Élet-Stílus

EURO2012: nem készülnek el időre a lengyel stadionok

A lengyel sportminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a 2012-es Európa-bajnokságra a stadionok az eredeti határidőhöz képest csak jókora csúszással készülnek el. A beígért 2400 kilométer új autópályából idáig egy sem épült meg.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Idén tavasszal az olasz illetve a magyar pályázattal szemben az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Lengyelországra és Ukrajnára bízta a 2012-es kontinenstorna megrendezését. A kezdeti eufóriát felváltotta az aggodalom, mostanra már biztosra vehető, hogy a stadionok nem épülnek fel az UEFA által kért 2010-es határidőre. Hétfői sajtótájékoztatán a sportminiszter elmondta, hogy több időre lesz szükségük. „Reálisabbnak tartom, hogy 2011-re készülünk el.” – mondta Elzbieta Jakubiak.



EURO2012: nem készülnek el időre a lengyel stadionok 1

Platini szerint politikai döntés született (MTI/EPA)


Jókora meglepetést okozott, amikor április 18-án a szervezet elnöke, Michel Platini felmutatta a nyertesek nevét. A lengyel kormány óriási lehetőségként beszélt az Eb-ről, de egyre több kritikus azt állítja, hogy szinte teljesíthetetlen feladatot vállalt az ország. „A bejelentés óta semmi nem történt.” – mondta Zbigniew Chlebowski, a lengyel parlament pénzügyi bizottságának alelnöke, az ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselője. „Egyelőre még az sem sikerült tisztázni, hogy miből finanszírozzuk a terveket.”

Becslések szerint Lengyelországnak három milliárd zlotyt (1,09 milliárd dollárt) kellene költenie a négy stadion felhúzására illetve rekonstrukciójára. A varsói létesítmény felépítése körül van a legtöbb gond. A kommunista időkben épült stadion jelenleg Európa legnagyobb szabadtéri piaca, és szeptember közepéig több száz kereskedőt kellene elzavarni. Egyelőre még nem dőlt el, hogy ezen a területen, vagy máshol épül e fel az új nemzeti pálya.

A közlekedési miniszter szerint további 164 milliárd zlotyba kerülne a beígért 2400 kilométer autópálya építése. Tavaly mindössze hat kilométerrel bővült a hálózat, idén még egy centi sem épült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik