Élet-Stílus

Költözik a Premier League

A globalizáció az angol labdarúgást is elérte. Könnyen meglehet, hogy a Premier League csapatai Nagy-Britannián kívül is játszanak majd bajnoki mérkőzéseket.

A 2010/2011-es szezontól kezdődően – amikor is életbe lép az új televíziós szerződés – rendeznének bajnoki találkozókat Nagy-Britannián kívüli városokban, elsősorban az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Az ötletet az angol labdarúgó Premier League 20 klubja „kidolgozásra érdemesnek” találta.

A tervek szerint a 38 forduló mellé januárban beiktatnának egy extra játéknapot, ennek tíz meccsét öt különböző, pályázat útján kiválasztott városban rendeznék meg. Egy adott helyszínen két találkozóra kerülne sor, egyre szombaton, egyre pedig vasárnap, és a „vendégségben” lejátszott találkozók eredményeit a végelszámolásnál vennék majd figyelembe.

A Premier League a világ legnépszerűbb bajnoksága (Getty)

A Premier League a világ legnépszerűbb bajnoksága (Getty)

„Tudomásul kell venni, hogy a sport is globalizálódott, nekünk pedig mindenképpen reagálnunk kell erre, ha egyszer már elértük, hogy a liga eseményeit világon mindenhol nagy érdeklődéssel figyelik” – magyarázta Richard Scudamore, a Premier League vezérigazgatója. Scudamore arról egyelőre nem tudott beszámolni, mely városokban vendégeskedhetnek majd az angol élvonal klubjai, de megjegyezte, sok függ az időjárási körülményektől is, ekképp az Egyesült Államok keleti partvidéke, illetve a Középnyugat nem jöhet szóba lehetséges helyszínként.

A Premier Leage „elköltöztetéséhez” elsősorban az amerikai profiligák adták a példát. Az NFL-ből a friss bajnok New York Giants, valamint a Miami Dolphins, az NBA-ből a Minnesota Timberwolves és Boston Celtics, míg az NHL-ből a címvédő Anaheim Ducks és a Los Angeles Kings játszott szeptemberben, illetve októberben bajnoki vagy felkészülési mérkőzéseket Londonban. Nemrégiben az oroszoknál merült fel, hogy bajnoki labdarúgó-találkozókat szervezzenek a brit fővárosban, azonban az angol szövetség (FA) nem lelkedesett ezért az ötletért.

Ez a jelenet Amerikában is megismétlődhet (Getty)

Ez a jelenet Amerikában is megismétlődhet (Getty)

Persze azzal sem mindenki ért egyet, hogy januárban extra fordulót rendezzenek a Premier League-ben. A menedzserek már tiltakoznak, szerintük a kifacsart labdarúgók érdekében inkább csökkenteni, mit sem növelni kellene a mérkőzések számát. Sir Alex Ferguson, a bajnok Manchester United menedzsere kifejezetten dühös volt amiatt, hogy David Gill klubvezető nem egyeztetett vele, mielőtt igent mondott volna az ötletre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik