Élet-Stílus

BL: Totti kontra Ronaldo

Jelentős erőpróba előtt állnak a Premier League éllovasai a Bajnokok Ligájában: a Manchester United Rómába látogat, míg a Chelsea az Intert búcsúztató Valenciát fogadja a negyeddöntő első felvonásán.

Roma-MU: a két zseni dönthet

A MU és az AS Roma között a lelki hadviselés már a sorsolást követő percekben elkezdődött. Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője ugyanis azt találta mondani, az AS Roma remek csapat, tele van jó játékosokkal, de közülük csak Daniele De Rossit és Mancinit emelte ki. Francesco Tottiról mintha tudomást sem akart volna venni. Az olasz klasszis postafordultjával válaszolt: „Alex Ferguson meg fogja tanulni, ki az a Totti. Személyesen láthatja majd. Örökre megtanulja a nevem!” – fenyegetőzött, majd hozzátette: „Nagyon elégedettek vagyunk, hogy bejutottunk a legjobb nyolc csapat közé, de ez nem azt jelenti, hogy itt megállnánk, megyünk tovább!”

A legtöbben egyébként Totti és Cristiano Ronaldo külöccsatájára hegyezik ki a Serie A másodikjának és

a Premier League listavezetőjének párharcát. Mind a két nevezett labdarúgó remek formában van: a rómaiak karmestere a bajnokságban 18 gólnál jár, a

Főpróbák


A Chlesea (Watford 1-0), a Manchester United (Blackburn Rovers 4-1) és a Valencia (Espanyol 3-2) is győzelemmel hangolt a szerdai BL-csatára, a Roma pedig az AC Milan elleni 1-1-gyel melegített.

Bajnokok Ligájában pedig négyszer talált az ellenfelek kapujába. Az ifjú portugál cselezőgép 16-szor volt eredményes a Premier League-ben, a nemzetközi porondon viszont egyelőre adós a gólokkal.

Ugyanakkor Totti és Ronaldo mellett akár Mancini, illetve Wayne Rooney is eldöntheti a negyeddöntős csata sorsát. „A Manchester United nagyon jól szerepel a bajnokságban, de továbbjuthatunk, hiszen lyoni sikerünk megmutatta, hogy bármelyik csapatot képesek vagyunk legyőzni” – mondta Mancini. Az angol válogatott fenegyereke a BL-párharc helyett viszont inkább az őt ért kritikákkal foglalkozott.

Az angol sajtó azért piszkálta, mert mostanság kevés gólt szerez, az utóbbi 12 mérkőzésen csak háromszor volt eredményes. „A csapat jól játszik és sorra nyeri a mérkőzéseit, ezért nem érdemes ezzel foglalkozni. Nálunk sokan képesek gólt lőni és a védelmünk is remekül működik” – így Rooney.


BL: Totti kontra Ronaldo 1

Cristiano Ronaldo klasszisa dönthet (MTI/EPA)


Ha már a csatár szóba hozta a védelmet, akkor említsük meg, hogy ezen csapatrész összeállítása okozza Sir Alex számára a legtöbb gondot, tekintve hogy Mikael Silvestre és Gary Neville után Nemanja Vidics is kidőlt a sorból. Sérülés miatt amúgy Pak Dzsiszungra sem számíthat a skót szakvezető, Louis Saha és Darren Fletcher viszont elutazhatott a csapattal Rómába. Luciano Spalletti, a Roma edzője David Pizarróra eltiltás miatt nem számíthat, a chilei játékost a védősorból eggyel előrébb lépő Christian Chivu helyettesítheti.

Bár az értők az angolokat taksálják többre, a statisztika éppen ellenkezőleg az AS Roma sikerét ígéri, hiszen a csapat az utolsó kilenc nemzetközi mérkőzésén veretlen maradt a Stadio Olimpicóban, utoljára 2004 decemberében a Real Madridtól szenvedett vereséget. A Manchester United viszont kifejezetten gyengén szerepel Olaszországban, utolsó 11 találkozójának mérlege két győzelem, egy döntetlen és nyolc vereség. Közös múltról nem beszélhetünk, merthogy az AS Roma és a MU eddig még nem meccselt egymással.


BL: Totti kontra Ronaldo 2

Francesco Totti Sir Alexnek is bizonyítana (MTI/EPA)



Chelsea-Valencia: Ranieri szerint nagy csata lesz

Quique Sanchez Flores, Valencia vezetőedzője sérülés miatt kénytelen nélkülözni a középpályás Ruben Baraját és a csatár Fernando Morientest, ráadásul a nyolcaddöntő visszavágóján verekedésbe keveredett két játékosa, David Navarro és Carlos Marchena sem állhat a rendelkezésére. A négyesből egyértelműen Morientes hiánya okozza a legnagyobb problémát, már csak azért is, mert 2004-ben az AS Monaco játékosaként góljaival nagyban hozzájárult a londoniak kiejtéséhez az elődöntőben – emlékeztetett az MTI. A Chelsea-nél Arjen Robben kivételével mindenki José Mourinho rendelkezésére áll.

„A Chelsea tele van klasszis játékossal, akik egy-egy villanással sokat tehetnek a londoni együttes sikeréért, míg a Valencia csapatként nagyon erős. Biztos vagyok abban, hogy a spanyolok nagy elszántsággal harcolnak majd Londonban, és egy esetleges idegenben szerzett góllal nagyon sokat nyerhetnek. Úgy gondolom, nüanszok döntenek majd ebben a párharcban” – nyilatkozta Claudio Ranieri, aki a Chelsea-nél és Valenciában is volt korábban vezetőedző.


BL: Totti kontra Ronaldo 3

Jose Mourinho megint beszólt (MTI/EPA)


„Tudjuk, hogy a Chelsea nem játszik túl jól mostanság, és bízunk benne, ez szerdán sem fog változni, ugyanis ha száz százalékot nyújt, akkor nagyon nehéz legyőzni” – nyilatkozta a Valencia gólfelelőse, David Villa. Hazai részről Jose Mourinho emelkedett szólásra, és szokásához hűen most is „kellemetlenkedett” egy keveset. „A latin futballisták mentalitása más, mint amit a Premier League-ben megszokhattunk, nálunk ugyanis tisztelik az ellenfelet. Amúgy a Valencia jó futballt játszik, edzője korrektnek tűnik, úgyhogy remélem, hogy hozzánk futballozni jönnek és nem harcolni” – mondta a portugál edző, utalva az Inter elleni nyolcaddöntős párharcot lezáró emlékezetes tömegbunyóra.

A londoniak hazai pályán eddig kilenc európai kupameccset vívtak spanyol ellenféllel szemben (a Valenciával még nem találkoztak), és a mérlegük: hét siker, egy döntetlen, egy vereség. A Valencia eddigi 13 angliai fellépéséből csak hármat veszített el, nyolc döntetlen mellett kétszer győzött, háromszor veszítet.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések:
AS Roma-Manchester United, szerda, 20.45
Róma, Stadio Olimpico. Vezeti: Fandel (német)
Várható kezdőcsapatok:
AS Roma: Doni – Cassetti, Ferrari, Mexes, Panucci – De Rossi, Chivu, Taddei, Perrotta, Mancini – Totti
Manchester United: Van der Sar – W. Brown, R. Ferdinand, O’Shea, Heinze – Cristiano Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs – Saha, Rooney

Chelsea-Valencia, szerda, 20.45
London, Stamford Bridge. Vezeti: Ovrebo (norvég)
Várható kezdőcsapatok:
Chelsea: Cech – Diarra, Ricardo Carvalho, Terry, Ash. Cole – Mikel, Makelele, Ballack, Lampard – Drogba, Sevcsenko
Valencia: Canizares – Miguel, Ayala, Raul Albiol, Moretti – Joaquín, Albelda, Viana, David Silva – Angulo, David Villa



Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik