Élet-Stílus

Először Stanley Kupa-győztes az Anaheim (videó)

Az Anaheim Ducks nyerte a Stanley Kupát, miután az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság (NHL) nagydöntőjének ötödik mérkőzésén, csütörtökre virradóra 6-2-re diadalmaskodott az Ottawa Senators ellen. A kaliforniai gárda fennállása során először ért fel a csúcsra.

Kapcsolódó linkek

nhl.lap.hu
sport.lap.hu

Az Anaheim Ducks csapatába visszatért az egy mérkőzésre szóló eltiltását letöltő Chris Pronger, és mindjárt az elején gólpasszt adott Andy McDonaldnak, aki emberelőnyből volt eredményes, és neki ez volt az ötödik találata a fináléban. A korong a védő Chris Phillipsről pattant be. A túloldalon Jason Spezza kétszer is ziccerbe került, először egy hátvéd, Francois Beauchemin mentett a gólvonal előtt, másodszor pedig a félig üres kaput sem találta el közelről. Még a szünet előtt növelte a különbséget a Ducks: az ex-fradista Rob Niedermayer iramodott meg, és fonákkal vette be Ray Emery kapuját.

A második harmad elején Dustin Penner és Samuel Pahlsson lövését védte az ottawai hálóőr, majd Daniel Alfredsson – aki a döntők történetének első európai csapatkapitánya – faragott a hátrányból: kísérlete Corey Perry lábáról vágódott a léc alá. Aztán egy kabaréba illő góllal megint az Anaheim szerzett gólt: Phillips fegyelmezetlen módon saját kapuja elé vitte be a pakkot, amely Emery lábáról becsúszott.

Fogcsikorgatva küzdött a Senators az életben maradásért, és Alfredsson emberhátrányban lőtte ki a bal felső sarkot. A svéd klasszis 13. alkalommal volt eredményes a rájátszásban. Azonban 50 másodperc múlva visszaállt a kétgólos különbség: Beauchemin távoli lövése Anton Volcsenkovon váltott irányt. Érdekesség, hogy a hazai hátvéd mind a négy playoff-os gólját létszámfölényben szerezte.

Testvériség

Utoljára 1983-ban fordult elő, hogy testvérpár nyerjen bajnokságot: most Scott, valamint Rob Niedermayer, 24 éve pedig az akkor a New York Islandersben játszó Brent és Duane Sutter emelhette magasba a trófeát.

Következett a záró játékrész, amely hazai találattal indult. Scott Niedermayer lövésébe Travis Moen piszkált bele, Emery nem védhetett. Még egy utolsó esélyt kapott a felzárkózásra a vendéggárda, ám Antoine Vermette kihagyta a javára megítélt büntetőt. Kereken három perccel a vége előtt Perry adta meg a kegyelemdöfést egy bombával. Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó sorozatot 4-1-es összesítéssel az Anaheim együttese nyerte, és története során először hódította el a Stanley Kupát.

A négyszeres bajnok Scott Niedermayert választották a playoff legértékesebb (MVP) játékosának. A Ducks

az első kaliforniai csapat, amely Stanley Kupát tudott nyerni. A sportág őshazája, Kanada pedig utoljára 1993-ban adott bajnokot, azóta csak egyesült államokbeli székhelyű klub diadalmaskodott.

Stanley Kupa-döntő, 5. mérkőzés:
Anaheim Ducks-Ottawa Senators 6-2 (2-0, 2-2, 2-0)
Gól:
McDonald (4.), R. Niedermayer (18.), Moen (36., 45.), Beauchemin (39.), Perry (58.), illetve Alfredsson (32., 38.)
Kapusok: Giguere 11 védés/13 lövés, ill. Emery 12/18
Kapura lövések: 18 (5,7,6), ill. 13 (3,5,5)
Kiállítások: 6, ill. 12 perc
Gól emberelőnyben: 2, ill. 0
Gól emberhátrányban: 0, ill. 1
A párharc végeredménye: 4-1, az Anaheim javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik