Élet-Stílus

BL: kezdődik a csillaghullás

Csapnivaló főpróba után jó előadást, s főképpen továbbjutást várnak kedvenceiktől az FC Barcelona hívei a labdarúgó Bajnokok Ligájában, amelynek nyolcaddöntős párharcai négy visszavágóval kedd este folytatódnak. A legnagyobb csata az Arsenal milánói vendégjátékán várható.

A katalánok úgy vághatnak neki a skót Celtic Glasgow elleni csatának, hogy két hete idegenben tudtak nyerni 3-2-re, ám az előny csöppnyi nyugtot sem adhat nekik az e hétvégi bajnoki szereplés kudarca miatt. Hiába szerzett tudniillik vezetést Ronaldinho káprázatos ollózásos kapásgóljával szombaton a Barca, a vége 4-2-es vereség lett az Atlético Madrid otthonában. Miáltal egyfelől végeszakadt a 16 meccses veretlenségi sorozatnak, másfelől ismét ötpontos lett a bajnoki címet visszahódítani akaró gárda hátránya a Real Madriddal szemben a Primera División tabelláján.

Páholyban a katalánok

A nemzetközi sikerekre is vágyó Barcelona a Celtickel vívandó BL-ütközetben nem engedhet meg magának botlást, s ebben segítheti Frank Rijkaard vezetőedzőt, hogy a keddi meccsen, ha úgy gondolja, már az első perctől bevetheti az Atlético ellen pihentetett, és csak csereként használt Lionel Messit, aki Glasgow-ban kétszer is bevette a skót bajnok kapuját.

Messi pihent a hétvégén (AP)

Messi pihent a hétvégén (AP)

A Barcelona az idei kiírásban már fogadott skót csapatot a Nou Campban, és akkor egy unalmas mérkőzésen gólnélküli döntetlenre végzett a Glasgow Rangersszel. A Celtic ellen jobb összecsapásra van kilátás, már csak azért is, mert a vendégek nem engedhetik meg maguknak, hogy beálljanak védekezni. A katalánoknál nincsen komolyabb sérült, Rijkaard a hírek szerint legjobb felállásában küldheti pályára a csapatát. Már csak az a kérdés, hogy Ronaldinho és Deco vagy Henry és Yaya Touré kap helyet a kezdő tizenegyben.

A nagyok között bizonyíthat az UEFA-kupa győztese

A kedd másik spanyol érintettjére, a Sevillára már csak azért sem vár sétagalopp, mert a Fenerbahce otthonában 3-2-re kikapott, és bár a két idegenbeli találat kapóra jöhet a visszavágón, vélhetően alaposan meg kell küzdenie az andalúziai együttesnek a továbbjutásért harcos török riválisával szemben.

A Sevilla idegenben az elmúlt hetekben nem volt túl acélos, de hazai pályán Kanoute-ék remek formát mutattak: a legutóbbi nyolc otthoni meccsükből hatot megnyertek, a másik két mérkőzésen pedig döntetlenre végeztek a Barcelonával. A spanyolok leggyengébb pontja a védelem, és ez a hétvégi bajnokin is bemutatkozott. A Sevilla végigtámadta a Deportivo elleni mérkőzést, a két említésre méltó hazai kontránál azonban elaludt, és így 2-1-re kikapott.

A törökök a két héttel ez előtti siker óta elvesztették a bajnokságban a hazai veretlenségüket, és a kupából is kiestek. A Fenerbahce gólfelelőse, a legutóbbi nyolc meccsén 11-szer betaláló Matej Kezman ennek ellenére úgy gondolja, van esélyük a Sevilla ellen. „Az odavágón egyértelműen kiderült, hogy az ellenfelünk védelme lyukas. Jó a csapatunk, képesnek érzem arra, hogy idegenben is eredményesek legyünk, és akkor bejuthatunk a legjobb nyolc közé” – nyilatkozta optimistán a szerb csatár.

Benzema vagy Ronaldo?

Nem dőlt el még a Manchester United és az Olympique Lyon párharca sem, bár kétségkívül az angol bajnok várhatja kedvezőbb helyzetből a visszavágót. Sir Alex Ferguson legénysége a francia bajnok vendégeként 1-1-et játszott, így már egy minimális különbségű siker is bőven elegendő ahhoz, hogy a negyeddöntőben folytathassa Sir Alex Ferguson amúgy jó ideje kiváló formában futballozó legénysége.

Tevez nagyon fontos gólt lőtt az első meccsen (Getty)

Tevez nagyon fontos gólt lőtt az első meccsen (Getty)

A hétvégén Rooney és Ronaldo nélkül is gálázott a MU a bajnokságban, a Fulhamnek hazai pályán esélye nem volt. A hétvégi győzelemnek azért is nagy a jelentősége, mert az éllovas, és a szintén a BL-ben érdekelt Arsenal pontokat hullajtott az Aston Villánál.

Ferguson minden bizonnyal 4-4-2-es felállásban küldi pályára az együttesét, a franciák mestere, Alain Perrin pedig 4-3-3-al vagy 4-5-1-el kezd. A Lyon az utóbbi taktikát hosszú időn keresztül sikerrel alkalmazta az odavágón, sőt a Manchester City ezzel a felállással tréfálta meg az Old Traffordon Ronaldóékat.

Az első találkozó után csalódottan nyilatkozó Lyon-tréner szerint még korántsem lefutott a találkozó. „Az 1-1-es eredmény igazándiból egyik sem csapatnak nem túl kedvező, hiszen egy újabb gól eldöntheti a találkozót. Reméljük elbízza magát az ellenfelünk, mi pedig a utolsó percben megszerezzük a győztes találatot” – mondta Perrin. Ferguson sem könyvelte el még a továbbjutást, a skót mester szerint elsősorban Karim Benzemára és Juninhóra kell figyelniük a manchesteri védőknek.

Generációk csatája

A legádázabb harcra a másik keddi fellépésre kötelezett angol gárda, az Arsenal meccsén lehet számítani. A szigetországi bajnokságban éllovas gárda a tartalékmuníciók bevetésére kényszerül, miután a londoni nyitóütközetben az Ágyúsok hiába tüzeltek, egyszer sem találtak be a BL-címvédő AC Milan hálójába. Ami persze azt is jelenti, hogy adott esetben akár már egyetlen gól is nyolc közé jutást érhet a francia mester, Arsene Wenger igazgatta angolok számára.

Eduardo súlyos sérülése miatt kihagyja a visszavágót (Getty)

Eduardo súlyos sérülése miatt kihagyja a visszavágót (Getty)

A vendégreményeket táplálhatja, hogy a milánói alakulat a honi bajnokságban változatlanul gyengélkedik – meglehet persze azért is, mert az energiák legjavát a nemzetközi hadszíntéren elérendő sikerek érdekében mozgósítja a minden szempontból, így az átlagéletkort tekintve is módfelett tapasztaltnak számító együttes.

A londoniak esélyeit növeli, hogy van Persie a hírek szerint vállalja a játékot. A BL-címvédőjénél is visszatér a keretbe három kulcsember: Kaká, Alessandro Nesta és Andrea Pirlo a hétvégi bajnokit kihagyta, kedd este azonban ott lesz a kezdőben. Kérdéses viszont Clarence Seedorf játéka, a tapasztalt holland középpályás kisebb sérüléssel küzd. Egyes olasz sajtóhírek szerint a milánóiak edzője a rendkívülien fontos összecsapásra beteszi a kezdőbe a tavalyi fináléban kétszer is eredményes Filippo Inzaghit. Ez egyben azt jelentheti, hogy Alexandre Pato feltehetően csak a kispadon kezd.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó
Keddi meccsek:
FC Sevilla (spanyol)-Fenerbahce (török) 20:45 ó (első mérkőzés: 2-3)
Manchester United (angol)-Olympique Lyon (francia) 20:45 (1-1)
FC Barcelona (spanyol)-Celtic Glasgow (skót) 20:45 (3-2) (TV6)
AC Milan (olasz)-FC Arsenal (angol) 20:45(0-0) (Viasat3)

Szerdai program:
FC Porto (portugál)-Schalke 04 (német) 0-1 (Sat1)
Internazionale (olasz)-FC Liverpool (angol) 0-2
Real Madrid (spanyol)-AS Roma (olasz) 1-2 (m1)
Chelsea (angol)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 0-0 (TV6)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik