Élet-Stílus

Latin rangadók Európában

Szerdán az európai elit felméri tudását: barátságos találkozók sokaságát rendezik kontinensszerte. Az orosz válogatott kivételével az összes Európa-bajnoki résztvevő sorompóba lép.

A legkésőbb kezdődő találkozókkal kezdve: Svájcban és Spanyolországban is latin-rangadóra kerül sor. Az Eb-helyszínen az olaszok a portugálokkal, míg Malagában a spanyolok a franciákkal akasztanak tengelyt.

Pláne a második mérkőzésnek terhelt az előélete. A 2000-es Eb-re és a németországi vb-re is esélyesként érkező spanyolokat mindkétszer a franciák tessékelték ki, s ismerve a két kapitány habitusát (Luis Aragones és Raymond Domenech is nagy „odamondogató”), a hangulat adva van.

A spanyolok másfél éve egy helyzetet megelőző szabálytalanságot reklamáltak a franciák vezető gólja előtt, ám az előzmények tükrében az erkölcsi győzelem is Henryék oldalán állt – Aragones korábbi, Henryra tett rasszista megjegyzései okán. A két csapat legutóbbi tíz találkozójából a spanyolok mindössze egyet nyertek meg.

Francia bőségszaru

Tét nélküli találkozóról lévén szó Domenech 37 tagú kerettel érkezett a szomszédos országba, a franciák B-csapata ugyanis a Kongói DK válogatottjával ütközött meg Marbellában (0-0). A kedden is játszók közül Bousmong, Cissé és Nasri csatlakozott az A-kerethez. Bemutatkozik majd a “kékek” új meze is – a L’Equipe külön cikket szentelt az új piros mezek méltatásának.

Kérdéses, hogy a francia kapitány kivel pótolja majd Ribéryt, A Bayern spílere nem játszhat a spanyolok elleni rangadón, mivel a Hansa elleni rostocki Bundesliga-találkozón megsérült combját fájlalja.

Ribéry nem léphet pályára a spanyolok ellen (Getty)

Ribéry nem léphet pályára a spanyolok ellen (Getty)

A házigazdáknál Krkic és Albelda lehet az „új arc”. Mindkettő meglepetés – félig-meddig. A Barcelona tinédzserét Aragones elsősorban óvatosságból szerepeltetné, ugyanis mindmáig nem teljesen eldöntött tény, hogy a tehetség a spanyol, avagy a szerb válogatottban kíván futballozni.

Krkic rekorder lehet

Egy korai debütálás azonban elkötelezheti a 17 éves támadó középpályást. Ha Krkic pályára lép, ő lesz minden idők legfiatalabb spanyol válogatottja, megdöntve Angel Zubieta 1936-os csúcsát.

Albelda beválogatása nem képességeit tekintve meglepő, hanem azért, mert tagja a Ronald Koeman által a Valencia keretéből száműzött „hármaknak”, így december közepe óta nem játszott tétmeccsen. A játékos meghívója arra is utalhat, hogy a spanyolok defenzívebb felfogásban (is) játszhatnak, hisz ő a kapitány egyik kedvenc védekező középpályása.

Akiktől sokat várnak a spanyolok: Krkic és Torres (AP)

Akiktől sokat várnak a spanyolok: Krkic és Torres (AP)

Olaszország és Portugália máris az Eb helyszínén méri össze tudását. A svájci barátságos találkozóra az olaszok igencsak foghíjas kerettel érkeznek. A kapuban a sérült Buffont egyelőre ideiglenesen pótoló Amelia véd majd, ám Donadoninak fájhat a feje, hisz egyelőre még nem tudhatja, hogy Buffon a nyári eseményre felépül-e. Ameliára sem tette le a voksát, a magával vitt De Santisban pedig nem bízik.

Buffonnal vagy nélküle?

Az olasz sajtóban folynak a találgatások. A portugálok elleni meccstől is függ, hogyan alakul az olasz kapuskérdés, egyre többen rebesgetik, hogy az Interben ismét magára találó Francesco Toldo is meghívót kaphat. Ennél is váratlanabb, hogy fogadkozásai ellenére, Donadoni az EURO 2008-ra nem számol Del Pieróval, a Juventus 33 éves ásza ugyanis nincs a svájci húszas keretben (sem).

Bár az indulás előtti olaszországi sajtótájékoztatón említette, hogy mindenkinek van még egy esélye, úgy tűnik, Donadoni elsősorban az olyan támadókra apellál, akik szükség esetén a középpályás védekezésből is kiveszik részüket – Quagliarella és Di Natale ilyenek. A középcsatár posztján Luca Toni az úr. A Genovában megtáltosodó Cassano sem kapott meghívót, ott lesz ellenben a rivális Genoa támadója, Borriello.

Defenzíva-offenzíva: Cannavaro és Quagliarella (Getty)

Defenzíva-offenzíva: Cannavaro és Quagliarella (Getty)


A portugálok “olaszul” tanulnak

Kollegájához hasonlóan, Luiz Feléipe Scolari is keveri a kártyákat. A portugálok brazil mestere új taktikát kíván kipróbálni a világbajnok ellen.

A sérült Nuno Gomes otthon marad, helyette a brémai Hugo Almeida lesz a (valószínűleg) kispados. A portugálok elsősorban az olaszok játszotta futballhoz próbálnak igazodni Zürichben, legalábbis szövetségi kapitányuk szerint:
„Az olaszok játékstílusa rendkívüli, egyéni. Engedik ellenfelüknek a labdatartást, altatnak, de a fontos pillanatokban életveszélyesek, s így a kulcsmomentumokban az ő akaratuk érvényesül. Meg kell tanulnunk úgy játszani, hogy olvassuk a forgatókönyvüket.”

A CIKK FOLYTATÓDIK

—-Bemutatkozik Capello—-

A nap talán legnagyobb körítéssel kísért eseménye lesz Fabio Capello bemutatkozása az angol válogatott élén. A szemüveges mesterről az új csapatkapitány – a szalagot a sérült Terrytől ideiglenesen öröklő – Gerrard és Rio Ferdinand egymást túllicitálva méltatott, dicshimnuszba foglalva a mester képességeit, győzni akarását. Kérdés, hogy az olasz a svájciak ellen már formába tudja-e önteni elképzeléseit, avagy a londoni találkozó még az „ismerkedés jegyében” telik.

Capello a tétmeccset időtlen idők óta nem szereplő, s ezért a keretből kimaradt Beckhamnek is üzent, megerősítve korábbi mondatait: amennyiben formába lendül, számít rá.

Terry mellett Agbonlahor sem készül a mérkőzésre, az Aston Villa hétvégén megsérülő támadóját a Portsmouth-i bemutatkozásán rögtön eredményes Defoe próbálja pótolni. Elöl alighanem a vasárnapi bajnokin gólt szerző Owen lesz Rooney párja.

Az Ausztria-Németország találkozóra a Chelsea-ben hosszas kihagyás után egyre inkább magára találó Ballacknak Joachim Löw meghívót küldött, s kisebb fejsérülése ellenére a középpályás kezdőként léphet pályára Bécsben az osztrákok elleni találkozón.

Megfogyatkozott holland keret gyakorol Splitben (AP)

Megfogyatkozott holland társaság gyakorol Splitben (AP)


Holland gondok

A holland válogatott Splitben meccsel a horvátokkal, s elsősorban az szól a vendégek mellett, hogy a kivívott függetlenség óta a horvátok véletlenül sem tudtak győzni az dalmáciai városban. Nyolc fellépésen hat döntetlen és két vereség az eddigi mérleg.

A bombaerős középpályás sort felvonultató házigazdák viszont joggal bizakodhatnak, hisz a Real sérültje, Van Nistelrooy mellé vasárnap este – harmadik milanosként – Seedorf is csatlakozott. Marco van Basten gondjait csak szaporítja Engelaarnak, a Twente középpályásának kiválása.

—-Barátságos mérkőzések—-

Horvátország-Hollandia, 20:30
Split. Várható kezdőcsapatok:
Horvátország: Pletikosa – Corluka, Robert Kovac, Simunic, Simic – Niko Kovac, Modric, Rakitic (Srna), Kranjcar – Da Silva, Petric
Hollandia: Van der Sar – Melchiot, Heitinga, Mathijsen, Bouma – Landzaat, Van der Vaart, Sneijder, Van Bronckhorst – Babel; Huntelaar

Ausztria-Németország, 20:35
Bécs. Várható kezdőcsapatok:
Ausztria: Manninger – Pogatetz, Stranzl, Proedl, Garics – Standfest, Saeumel, Aufhauser, Leitgeb – Ivanschitz, Linz.
Németország: Lehmann – Castro, Mertesacker, M. Friedrich, Lahm – Schneider, Ballack, Hitzlsperger, Schweinsteiger – Klose, Gomez.

Olaszország-Portugália, 20:45
Zürich. Várható kezdőcsapatok:
Olaszország: Amelia – Oddo, Cannavaro, Barzagli, Zambrotta – Ambrosini, Pirlo, Perrotta – Quagliarella, Toni, Di Natale.
Portugália: Ricardo – Paulo Ferreira, Carvalho, Meira, Bosingwa – Deco, Meireles, Maniche – Quaresma, C. Ronaldo, Makukula.

Anglia-Svájc, 21:00
London. Várható kezdőcsapatok:
Anglia: James – A. Cole, Ferdinand, Lescott, Richards – Hargreaves, Bentley, Gerrard, Cole – Rooney, Owen.
Svájc: Benaglio – Lichsteiner, Eggimann, Senderos, Spycher – Inler, Fernandes; Gygax, H. Yakin, Barnetta – N’Unfo

Spanyolország-Franciaország, 21:00
Marbella. Várható kezdőcsapatok:
Spanyolország: Iker Casillas – Ramos, Marchena, Juanito, Capdevila – Iniesta, Fabregas, Albelda, Xavi – Villa, Torres.
Franciaország: Landreau – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – L. Diarra, Makelele, Rothen, Ben Arfa – Anelka, Henry.

További mérkőzések:
15:00: Grúzia-Lettország
15:00: Moldva-Kazahsztán
17:00: Ciprus-Ukrajna
17:00: Macedónia-Szerbia
17:30: Örményország-Izland
18:00: Magyarország-Szlovákia
19:30: Törökország-Svédország
19:45: Izrael-Románia
19:45: Málta-Fehéroroszország
20:00: Szlovénia-Dánia
20:00: Uruguay-Kolumbia
20:15: Görögország-Finnország
20:30: Lengyelország-Csehország
20:45: Írország-Brazília
20:45: Észak-Írország-Bulgária
20:45: Wales-Norvégia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik