Élet-Stílus

Várhidi: elvégeztem, amit elterveztem

Várhidi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott regnáló szövetségi kapitányaként értékelte a FigyelőNetnek a 2007-es esztendőt, holott december 31-én lejár a szerződése, s az is meglehet, hogy január 15-től már nem ő irányítja a csapatot. Várhidi ezzel kapcsolatban sem rejtette véka alá a véleményét.

Kapcsolódó linkek

magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

– A labdarúgó-válogatott kapitányaként egy mondatban miképp jellemezi az elmúlt évet?

– Csodálatos élmény volt.

– Az elmúlt két évtizedben egyetlen kapitány szájából sem hangzott el ez a mondat…

– Mindig is azt tartottam: a szövetségi kapitányi poszt a futballszakma csúcsa, egy edző nem is álmodhat szebb feladatról. Úgy gondolom, az elmúlt egy esztendőben sikerült bebizonyítanom, hogy a fiataloké a jövő, és rájuk építve eredményes lehet a válogatott.

– Sokszor elhangzott: a fiataloké a jövő. Az viszont eddig még nem, hogy ők mitől jobbak, többek, mint az előző generáció tagjai?

– Pontosítsunk: a mai fiatalok általában jobbak, többet tudnak a futballból, mint az idősebb játékosok hasonló korban. Ennek az a magyarázata, hogy más képzést kaptak, más szemléletben, körülmények között nevelték őket. Manapság azért már vannak futballakadémiák. Nem beszélve arról, hogy többen közülük egészen fiatalon kerültek ki külföldre. Nem kérdés: rájuk kell építeni.


Várhidi: elvégeztem, amit elterveztem 1

Voltak szép pillanatai a nemzeti csapatnak (Fotó: MTI)


– Kész koncepcióval látott munkához, a fiatalítást tűzte a zászlajára. Menet közben nem érezte úgy, hogy ezen azért változtatni kell?

– Hittem és továbbra is hiszek abban, hogy az egyetlen helyes úton indultam el, és a közvélemény, a szakma reakciója is ráerősít erre.

Kellemes emlék a világbajnok-verés

– Apró kétség sem volt önben, amikor elvállalta a válogatott irányítását? Sok szakember már megégette magát ezen a poszton.

– Gondolja, ha ettől tartok, igent mondok a felkérésre?

– Hét győzelem, hét vereség a mérlege szövetségi kapitányként. A tizennégy meccsből melyik a legemlékezetesebb?

– Nyilván nem lepem meg a válasszal: az olaszok legyőzése.

– Előzetesen hitt a győzelemben a vb-győztes ellen?

– Egyértelműen. Véleményem szerint egy meccsen mindenki, még a világbajnok is verhető. És arra is számítottam, hogy az olaszok, ha nem is nagyképűen vagy lekezelően, de azért a biztos siker tudatában lépnek majd pályára, s ezt kihasználva a fiatalos lendületünkkel meglepetést szerezhetünk. Örülök, hogy sikerült.

– Egygólos hátrányból fordított a csapat, és nyert végül 3-1-re a világbajnok ellen, ön viszont pókerarccal állt a kispad mellett.

– Belül persze örültem… Ha kijutunk egy nagy tornára, vagy esetleg tétmeccsen verjük el a világbajnokot, akkor majd látványosan ünnepelek a kispad mellett. Ez bátran megígérhetem.

– Melyik volt az a mérkőzés, amelyet szívesen elfelejtene?

– Két olyan mérkőzés is akad, amely a kellemetlen emlékek közé sorolható. A görögök és a norvégok elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtező még túl nagy feladat volt a fiatal csapatomnak. Ráadásul akkor már vége volt a bajnokságoknak, messze nem voltak topformában játékosok, nem beszélve arról, hogy azoknak a futballistáknak, akik klubjaikban keveset játszanak, még nehezebb dolguk volt. Nem kifogásként mondom, de az utazás sem tett jót, hogy a déli Görögország után az északi Norvégiában kellett pályára lépnünk. És ne feledjük: a csoport favoritjai ellen mérkőztünk.

Tehetetlen düh Isztambulban

– Erről a névről mi jut az eszébe: Stuart Dougal.

– Ugye ezt nem akarja hallani… Egyébként valahogy nem lepett meg, ami történt a törökök elleni találkozón. A bírói „szarvasbaki” benne volt a pakliban. A török válogatott hosszú idő után játszott újra hazai közönsége előtt, tényleg pokoli volt a hangulat Isztambulban, és ez Dougalra is hatással, szemszögünkből sajnos negatív hatással volt.

– Ezt miképp élte meg a kispadon?

– Amikor elmaradt a jogos tizenegyes, ráadásul Gera Zoltánt még is állította a bíró, tehetetlen düh fogott el, majdnem felrobbantam, már úgy voltam, odaszaladok a negyedik játékvezetőhöz, és nem is tudom, mit csinálok vele. Aztán lehiggadtam valahogy, a csapat viszont szétesett, eztán sajnos három gólt is kaptunk, és ezt a tapasztalanságnak tudom be. Ugyanis még tíz emberrel is nagyobb ellenállást kell tanúsítani. Tanultunk ebből a találkozóból is.

– Említette, csodálatos élményként élte meg az elmúlt évet, pedig bírálatokban is volt része. A Huszti-ügy önre sem vetett jó fényt.

– Holott a döntést nem én hoztam meg… Nem kérdés, számítok rá, tudása, tehetsége alapján szüksége lehet rá a válogatottunknak.

– Annak talán még nagyobb visszhangja volt, hogy Koman Vladimirrel kapcsolatban azt nyilatkozta valahol, hogy az Internazionale tartalékcsapata erősebb, mint a Sampdoria felnőtt együttese.

– Ilyet sohasem mondtam! Koman a 19 év alatti válogatott tagja, a nagy válogatottnak viszont még nincs szüksége rá. Ráadásul kijelentette, hogy ő Ukrajna nemzeti csapatában kíván futballozni.


Várhidi: elvégeztem, amit elterveztem 2

Újra megszerettette a szurkolókkal a válogatottat (Fotó: Gáti András)


– Az év elején úgy nyilatkozott, hogy ez a csapat két-három év múlva lehet igazán ütőképes és eredményes. Ezt még mindig tartja?

– Bár egy labdarúgó fiatalon is lehet kiváló játékos, igazából úgy 26 évesen lesz nemzetközi szinten is tapasztalt. Ha a csapatom átlagéletkorát nézem, akkor nyugodtam mondhatom, hogy a jelenlegi válogatott a 2012-es Európa-bajnokság idején lesz a csúcsponton. Ez persze nem azt jelenti, hogy a közelgő vb-selejtezőn nem lehet eredményes. Sőt azt remélem, 2009 tavaszán még javában meglesz a továbbjutási esélyünk, s ha végig versenyben leszünk az első két hely valamelyikére, akkor elmondhatjuk: megint előbbre léptünk.

Mit ér a külföldi kapitány?

– Kapitányként beszél, ám meglehet, nem ön vezeti a válogatottat.

– Az én lelkiismeretem tiszta, amit vállaltam, azt megvalósítottam. Sőt azt is mondhatom, a csapat az általam reméltnél is többet fejlődött az elmúlt időszakban. Ezt a labdarúgó-szövetség elnöksége is elismerte, hiszen egyhangúlag fogadta el a beszámolómat.

– Egyelőre mégsem hosszabbították meg a szerződését.

– Egyelőre nem. Versenyeztetik a posztot.

– Roppant furcsa helyzetben van, hiszen hiába dolgozott jól, azért kell szurkolnia, hogy Kisteleki István ne találjon külföldi edzőt.

– Érdekes a felvetés. Biztosan ezért szurkolok?

– Hoppá! Talán nem akar maradni?!

– Dehogynem! Persze, hogy maradni akarok, hiszen ki akarná a negyedénél abbahagyni a munkát, ráadásul úgy, hogy élvezi, amit csinál, és annak az eredménye is látszik. Egyesek úgy hiszik, ha Várhidi ennyit kihozott a csapatból, egy neves külföldi tréner még többet kihozhat. Persze dolgoztak itt neves külföldi edzők, Jenei Imre és Henk Ten Cate például, de mit értek el? Én nem hiszem, hogy egy idegen világba csöppenő, a magyar nyelvet nem beszélő szakember eredményes lehet ebben a közegben. Kíváncsi lennék, például Fabio Capello milyen arcot vágna, ha a csapatával az Elektromos-pályán kellene edzeni, de ezzel persze nem az Elektromost akarom bántani. Ha az MLSZ most mégis találna valakit a helyemre, akkor egyszer és mindenkorra kiderülne, mit ér Magyarországon egy, adott esetben híres külföldi tréner. Egyfajta kettőség van bennem ennek kapcsán, és ezért tettem fel az előbb azt a bizonyos kérdést önnek…

– A hírek szerint már bombázzák ajánlatokkal .

– Csak az aláírt szerződés jelent valamit, és különben is nálam a válogatott most az első. Az igaz, hogy kerestek. Külföldről is.

– Megtudhatjuk honnan?
– Európából.

– Kapitányként mire a legbüszkébb?

– Arra, hogy egyre jobb a csapatunk, amely visszaszerezte a közönség rokonszenvét. Az embereket most érdekli a válogatott, legutóbb 32 ezer drukker volt kinn a stadionban, nem beszélve arról, hogy az utcán is érdeklődnek, biztatnak az emberek. Nagyon nagydolog ez! Már csak ezért is remélem, hogy folytathatom.

—-Meccsről-meccsre—-

Várhidi Péter külön is értékelte az általa irányított futballválogatott találkozóit.

Magyarország-Kanada 1-0
Jó nyitány. Kedvezően alakultak a dolgaink.

Ciprus-Magyarország 2-1
Kellemetlen emlék. Nem álltuk össze igazán.

Magyarország-Lettország 2-0
Sokkal fiatalabb csapat kapott lehetőséget, mint az előző meccsen, és a fiúk is éltek a bizalommal, magabiztosan nyertek.

Montenegró-Magyarország 2-1
Jó iramú találkozót veszítettünk el peches körülmények között.

Magyarország-Moldova 2-0*
Az első tétmeccsen is bizonyított a fiatal társaság.

Görögország-Magyarország 2-0*
A görög csapat túl nagy falat volt a csapat számára.

Norvégia-Magyarország 4-0*
A norvégok szintén túl erősnek bizonyultak.

Magyarország-Olaszország 3-1
Levontuk a tavaszi mérkőzések tapasztalatait, s szűkebb kerettel szép és emlékezetes győzelmet arattunk a jelenlegi világbajnok ellen.

Magyarország-Bosznia 1-0*
Lendületből mentünk tovább. Sok minden benne volt ebben az összecsapásban, akár 3-2-re vagy 4-3-ra is nyerhettünk volna.

Törökország-Magyarország 3-0*
Nem a játékosok döntötték el a meccset.

Magyarország-Málta 2-0*
Sima ügy.

Lengyelország-Magyarország 0-1*
Újabb bravúr. Ismét bizonyított a csapat.

Moldova-Magyarország 3-0
Fájó vereség. Az eredményességre bizony rányomta a bélyegét, hogy játékosok is érezték: a háttérben valami talán nincs rendben…

Magyarország-Görögország 1-2*
Mindenki összeszedte magát erre a mérkőzésre, vezettünk is az Európa-bajnok ellen, de sajnos nem sikerült nyernünk.

*Eb selejtező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik