Élet-Stílus

Román filmé a cannes-i pálma

Igazi művészfilmnek ítélte oda a 60. cannes-i filmfesztivál zsűrije Stephen Frears brit rendező elnökletével a fődíjat vasárnap este: a román Christian Mungiu 4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile (Négy hónap, három hét, két nap) című alkotása kapta az Arany Pálmát.

A Ceausescu-rendszer idején játszódó, egy tiltott abortusz történetét feldolgozó film szombaton megkapta a kritikusok és a francia közoktatás díját is Cannes-ban.

“Remélem, hogy ez az Arany Pálma jó hír a kis országok kis rendezőinek, hiszen úgy tűnik, hogy végre nincs szükségünk nagy költségvetésre és nagy sztárokra ahhoz, hogy egy olyan történetet filmesítsünk meg, amely mindenkit érdekel” – mondta az alig 600 ezer euróból forgatott film 39 éves rendezője, amikor átvette Jane Fonda színésznőtől az Arany Pálmát.

Az idei fesztivál többi díjazottja is művészfilmek alkotója. A versenyprogram legismertebb rendezői, Emir Kusturica, Quentin Tarantino, Vong Kar-vaj (Wong Kar-wai) és Ethan és Joel Cohen viszont semmilyen díjban nem részesültek.

Az Arany Pálma után a második legrangosabb elismerést, a cannes-i fesztivál Nagydíját Kawase Naomi japán rendező Mogari no mori (Mogari erdeje) című filmjének ítélte oda a zsűri. A naturalista történet a generációkat összekapcsoló gyászról szól.


Román filmé a cannes-i pálma 1

Az Ocean´s Thirteen film bemutatója is Cannes-ban volt ( fotó:mti.hu)


A cannes-i filmfesztivál 60. évfordulója alkalmából kiadott különdíjat az amerikai Gus Van Sant Paranoid Park című alkotásáért kapta. Az amerikai rendező 2003-ban Elefánt című filmjével elnyerte az Arany Pálmát.

Az amerikai Julian Schnabel kapta meg a legjobb rendezés díját A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon) című francia filmért, amely a teljesen lebénult Jean-Dominique Bauby újságíró önéletrajzi művéből készült.

A legjobb forgatókönyv díját a 33 éves Fatih Akin német-török rendező Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című filmjével érdemelte ki. Fallal szemben című filmjéért 2004-ben Berlinben elnyerte a fődíjat a 33 éves rendező.

A cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját az iráni származású Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud – az 1979-es iráni iszlám forradalomról szóló képregény alapján készült – Persepolis című animációs filmjének és Carlos Reygadas mexikói rendező Luz Silenciosa (Csendes fény) című alkotásának megosztva ítélték oda.

A legjobb női alakításért járó díjat Dzson Do Jon dél-koreai színésznő vehette át Alain Delon francia színésztől, a Li Csang Dong dél-koreai rendező Secret Sunshine (Titkos napsütés) című filmjében nyújtott játékáért. A legjobb férfi színésznek járó díjat pedig az orosz Konsztantyin Lavronyenkónak adták honfitársa, Andrej Zvjagincev Izgnanyije (Száműzetés) című filmjében nyújtott alakításáért.

A legjobb első filmesnek járó Arany Kamera-díjat Etgar Keret izraeli rendező nyerte A medúzák című filmjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik