Élet-Stílus

Megduplázódott az omló löszfal tömege

Már csaknem 500 méteres szakaszon fenyeget leszakadással a dunaszekcsői löszfal: újabb 14 épület került veszélybe. A hajóforgalom még zavartalan, és a település vízellátása sincs még veszélyben. Mint a Figyelőnet többször megírta, a természeti jelenség megállíthatatlan.

A műszeres mérések elvégzéséhez szükséges négymillió forintot a megye vis maior keretéből teremtik elő. A település vízellátása jelenleg nincs veszélyben, ám a Dél-dunántúli Regionális Vízművek veszélyeztetett helyen lévő víztárolóját hamarosan új helyen építik meg – mondta el az MTI-nek Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke.

Az elmúlt napokban észak felé továbbhúzódott a löszfal törésvonala, így jelenleg már 460 méter hosszú a repedés. Faller János, Dunaszekcső polgármestere szerint a most megindult partszakasz nagyjából 30 méter magas. Eddig 15 métert csúszott lefelé az a 750 ezer tonnás földdarab, amely a folyó fölé tornyosuló löszfalról szakadt le, s amely a Dunából kiemelt egy kőszigetet.

Képgaléria!

Képgaléria!

A veszélyes részeket kerítéssel lezárták, s fokozottan őrzik. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében lezárta a környéket, a katasztrófavédelmi szakembereken és a geológusokon kívül senkit sem enged az érintett partszakasz közelébe. A repedt, csúszásnak indult löszfal nem fenyeget lakott területet. Az újabb repedéssel megduplázódott a mozgásban lévő földterület nagysága, amely eléri az egymillió köbmétert – mondta Kraft János, a Pécsi Bányakapitányság geológusa. Szerinte további omlások várhatók, ugyanis a repedések miatt vannak még megindult, lógó földtömbök, amelyek várhatóan az ártérbe gurulnak le, s nem a mederbe.

A dunaszekcsői veszélyhelyzetre először a FigyelőNet hívta fel a figyelmet. Akkor arról számoltunk be, hogy mintegy 500 ezer köbméternyi földtömeg indulhat meg a Duna felé magával rántva több nyaralót, a falu vízművét, és elzárhatja a hajózási útvonalat. A löszfal kedd hajnalban indult meg, a folyamat még napokig eltarthat. A további omlás megelőzéséről, az utómunkálatokról a szakemberek ekkor tudnak majd dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik