Élet-Stílus

Számítógép iskolakezdéshez – az olcsó PC-ajánlatoktól a kiegészítőkig

A nagyon olcsó akciós PC-ajánlatok mögött a legtöbbször valamiféle értékesítési trükk rejtőzik, s a végén könnyen kiderülhet, hogy olcsóbb lett volna az amúgy drágábbnak látszó márkás számítógép. Iskolakezdéskor nem árt körülnézni, hiszen a családi kassza súlyos veszteségeket szenvedhet egy rossz döntéssel.

Ugyan még nem kötelező az iskolakezdéshez, mégis egyre komolyabb nyomás nehezedik a konzervatívabb szülőkre is, mert legtöbben úgy érzik, a gyerek tanulmányaihoz nem ártana egy számítógép. Ha megszületik a döntés, akkor már csak az a kérdés, hogy milyen legyen az új gép.

Milyen konfigurációt, mekkora monitort vegyünk és persze mindezt mennyiért és hol? Erre a tucatnyi kérdésre persze nagyon nehéz egyértelmű választ adni. A szakemberek többsége azonnal rávágja, hogy egy modern nagy teljesítményű géppel járunk a legjobban. A vásárlónak egy dolgot kell eldöntenie, mégpedig azt, hogy mire szeretné használni. A hol és milyet természetesen csak ezután vetődhet fel.

Vegyünk-e és ha igen, mit?

Az iskolakezdési csúcsban sok harsány reklám hirdeti a „legjobb és legolcsóbb” jelzőkkel portékáját, amit természetesen nem árt jól megvizsgálni, mert az olcsóság néha silány minőséggel vagy gyenge teljesítménnyel párosul. Az összerakott, névtelen gépekkel pedig legtöbbször a gyakori szervizbe járás miatt bosszankodhatunk.



A legtöbb család számára egy otthoni számítógép esetén fontosabb a megbízható működés, az alacsony fogyasztás és a processzorteljesítmény, ami elegendő az irodai alkalmazások, alapvető multimédiás funkciók és internetes feladatok ellátásához. Nem utolsó szempontként pedig fontos, hogy az ára is elfogadható legyen.


Magyarországon otthonra nagyon kevesen vásárolnak márkás konfigurációkat, főként azért, mert az árcédulán szereplő szám magasabb – vagy magasabbnak látszik –, mint a névtelen társaiknál. Gondosabban megvizsgálva a kínálatot megállapíthatjuk, hogy az igények alapján bármilyen feladatra kialakított asztali számítógép található a nagy gyártók hazai palettájában is. A magasabb árért cserébe pedig garantáltan azt kapja a vásárló, amit megrendelt, s talán a felmerülő meghibásodásokra is könnyebben reagálnak a céges szakszervizek.

—-Laptop?—-

Az elmúlt években a közoktatásban és a felsőoktatásban részt vevő fiatalok számítógéphez jutását célzó program, a Sulinet Expressz korábban nagyban megkönnyítette a kevésbé tehetős családok dolgát is. Ez a lehetőség ma már megszűnt, így nem árt alaposan átgondolni, milyen is legyen az új gép. Az elmúlt években a hordozható számítógépek piacán történt komoly árcsökkenések lehetővé tették, hogy otthoni felhasználók is bátrabban gondolkodjanak el a robosztus asztali gép kiváltásán.


Számítógép iskolakezdéshez – az olcsó PC-ajánlatoktól a kiegészítőkig 1

Akár hazai összeszerelésűt is választhatunk


A különböző szaküzletek palettájában természetesen megtalálhatóak a noteszgépek is, az itt is gyakori igen csábító árakkal azonban nagyon kell vigyázni. Az olcsó gép néha egy kifutó, vagy kifutott modell utolsó szériájaként lehet igen elavult is, amelyen dolgozni sem lesz élvezetes.

Az olcsóság néha Linux operációs rendszert takar, amit a kezdőknek, vagy a Windowshoz szokott amatőröknek semmiképpen sem ajánlanánk. Szerencsére a legtöbb márkás termékeket forgalmazó gyártó már gondolt azokra, akik olcsón szeretnének hozzájutni egy megbízható modellhez. Olcsóbbakat a Fujitsu-Siemens, az Acer, a Lenovo, a Dell, sőt a hazai Albacomp is kínál már. A belépőszintű gépek ára nagyon ritkán lépi át a 200 ezer forintos határt.

—-Desktop otthonra—-

Az olcsó asztaligép-ajánlatok legtöbbje nem tartalmaz monitort. Ezt nekünk kell kiválasztanunk. Lehetőleg úgy, hogy az sokáig megőrizze a szemünk egészségét. Ezért nem elhanyagolható a monitor típusa, mérete (15–17, 19, esetleg 21 hüvelykes) és minősége, hiszen ha munkára vesszük, akkor elképzelhető, hogy akár naponta több órát is ez előtt kell eltöltenünk.

2007-ben már ne vegyünk képcsöves készüléket, akármilyen olcsón is adják. Hasonló árkategóriában sokkal jobb modern, nagyfelbontású és „jó képű” monitort kaphatunk. A manapság divatos lapos monitorok 16:9-es képaránya pedig általában a szórakozást szolgálja, hiszen „szélesvásznú” képernyőnkön sokkal élvezhetőbb lesz a DVD-filmek nézegetése is.


Számítógép iskolakezdéshez – az olcsó PC-ajánlatoktól a kiegészítőkig 2

A kiegészítõk kiválasztása is nagy figyelmet igényel


A saját gép építésekor tudnunk kell, hogy nem lehet bármilyen házba bármilyen teljesítményt és konfigurációt belezsúfolni, ezért ha asztali modellre gondoltunk, ne próbáljunk mindent belenyomorítani. Ha nagyobb helyünk van, vehetünk az asztal alatt elhelyezhető nagyméretű házat is. Ha kisebb a helyünk és mindenáron az asztalon szeretnénk tartani a gépet, akkor válasszunk ennek megfelelő helytakarékos házat.

Az új gép optikaitárolóeszköz-igénye szintén végiggondolandó. Tudnunk kell, hogy elég lesz-e egy CD-DVD író/olvasó, vagy akár egy DVD-íróra is szükségünk lehet.

Meglepő módon a költségeinket csökkentheti, ha a gépbeszerzéskor túlméretezzük a kapacitást, hiszen nem kell fél év múlva nagyobb merevlemezt szerelni a fejlődő részleg összes gépébe. Alapos és előrelátó meggondolást igényel a helyi és hálózati tárolókapacitás arányának meghatározása: bár a mai árak mellett a meglevő kapacitást könnyen bővíthetjük újabb saját merevlemezzel.

A kezdőknek mindez persze szörnyű bonyolultnak tűnhet. Ha bizonytalanok vagyunk a kiválasztott géppel kapcsolatban, nem árt szakember tanácsát kérni. A szaküzletek eladói legtöbb esetben megfelelően képzettek, s ha nagyjából vázoljuk elképzelésünket, akkor olyan ár-érték arányában megfelelő gépet ajánlanak, amely akár a család minden tagjának is örömöt szerezhet a beszerzés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik