Élet-Stílus

Átigazolási gyorsmérleg: oda a fiatalítás!

Kapcsolódó linkek


magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

A holtidőben meglehetősen nagy volt a mozgás az átigazolási piacon, a csapatok nagybevásárlást tartottak, rengetegen cseréltek klubot, ám hogy a legatyásodott magyar labdarúgásban mennyi pénz folyt el újak szerződtetésére, rejtély, hiszen a nyugati szokásokkal ellentétben hazánkban nem illendő pénzről beszélni, a transzferárakat hétpecsétes titokként kezelik. Az viszont tisztán látszik, hogy a korábban szakmai körökben nagy tetszést kiváltó fiatalítási szándék buborékként pukkant el.


A csapatok ígéretek helyett többségében olyan játékoskat igazoltak, akik már bizonyítottak (legalábbis magyar mércével mérve), másfelől a külföldi légiósok is újra igen kapósok voltak.

A fenti tételt erősíti, hogy az MTK-nál – melynél évek óta a saját, amúgy remek utánpótlásra támaszkodnak – is szakítottak a hagyományokkal: Kulcsár Tamást pénzért szerezték meg a Váctól. Az, hogy az effajta szemléletváltás milyen hasznot hoz a magyar futballnak, egyelőre kérdéses. Az „igazolási verseny” honlapunk szerint a Debrecen diadalát hozta. A zsinórban három bajnokságot nyert hajdúsgi alakulat többségében minőségi játékosokat öltöztetett piros-fehér mezbe. Például érkezett Kerekes Zsombor (Willem II), Dorge Rostand Kouemaha (Tatabánya), Czvitkovics Péter (MTK) és Rudolf Gergely (Nancy).


Átigazolási gyorsmérleg: oda a fiatalítás! 1

A Vasasban is megfordult Bárányos Zsolttal jól járhat a Honvéd (MTI)



Miroslav Beránek vezetőedző kedvére kevergetheti a kártyáit, ráadásul az új igazolásokkal komoly versenyhelyzet alakult ki a egyes posztokon, csatárból meg egyenes túlkínálat van. A Budapest Honvéd, a Paks és a nagy vérátömlesztésen áteső Újpest FC is erősödött, az persze majd a csak a szombaton kezdődő bajnokságban dől el, hogy milyen mértékben. Ám a lila-fehérek már a bajnoki cím esetleges megszerzéséről beszélnek, ráadásul a soraikban játszik a honi NB I első (és második) koreai légiósa, Li Do Kvon, illetve a fiatal, 19 éves Lim Dong Sup. A Honvéd Bárányos Zsolttal, Magasföldi Józseffel és Vincze Gáborral, a paksiak pedig Éger Lászlóval és Tököli Attila megszerzésével izmosodtak. A Vasas (két argentin játékos és Somorjai Tamás is érkezett), a Győr (Igor Bodanovics, Nikolov Balázs), de még a REAC (Erős Károly, Madar Csaba, Virág Aladár) is azon csapatok közé tartozik, melyek a tavalyinál jobb szereplésben reménykedhetnek igazolásaiknak hála.


Átigazolási gyorsmérleg: oda a fiatalítás! 2

Tóth Norbert Zalaegerszegre igazolt (MTI)


Tatabányán, Zalaegerszegen és kiváltképp Sopronban szinte a teljes keret kicserélődött. Arról, hogy az említett három együttes erősödött vagy netán gyengült-e a holtidőben, őszintén szólva, fogalmunk sincsen, hiszen lehetetlen megmondani – ez amúgy mindenkire vonatkozik –, hogy a tucat számra igazolt, többségében ismeretlen külföldiek milyen játékerőt képviselnek.

A legkisebb aktivitást a Fehérvár mutatta a nyáron, persze kényszerből, az átigazolásból (Csizmadia Csaba nevelési költségének ki nem egyenlítése miatt) kizárt egyesület annak is örülhet, hogy megtartotta kulcsjátékosait: Simek Pétert, Farkas Balázst, Koller Ákost és Sitku Illést. A fehérvári gárda Kuttor Attilára nem tartott igényt. Az „öreg harcos” az újonc Siófoknál folytatja.

Ezzel együtt az NB II-ből felkerült csapatok, a Siófok és a Nyíregyháza – szerintünk – nem tudott kelően megerősödni az élvonalra. Ha lehetne fogadni, mi arra tennénk, hogy a szezonban ezek a kiesés ellen harcolnak majd, a bajnok pedig a Debrecen lesz. Persze ez csak játék, egyszerű tipp, szombattól viszont minden élesben megy. Az igazi az lenne, ha a csapatok a pályán is olyan aktívak lennének, mint a nyári átigazolási piacon. Nem járnánk rosszul…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik