Élet-Stílus

Puskás-temetés: külföldi lapszemle

A külföldi hírügynökségek és híroldalak is megemlékeztek minden idők legjobb magyar futballistájának a temetéséről. A kicker beszámolója szerint megható megemlékezésen búcsúztatták el a Száguldó Őrnagyot.

A német sportlap rövid cikkében méltatta Puskás Ferencet, aki éveken keresztül volt a legendás Aranycsapat kapitánya. A stadionbeli megemlékezésről írt rövid összefoglaló után, a lap kiemeli, hogy olyan közismert prominens személyiségek vettek búcsút, mint Michel Platini és FIFA első embere Sepp Blatter. A német delegációt a szövetség elnöke, Theo Zwanziger vezette. Rajta kívül Budapestre érkezett a játékosként és edzőként is világbajnok Franz Beckenbauer, valamint az 54-es német csapat két tagja, Horst Eckel és Ottmar Walter.

A kicker a Real Madrid elnökének szavait idézi: a királyi gárda első embere a labda mágusának, és példaképnek nevezte Öcsi bácsit, vagy ahogyan ők becézték, Panchót. Az egykori csapattárs Buzánszky Jenő búcsújában kiemelte, Puskás a pályán zseni volt, azon kívül pedig megmaradt igaz embernek.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség honlapján is foglalkoznak a december 9-ei temetéssel, amelyre a FIFA híre szerint több tízezer embert vártak. Ehhez képest meglepően kevesen, mintegy ötezren látogattak el a legendás labdarúgóról elnevezett stadionba, ahol jó néhány focilegenda vett búcsút: Michel Platini, Franz Beckenbauer, Ramón Calderon, Raymond Kopa és Francisco Gento. A FIFA oldalán olvasható cikkben a Száguldó Őrnagy pályafutásának legfontosabb állomásait sorolták fel.

A BBC is röviden összefoglalja híradásában Puskás karrierjét, majd a kicker-hez hasonlóan Buzánszky szavait idézi: “A Földön egy csillaggal kevesebb, az égen eggyel több ragyog majd! Ha majd felnézünk az égre, megtaláljuk a legfényesebb csillagot. A Te csillagodat!”

Az AFP hírügynökség kiemeli, hogy sokan csalódottan vették tudomásul, hogy ilyen kevesen látogattak el a stadionbeli megemlékezésre. A szervezők több tízezer emberre számítottak, de ehelyett csak pár ezren érkeztek. “Alig vagyunk itt, és ez a közömbösség elszomorít engem. Szégyellem magam, és sírhatnékom van.” – nyilatkozta az egyik gyászoló a hírügynökség munkatársának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik