Élet-Stílus

„Én már a hegylakó lennék”

A Zuhanórepülés forgatókönyvírója filozófiát és teológiát tanuló diákból igazi alvilági figurává képezte át magát egészen addig, amíg 2001 októberében ki nem esett részegen a hetedikről, és tolószékbe nem kényszerült. Nagy Viktor a szemlén futó film kapcsán az alvilágról, a drogokról és az újjászületésről beszél a FigyelőNetnek.

Nagy Viktor forgatókönyvíróként részt vett a Nyócker a Csak szex és más semmi munkájában, de a fő munkája a Zuhanórepülés, amely az ő regényes életéből készült. A Zuhanórepülés talán ettől olyan friss és életszagú bűnfilm, amely végre úgy mutatja be az éjszaka szereplőit, hogy nem lóg ki a lóláb. Érződik, az alkotók nemcsak elképzelik, hanem tudják, hogy milyenek a bűnözők.

Bölcsésznek tanultál, de az alvilágban kötöttél ki, hogyan zajlott ez a fordulat?

Teljesen tudatosan. Egy szélsőségeket kereső embernek tartom magam. Korábban elméleti világban éltem, de ki akartam próbálni magam a gyakorlatban is. Amit a tévében láttam, azt a valóságban is meg akartam tapasztalni. Ennek aztán meg is fizettem az árát. Az biztos, hogy ez a világ gyorsan öregít, de emellett csodálatos élményeket is ad.

Hiányzik az a világ, amiben éltél?

Nem, jóllaktam. Most már csak keresem a helyem.

Nagy Viktor (Fotó: Trunkó Bálint)

Nagy Viktor



És még mindig szeretnéd megtapasztalni a végleteket?

Nem, már nyugdíjaztam magam. Egyfelől már nincs hová bulizzak, másfelől nem is vagyok olyan helyzetben, hogy megtehessem. Mindemellett nagyon hálás vagyok azért, ami megtörténhetett velem azelőtt, hogy kerekesszékbe kerültem volna. Amiről egy kissrác csak álmodhat, és kerekesszék nélkül is meg lehet tenni, az nekem már ki van pipálva. Ami pedig igazán fontos, és még hiányzik, az megy kerekesszékkel is. Elismerem, hogy a számítógépes játékok nyelvén én már a level 2-n élek, de nem vagyok sem pesszimista, sem optimista a jövővel kapcsolatban.

Újjászületésnek élted meg, amikor túlélted a zuhanást a hetedikről?

Persze, de ha azt a sok mindent, amit túléltem mind újjászületésnek tartanánk, akkor én már a „hegylakó” lennék.

Ahogy tudni lehet, istenkereső, hívő ember vagy. A drogok és az éjszakai élet nemigazán tartozik a keresztényi erkölcs alappillérei közé…

Talán a tetteim olyan értelemben nem vállalhatók a keresztény erkölcs szerint, hogy sok minden jót nem tettem meg, de ezt ugyanúgy elmondhatja magáról akár egy fizikus is. A kábítószerekről pedig egységesen nem tudom kimondani, hogy rosszak. Vannak rosszak, mások pedig nem. Az, hogy a törvénykönyv melyik kémiai vegyületről döntött úgy, hogy azt a tiltott szerekhez sorolja, és melyiket nem, az a bíróság törvénye, és nem a lelkiismereté.

Hiteles bűnözők

Hiteles bűnözők


A függőségről azért kimondhatjuk, hogy nem jó dolog…

És az önzőség és a türelmetlenség sem. Igen, ezek mind rossz dolgok.

Te függő vagy?

A legerősebb függőségem a cigaretta, de a spanglit is nagyon szeretem, amit nem is tartok kábítószernek. A magyar btk. azonban nem ébreszti fel a bűntudatom. Mindezek mellett gyógyszerfüggő vagyok. Van egy gyógyszer, amelynek elvonása nagy fizikai fájdalommal járna. A balesetem okán állandó fájdalmaim vannak, és azért szedem ezeket a vackokat, hogy mégiscsak elviseljem valahogy. Azt elismerem, hogy nem jó függeni a cigarettától, de ez jelenleg a 358-ik probléma. Ha az előző 357 megoldódna, csak akkor koncentrálnék rá.

És mi áll az első helyen?

Az első mindig is a balesetem. Ha fáj a fogad, akkor mindig is az áll az első helyen, másra nem tudsz gondolni. Nekem azonban nem a fogam, hanem a lábam fáj.

A Csak szex és más semmiben részt vettél, mint konzultáns, a Zuhanórepülés pedig a te forgatókönyved. Ebben a filmben végre a bűnözők tényleg úgy szólalnak meg, ahogyan a valóságban…

Mert én nem elképzeltem, hogy vajon hogyan beszélhetnek a bűnözők, vagy a gerincsérültosztályon a betegek, hanem volt „szerencsém” ezeket a helyzeteket megélni. Úgy gondolom én is, ahogy Pál apostol mondta: a zsidóknak zsidóul, a görögöknek görögül. Én is így beszéltem: a sitteseknek sittesül, a romáknak romául, az araboknak arabos temperamentummal.

Most min dolgozol?

Egy óriási álmomon, amiről konkrétumokat még nem árulhatok el. A forgatókönyvre már megkaptam a megbízást, és csak reménykedhetek abban, hogy elkezdődik majd a forgatás is. Egyelőre csak annyit, hogy egy nagyszabású filmtervről van szó, az ókorban játszódik, és a Zuhanórepülés rendezője, Novák Erik barátom az alkotótársam ebben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik