Élet-Stílus

Robotokhoz készített operációs rendszert a Microsoft

Megjelent a szoftvercég első, robotokhoz készített operációs rendszere, amelyért azonban csak a vállalatoknak kell fizetniük. Otthoni felhasználók számára ingyenes a fejlesztés.

A Microsoft Robotics Studio egy Windows alapokon nyugvó operációs rendszer, amelyet valós helyzetekben történő felhasználásra, illetve szimulációra egyaránt ajánlanak. A segítségével beprogramozhatjuk a különböző eszközöket, figyelmeztetéseket küldhetünk, valamint előre beállíthatjuk a megszabott időpontokban elvégzendő feladatokat. “Megadjuk a lehetőséget az ágazat szereplőinek, hogy tovább erősítsék pozíciójukat” – jelentette ki Tandy Trower, a Microsoft Robotics Group igazgatója.

A cég júniusban engedett bepillantást új programjába, mégpedig egy átfogó bejelentéssel, valamint az első előzetes verzióval. A kutatócsoport három kulcsfontosságú területre koncentrál. Az első a robotoknál felhasznált alkalmazások fejlesztése, a második az eszközök, robotkarok vezérlése, amelyet webalapú és windows-os szoftverekkel végeznek, míg a harmadik a háromdimenziós modellekkel lefolytatott szimuláció. Szakértők arra számítanak, hogy a vállalat kibővítheti az érdeklődők körét, közelebb hozva a robotikát az átlagemberekhez.

Eközben természetesen legalább ilyen fontos a megfelelő támogatás az ágazat egyéb szereplői részéről. Jelenleg mintegy 30 cég támogatja a programot, a gyors bővítés pedig jelentős célnak számít Redmondban. Egyesek egy közös platform megjelenésének lehetőségét látják a Microsoft termékében, arra számítva, hogy a legtöbben támogatni fogják azt.

A szoftverért a vállalati ügyfeleknek 399 dollárt kell letenniük, míg az otthoni felhasználók és kutatók számára ingyenes a szoftver. A cég a jövő évi Robocup 2007 támogatójaként szeretné tovább növelni ismertségét és elfogadottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik