egyelőre senki sem tart.

Újrafelfedezők
Simon Amarilla, az Otthon Centrum siófoki és balatonlellei irodáinak vezetője azt mondja, boomról egyelőre nincs szó, de a használt (ezek közül is inkább az újszerű) üdülőapartmanokat, nyaralókat, sőt még lakásokat és családi házakat is sokan keresik a déli parton.

„Az átfogó, sok-sok évre előre bejelentett nagyberuházásokkal egyelőre szkeptikusak, óvatosak a vásárlók: »hiszem, ha látom«, vallják legtöbben – mondja az Otthon Centrum irodavezetője. – Ezért ezek az átfogó projektek önmagukban nem növelik a keresletet. Inkább sok egyéni oka van az élénkülő keresletnek. Nem látok egyértelmű trendet, tendenciát annak hátterében, hogy most egyre többen érdeklődnek, vásárolnak az évek óta nagyon csendes balatoni ingatlanpiacon.” Igaz, a „sínen lévő” luxusberuházások, mint például az engedélyt csak most szerző Waterside Resort Siófok ingatlanjaira már számos előszerződést kötöttek.

A balatonfüredi Immobalaton-iroda tulajdonos-vezetője, Torma Steffi szintén optimista, bár ő is a piac kettéválását látja: luxusra vagy felsőkategóriás és átlagos ingatlanra. Mint mondja, Füreden és környékén az elmúlt 3–4 hónapban eltűnt az elmúlt években tapasztalható vásárlói óvatosság. „Rengeteg érdeklődő érkezik a Balaton északi partjára, egyre többen vásárolnak is” – mondja.

Az általa találóan „szürkeállománynak” nevezett ingatlanok ugyanakkor ma is nagyon nehezen kelnek el. Ezek a víztől távoli és panoráma híján lévő lakóházak, amelyek sokszor még „féláron” sem kellenek. Ugyanakkor az újszerű, családi ház minőségben épült, 100–140 négyzetméteres, lakályos, igényesebb kis rezidenciák szinte mindegyike elkelt a közelmúltban. Pedig ezek sem kifejezetten olcsók, áruk 30 millió forint fölött van.

Megjött a kikelet? 2

Torma Steffi szerint a tehetős középosztály ismét kezdi felfedezni az északi partot. A már megújult balatonfüredi városközpont egyre többek fantáziáját mozgatja meg. Ráadásul szép számmal indulnak új fejlesztések Füreden is: az egykor pártüdülőként használt Brázay-villa területén értesüléseink szerint ötcsillagos hotel és wellness-központ épülhet, a strand közelében pedig új apartmanok és villák építése kezdődik idén – Bellavista néven. Ez utóbbira szintén sok érdeklődő van, hiszen az újlakás-kínálat mindeddig szerény volt az északi oldalon.

Nem megy, ami régi
A déli parton viszont már négy-öt éve egyre nagyobb intenzitással folyik a vadonatúj apartmanházak építése. Siófokon például immár a spanyol Fadesa is ringbe szállt. Az Ezüstparton előkészítés alatt áll egy spanyol projekt, hatalmas, 4 hektáros területen 4 és 5 csillagos hotel és 100–150 lakásos villapark megépítésére. Az első kapavágás már tavasszal megtörténhet, ha jól halad az előkészítés.
A csillogó új fejlesztések árnyékában pedig reménytelenül árválkodnak a letűnt kor relikviái. A 20–30 vagy éppen 40–50 éve épült nyaralók és házak tulajdonosai továbbra is kilátástalan szélmalomharcot vívnak, ha értékesíteni akarják, mondjuk, a nagyszülőktől örökölt, sok szép emléket őrző, tóhoz viszonylag közel épült, de nem vízparti vagy nem panorámás nyaralót. Pedig az efféle ingatlanok adják a tó körüli kínálat több mint 90 százalékát.

Az Otthon Centrum veszprémi és keszthelyi irodájának vezetője, Kovács Tibor sem optimista, ami a régebben épült ingatlanokat illeti. Szerinte ezek jó esetben is legfeljebb az infláció ütemével megegyezően drágulhatnak, de a stagnálás, azaz a lassú értékcsökkenés sem lehetetlen. Mi több, jó néhány szocreál felépítmény csökkentheti is a telek értékét, mert el kell bontani vagy teljesen át kell építeni, ami drágább is lehet, mint egy új nyaralót felhúzni.

Az SCD most bejelentett beruházásaitól nem vár „egetverően nagy hatást” Kovács Tibor, már ami az áremelkedést illeti. A beruházások közvetlen környezetében nyilván javulnak az ingatlanok értékesítési esélyei. A legtöbben azonban a luxus- vagy felsőkategóriás, új építésű apartmannyaralókat keresik, mind délen, mind északon, az átlag senkinek sem kell – erősítik meg a szakértők.

Érdekes módon egy felsőbb emeleti, nagy teraszos, vízre néző, 4-5 éve épült lakást 2-3 nap alatt is el lehet adni, esetenként drágábban, mint a jelenleg építés alatt lévőket. Az új és újszerű ingatlanok befektetésként is vonzóak, de az inflációt érezhetőn meghaladó árnövekedésre, klasszikus boomra ezeknél sem számítanak a szakértők.

Fontos változás viszont, hogy a tónál nyaralót vásárlók többsége ma már nem a csendet és a nyugalmat keresi, hanem az a legfontosabb számukra, hogy nyüzsgő, városias légkörben pihenhessenek – legalábbis a déli parton. Az északi parton, különösen Füreden, Tihanyban és környékén egyre inkább a nyugodt, nagypolgári életstílus kedvelői szeretnének elegáns nyaralót, apartmant. Igaz viszont, hogy Tihany és Badacsony között „félúton” egyelőre kevés az érdeklődő.

Mindenki óvatos
Az ingatlanok hosszabb távú értékőrzése szempontjából mindemellett fontos az SCD alaposan megtervezett, több mint két tucat projektet összefogó Balaton Programja. Néhány hónapja a magyar tulajdonú SCD-csoportnak sikerült bevonnia egy ismert és tőkeerős régiós ingatlanpiaci partnert, a Quinlan Private Golubot a mintegy 120 milliárd forintos összefüggő fejlesztési programba. A közös cég, az SCD Quinlan Private Balaton Development SA azonban mégis kissé óvatosan kezd a tó körüli fejlesztésekbe. Tavaly télen huszonkét településre kiterjedően összesen 28 projektről szóltak a tervek, de egyelőre csak négy helyszínen indulnak el a munkálatok (lásd külön).
Nyilván e beruházások iránti érdeklődést lemérve „tesztelik” a nagybefektetők, mit képes elviselni a tó körüli turisztikai és ingatlankereslet. Kedvező fogadtatás esetén indulhatnak a megafejlesztések is. Miközben a száz-százötven lakásos, új apartmanházak nyaralólakásai biztosan, sokszor már részben a tervezéskor elkelnek, azt még nem látni, hogyan alakul a több tízmilliárdos fejlesztések megtérülése. A turisztikai jelleg ugyanis erősen átalakulóban van, nem tudni, milyen töltöttséggel lehet üzemeltetni ekkora létesítményeket a következő években.
Ezért talán érthető is a házvásárlók óvatossága. Többségük szerint egyelőre korai lenne például a Siófok közelében, Zamárdi-ban 2011-re tervezett óriásvidámpark, a még csak látványtervként létező Balaton Park szomszédságában telket vásárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik