Élet-Stílus

BL: Grant kapitány gyermekei

A Bajnokok Ligája-csoportmérkőzések szerdai napján ismét régi arcát mutatta az utóbbi időkben „megreformált” Chelsea, ellenben bajnoki formájában teljesített a címvédő Milan.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A londoniak Valenciából hozták el mindkét pontot, mondhatni „rabolni” járnak a Turia-parti városba, hisz tavasszal a negyeddöntőben is 2-1-re nyertek a Mestallában. Nos, az eredmény maradt, a játék változott.

A Rosenborg elleni 1-1 után sátorfáját szedő Jose Mourinhót váltó Avram Grant ugyanis visszatért a portugál korábbi siker-receptjéhez. Az egykori izraeli szövetségi kapitány 4-3-3-s hadrendben küldte pályára tanítványait. És lőn.

Bár a londoniak nem a széleken nyerték meg a meccset – Joe Cole és Drogba találata is középről indult, igaz, az első gólnál egy szélső, Malouda gólpasszadóként jeleskedett – a vonal mellett sikeresen fékezték meg a hazaiak ászait, elsősorban a fő „építész” Joaquint. A Betis egykori válogatott klasszisát le is cserélte Quique Sánchez Flores.

A beiktatása után sokat kritizált Grant jól spekulált a kezdőcsapattal is. A fejsérülése után csinos kis plexiokuláréban szereplő John Terry ugyan játszott már jobban, jelenléte szükséges volt a Frank Lampard személyében vezéregyéniségét nélkülöző Chelsea-nak.

A szakvezető a mérkőzésbe is jól nyúlt bele, amikor a colos Zsigics semlegesítésére harmadik középső védőnek pályára küldte a szintén jókora brazil Alexet. Összességében: nem találta fel a spanyolviaszt, de korrektül helytállt.


BL: Grant kapitány gyermekei 1

Joaquint kikapcsolták az angolok (AFP)


Grant ugyanakkor a sajtószobában is diplomatikus volt, hisz beismerte, hogy az általa használt játékfelfogást még nagynevű elődje dolgozta ki:
„Boldog vagyok és kicsit meglepett is, hisz először fejeztünk be tizenegy emberrel mérkőzést. A szurkolók ezek után elfelejthetik-e José Mourinhót? Bizony nem, hisz kiváló munkát végezve lerakta ennek a csapatnak az alapjait. Ám most már enyém a felelősség.”


BL: Grant kapitány gyermekei 2

A Chelsea gyõztes gólja – Hildebrand már tehetetlen (Getty)


Milan és Dida: KO

Bár a játéknap során taroltak a vendégcsapatok – a Chelsea mellett a Marseille, a Porto, a Schalke, a Sahtar és az Olimpiakosz is idegenben győzött míg a Real Madrid Rómából hozott el egy pontot – a 2007-s BL-győztes AC Milan nem tartozott közéjük.

A lombardok idén is tavaly látott őszi formájukkal tüntetnek. A bajnokság már 6 forduló után elúszni látszik, de a nemzetközi porondon sem címvédőhöz méltó a teljesítmény. A másik érdekes szempont. A Milan ezúttal is ellenfele fölé nőtt az első félidőben, ám térfélcsere után látványosan összeomlott. A bajnokságban látottakhoz – a Palermo elleni vereség, avagy a Siena elleni még blamásabb pontveszteség – hasonlóan a vörös-feketék szünet után mintha nem bírnák szusszal a maguk által diktált tempót.


BL: Grant kapitány gyermekei 3

Didát végül hordágyon vitték le. Milan nem óvja meg a meccset (gazzetta.it)


Könnyű lenne a skóciai vereséget a nem először páncélmellényt öltő Didára fogni: a brazil mindkét Celtic-gólban benne volt, s tragikus hősi mivoltát erősítette az ellene elkövetett szurkolói atrocitás. Ám a Milan mezőnyjátékosai sem remekeltek. A védőnégyesből ugyan hiányzott a sokszor bűnbakká vedlő Kaladze, de az Oddo-Bonera-Nesta-Jankulovski négyes sem játszott elfogadhatóan. Arról nem is beszélve, hogy a támadásokhoz nélkülözhetetlen szélső-bekkek rapszodikusan csatlakoztak a ritka vendég-akciókhoz. Kaká egyenlítőgólja ugyan a Jankulovski ellen elkövetett – vélt vagy valós – szabálytalanság után született, de ez volt a cseh klasszis egyetlen értékelhető momentuma.

Nem véletlen, hogy a lefújás után Carlo Ancelotti is a bekkek „előadása” miatt füstölgött.
„A védelmünk mindkét gólnál kapitálisat hibázott, s ezen a szinten ez elfogadhatatlan. Maga a játék olyan volt, amire számítottunk, a skótok erőltették a fizikai párharcokat, s ebben a nedves talaj is segítségükre volt. Ez viszont nem mentség. A Milan fő problémája, hogy a Benfica elleni sikeren kívül augusztus óta nem nyertünk mérkőzést. Gödörben vagyunk.”


BL: Grant kapitány gyermekei 4

Carlo Ancelotti: gödörben vagyunk! (ANSA


A Celtic a maga részéről teljessé tette a sikeres skót őszt. A válogatott a franciákat alázta a Parc des Princes-ben, a Rangers övén (egyelőre) a német és a francia bajnok skalpja fityeg, míg fő városi riválisa a BL-győztest múlta felül – minden tekintetben. Gordon Strachan emberei azt játszották, amit az egyénileg jóval képzettebb játékosokat felvonultató ellenfél ellen kellett. A középpályások végig ott loholtak a Milan ászainak nyomában, ütközésekkel és kemény (de távolról sem alattomos) belépőkkel keserítve Pirlóék életét. Ez a Celtic ugyan nem „AZ” a Celtic, ám a történelmi leckéhez hozzátartozik, hogy ezúttal is egy milánói csapat lett a katolikusok áldozata. Jock Steinék 1967-ben az Intert, McDonaldék pedig az AC-t múlták felül.

A találkozó krónikájához tartozott, hogy a lefújás pillanataiban egy hazai félnótás, kijátszva a biztonságiak figyelmét, a pályára rohant és megütötte Didát. Bár az UEFA vizsgálja az ügyet, a Milan részéről leszögezték, hogy nem eszük ágában sincs megóvni a mérkőzést. Adriano Galliani a Gazzetta dello Sportnak elmondta, hogy Silvio Berlusconival konzultálva egyeztettek a dologról. Elképzelhető viszont, hogy az európai szövtség pályabezárással (netalán pontlevonással?) sújtja a skótokat.

Betli Lisszabonban és Liverpoolban

A címvédő gyengélkedését kihasználva a Sahtar Doneck állt a D-csoport élére, Mircea Lucescu játékosai újabb győzelemmel jelezték, hogy őrségváltás történt Ukrajnában: immár véglegesen eldőlt, hogy nem a rendre pofozógép szerepét betöltő Dinami Kijev az ukránok zászlóshajója. A horvát, román, olasz és brazil játékosokkal spékelt Sahtar Lisszabonban intézte el a helyzetek sokaságát kialakító, ám azokat maradéktalanul elpuskázó Benficát és reális optimizmussal várhatja a Milan elleni oda-vissza párosítást.


BL: Grant kapitány gyermekei 5

Hálóba akadt a Benfica, vagyis Edcarlos (Getty)


Az olasz futballt is (ki)ismerő Lucescu – aki megfordult a Bresciánál, de az Internél is – okkal dicsőítette fiait.
„Tudtuk, mi a Benfica erőssége és gyengéje. Természetesen utóbbira játszottunk. Már a saját térfelén őrzőt kapott Rui Costa, Angel Di María és Cristián Rodríguez, így arra kényszeríttettük őket, hogy hosszú labdákkal próbálják helyzetbe hozni Óscar Cardozót. Nekünk viszont több helyzetünk is volt. A győzelem mindenképpen plusz motivációt jelent a Milan elleni meccsek előtt.”

A győzteshez hasonlóan a 2007-es BL-döntős is szépen lecsücsült. Pedig a Liverpool nem az a csapat, amely otthonában pontokkal kínálja a „kedves vendéget” – a Marseille viszont mégis győzelemmel távozott az Anfield Roadról. Az angolok ugyan végigtámadták a mérkőzést, Fernando Torres a kapufát is megdöngette – ám égis a Liverpool ellen eddig veretlen Olympique szerzett gólt. Érvényeset. Karim Ziani és Mamadou Niang az első félidőben még lesről talált Reina kapujába, Mathieu Valbuena azonban 22 méterről csipkézte ki a bal felső sarkot. Rafa Benítez le is szedte a keresztvizet játékosairól:
„Minősíthetetlenül játszottunk. Hibát hibára halmoztunk, eladtuk a labdát – számtalanszor, nem tartottuk nyomás alatt az ellenfelet és nem voltak igazi helyzeteink. Egy pozitívuma akadt a találkozónak, az, hogy vége lett”

—-Emlékeztető—-

Eredmények, állás

Bajnokok Ligája
csoportkör, 2. forduló:

A-csoport:
Besiktas (török)-FC Porto (portugál) 0-1
(0-0)
Gól: Quaresma (92.)
Liverpool (angol)-Marseille (francia) 0-1 (0-0)
Gól: Valbuena (77.)
Az állás:
1. Marseille 6 pont
2. FC Porto 4
3. FC Liverpool 1
4. Besiktas 0

B-csoport:
Rosenborg (norvég)-Schalke (német) 0-2
(0-0)
Gól: Jones (62.), Kuranyi (89.)
Valencia (spanyol)-Chelsea (angol) 1-2 (1-1)
Gól: Villa (9.), ill. Moretti (21., öngól), Drogba (71.)
Az állás:
1. Chelsea 4
2. Valencia 3 (2-2)
3. Schalke 3 (2-1)
4. Rosenborg 1

C-csoport:
Lazio (olasz)-Real Madrid (spanyol) 2-2
(1-1)
Gól: Pandev (32., 75.), ill. Van Nistelrooy (8., 61.)
Werder Bremen (német)-Olimpiakosz (görög) 1-3 (1-0)
Gól: Hugo Almeida (32.), ill. Sztoltidisz (72.), Pacoglu (82.), Kovacsevics (87.)
Az állás:
1. Olimpiakosz 4 pont (4-2)
2. Real Madrid 4 (4-3)
3. Lazio 2
4. Werder Bremen 0

D-csoport:
Benfica (portugál)-Sahtar (ukrán) 0-1
(0-1)
Gól: Jadson (42.)
Celtic (skót)- Milan (olasz) 2-1 (0-0)
Gól: McManus (62.), McDonald (90.), illetve Kaká (68., 11-esből)
Az állás:
1. Sahtar 6
2. AC Milan 3 (3-3)
3. Celtic 3 (2-3)
4. Benfica 0

Kedden játszották

E-csoport:
Lyon (francia)-Rangers (skót) 0-3
Stuttgart (német)-Barcelona (spanyol) 0-2
Az állás:
1. FC Barcelona 6 pont (5-0)
2. Glasgow Rangers 6 (5-1)
3. VfB Stuttgart 0 (1-4)
4. Olympique Lyon 0 (0-6)

F-csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Sporting (portugál) 1-2
Manchester United (angol)- AS Roma (olasz) 1-0
Az állás:
1. Manchester United 6
2. AS Roma 3 (2-1)
3. Sporting 3 (2-2)
4. Dinamo Kijev 0

G-csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)-Fenerbahce (török) 2-2
Internazionale (olasz)-PSV Eindhoven (holland) 2-0
Az állás:
1. Fenerbahce 4
2. Internazionale 3 (2-1)
3. PSV Eindhoven 3 (2-3)
4. CSZKA Moszkva 1

H-csoport:
Steaua Bucuresti (román)-Arsenal (angol) 0-1
Sevilla (spanyol)-Slavia Praha (cseh) 4-2
Az állás:
1. Arsenal 6
2. Sparta Praha 3 (4-5)
2. Sevilla 3 (4-5)
4. Steaua Bucuresti 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik