Élet-Stílus

Harminc év után újul meg a Margit híd

Várhatóan az év második felében megkezdődhet a Margit híd felújítása, jelentős forgalomkorlátozásra azonban csak jövőre, a Szabadság híd rekonstrukciójának decemberi befejezése és az M0-ás Északi-Duna híd átadása, forgalomba helyezése után lehet számítani - nyilatkozta a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet zöld utat biztosított annak a hivatali javaslatnak, amely alapján a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten dönthet a hídfelújítás 4. számú engedélyokiratának módosításáról.

A legutóbbi 1978-as felújítása óta műszakilag elavult híd rekonstrukciójára 13,3 milliárd forintot fordítanának Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint. A főváros erre 7,3 milliárd forintot irányzott elő hétéves fejlesztési tervében. A többi pénzt uniós forrásból, az állam által kiírt pályázaton kívánja megszerezni az önkormányzat – tette hozzá az igazgató.

Nyáry Krisztián tájékoztatása szerint a 2010-ben záruló felújítás során egy vágányon mindvégig közlekednek majd a villamosok. A több mint 600 méter hosszú hídon a rekonstrukció során mindkét oldalon biciklisáv létesül, s kiszélesítik a pályaszerkezetet is.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztésében jelzi, hogy a híd műszaki átadásának-átvételének határideje 2010 május 31. A hídfelújítás előző, 3. számú engedélyokiratának 2006-os módosításakor 371 millió forintot biztosítottak tervezési munkálatokra, ebből múlt év végéig 134 millió forintot használtak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik