Élet-Stílus

Megmutatja arcát Tutanhamon

Vasárnap óta a turisták már a temetkezési helyén csodálhatják meg a fáraó múmiája, melyet pontosan 85 évvel ezelőtt fedeztek fel.

A fáraók híres temetkezési helyén, a Luxor közelében lévő Királyok Völgyében vasárnap a szakemberek kiemelték kőszarkofágjából Tutanhamon múmiáját és egy különleges üvegszekrénybe helyezték oly módon, hogy szabadon hagyták a fejét és a lábát is, míg a múmia többi részét továbbra is lenvászon takarja.

A művelet elsődleges célja nem a turisták igényeinek kielégítése volt, hanem az, hogy megóvják a 3300 éves múmiát a sírkamrában lévő nedvességtől, amely elsősorban a napi ötezer látogatónak “köszönhető”.

A légkondicionált “üvegkoporsóban” megoldható a tökéletes szigetelés, és a 19 éves korában elhunyt fáraó arcának megmaradt vonásai is láthatók.

Tutanhamon a XVIII. dinasztia idején uralkodott, 9 éves korában lépett a trónra, i.e. 1300 körül. Nem tartozott a jelentős uralkodók közé, hírnevét annak köszönheti, hogy 1922. november 4-én, pontosan 85 éve Howard Carter brit régész érintetlen állapotban találta meg és tárta fel a továbbiakban sírját, benne a fáraóval együtt eltemetett mesés kincsekkel.


Megmutatja arcát Tutanhamon 1

A fáraó igazi arca (KÉPGALÉRIA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik