Élet-Stílus

Telefonszoftvert mutathat be a Google

A Google egy mobiltelefonokra szánt nyíltforrású szoftvercsomag bemutatására készül. A cég iparági támogatást is szerzett.

A Cnet írása szerint a cég hétfőn jelenti be az Android nevű projektet. A vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozó cikk egy komplett fejlesztői csomagot ígér, azonban részleteket ők sem tudnak. A hasonló nevű mobiltelefonszoftver-fejlesztő céget 2005-ben vásárolta meg a vállalat, de mindenki előtt ismeretlen volt, min is dolgoznak.

A Google hasonló nevű projektje sokat köszönhet a nyílt forrású közösségnek, így a szoftvert is Apache-licenc alatt fogják kiadni. A felület támogatására létrehozandó Open Handset Alliance olyan tagokat tömörít majd, mint Japán legnagyobb telefonszolgáltatója, az NTT DoCoMo, az Intel, a Samsung, a Motorola, vagy a Texas Instruments.

Azaz Google telefon ezek szerint még jó ideig nem lesz a boltok polcain, de egy ilyen sok játékost bevonó nagy terv esetén bármi megtörténhet. A Gphone állandó pletykák forrása, és a vezeték nélküli iparág cégei előtt egyértelmű a keresőóriás érdeklődésének oka is: több mint egymilliárd mobiltelefont adtak el eddig, és nincs semmi jele az eladások lassulásának.

Ezek a készülékek egyre többet tudnak, de még nyílt az igazi mobil számítógép létrehozására irányuló verseny. A Google mérnökei elég tehetségesek a területre való benyomuláshoz, és habár nincs tapasztalatuk, a cég elég erőforrással bír, hogy minden versenytárs komolyan vegye.

A telefonokon nem futhat akármilyen szoftver: az akkumulátor erős korlátozó tényező, és az alkalmazásoknak erősen behatárolt memória- és számítási teljesítmény áll rendelkezésre. A mobiltelefonok még csak most lépték át az internetképesség küszöbét, és számtalan olyan szoftverre van szükség bennük, amit a Google biztosítani tud. A telefongyártók számára a Linux a modularitása miatt érdekes, relatíve olcsón kiválaszthatják a nekik kellő technológiát.

A konkurensek persze szkeptikusak: „Nem vagyok biztos benne, hogy ez egy az iparágat valóban támogató esemény lesz, vagy csupán egy csapda” – nyilatkozta a mobilreklámok terén a keresőóriással versengő JumpTap vezetője, Dan Olschwang. „Ha valóban nyílt forrású, és a mobiltelefon-gyártók alkalmazzák is, akkor iparágat befolyásoló dolog lehet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik