Élet-Stílus

Beázik a Feszty-körkép

A Feszty-körkép megóvása érdekében szükség van a festménynek helyet adó épület felújítására, mivel a műalkotás épségének megőrzése rövid távon sem tűnik megoldottnak.

Az épület esőzésekkor vagy hóolvadáskor folyamatosan beázik, és a kondenzvíz-kicsapódás további károkat okoz – nyilatkozta Szentkirályi Miklós, Magyar Restaurátorkamara elnöke. A szakember a kulturális tárca megbízásából a napokban vizsgálta meg a festmény és az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban található rotunda állapotát.

Ez idáig a képet csak egy helyen érte a víz, s ez nem okozott komolyabb károsodást, a festmény előtti diorámán (terepasztalon) azonban mintegy tucatnyi helyen figyelhető meg beázás nyoma. A víz mellett veszélyt jelent az is, hogy az épületben viszonylag meleg van – az átlaghőmérséklet 18-20 fok – és magas a páratartalom, ami kedvez a gombák szaporodásának. Ha a tetőszerkezet elkezd gombásodni, a fertőzés hamar átterjedhet a festményre, ami óriási károkat okozhat – mutatott rá a szakember.

Horváth Gábor, a park igazgatója 2007 tavaszán jelentette be, hogy a Feszty-körkép épülete felújításra szorul. A tetőszerkezet felújítása 200 millió forintba kerülne, az ehhez szükséges forrásokat az intézmény azonban nem tudja egymaga előteremteni. A megyei önkormányzatok tavaly szeptember végén döntöttek arról, hogy alapítványt hoznak létre a Feszty-körkép megmentésére és az emlékpark fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik