Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek

Bár minden üzletben már a karácsonyi vásárlásra csábítanak (soha nem lehet elég korán elkezdeni), azért is álljunk ellent a konzumterrornak, és mindent vegyünk majd meg az utolsó pillanatban. Az utolsó novemberi hétvégénket még töltsük kulturális programokkal. Az otthonról kimerészkedőknek elektropartit, reklámzabálást (némi engedmény a konzumterrornak), népzenei, komolyzenei, gasztronómiai és színházi fesztiválokat ajánlunk. Az otthonülőknek a tévéműsorból igyekeztünk nézhető programokat találni. Péntekre egy Woody Allen-film, szombaton és vasárnap a Coen-testvérek alkotásai tűnnek a legjobb választásnak.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, november 24.

…elektromágusra pörögni az A38-ra

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 1


Az A38 Hajó fedélzetén az álmodozós angol–német elektromágus, a Vector Locers, a debreceni elektrobetyár, Cooler és a megszokott Chi-rezidens, Fine Cut Bodies pörgeti meg a lemezeket. Martin Wheeler, akit Vector Lovers alteregóval ismerhetett meg a világ, az álmodozós electro egyik legkurrensebb angol sarja. Elszállós, néhol ambientbe, néhol táncos electróba hajló zenéit saját Iwari kiadójánál jelentette meg, és ezekre 2004-ben figyelt fel az addig house-ban utazó Soma, lemezszerződést ajánlva Martinnak. Azóta két nagylemeze is megjelent a neves lemezcégnél, és épp a harmadikon dolgozik. Vélhetően ezekből hallhatunk majd ízelítőt a budapesti fellépésén, ahova nem lemezekkel, hanem kütyükkel és laptoppal érkezik emberünk.

…Liszt-fesztiválra a palotába

A hangversenyen Liszt Dante-szonátáját hallhatjuk két zongorára Vittorio Bresciani két átiratában és Dante szimfóniáját két zongorára, a szerző átiratában. Az olasz reneszánsz képzőművészete és irodalma kerítette hatalmába a húszas éveiben járó Liszt Ferencet, amikor szerelme oldalán Itáliával ismerkedett. A festői szépségű Comói-tó partján született meg az Isteni színjáték ihlette Dante-szonáta első fogalmazványa, a „Dante olvasása nyomán” alcímet viselő, szenvedélyes, drámai töltésű zongoradarab. A mű nem illusztráció: démoni sodrású pokol-vízió, az Inferno hangulatának sajátos eszközökkel való megjelenítése. A Dante-megzenésítések kétzongorás átiratát Vittorio Bresciani és Francesco Nicolosi előadásában hallhatjuk. A két olasz zongoraművész 1998-ban hozta létre a Liszt Ferenc Zongoraduót azzal a céllal, hogy Liszt szimfonikus műveit saját átirataiban játssza. Duójuk számos koncertet adott Olaszország legrangosabb helyszínein és Washingtonban is. A szimfónia bemutatóját diorámákkal (vetített állóképekkel) illusztrálva képzelte el a komponista. E szándékot kívánják a rendezők valóra váltani, amikor a Fesztivál Színházban megjelennek Gustave Doré Isteni színjáték-sorozatának képei. Dante sorait Babits fordításában Mécs Károly tolmácsolásában hallhatja a közönség.

Szombat, november 25.

…zabálni a reklámot

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 2


A Reklámzabálók Éjszakáján minden eddiginél színesebb programokkal ünnepeljük a reklámot. Az idei reklámzabálók kommunikációja a szocialista idők reklámdesignját és jelszavait idézi: „200 százalékkal fokozzák a reklámfogyasztást, és minden eddigi tervet túlteljesítsenek” ígérik a szervezők. Idén közel 600 filmet tekinthet meg a lelkes kartárs közönség. Bemutatkozik Dél-Korea reklámkultúrája 30 igazi távol-keleti gyöngyszemmel. „Superstars of Ads” címmel a világ legnagyobb ikonjainak reklámfilmes kirándulásaiba pillanthatunk be. Ezt az összeállítást a november 25-i Nagygyűlés után az ország filmszínházaiban több héten keresztül tekinthetik meg az érdeklődők. Minden eddiginél több titkos reklámremeket tekinthetünk meg Jean Marie Boursicot munkái közül.

Bővebben >>

…meghallgatni a Balkán hangját

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 3


A Balkán Hangja rendezvénysorozat azzal a céllal indult, hogy a zenekarok és táncegyüttesek évente egy alkalommal bemutathassák tudásukat, fejlődésüket, legújabb koreográfiájukat egymásnak és a közönségnek. Rendszeres fellépők között szerepelnek a kisebbségi önkormányzatok hivatalos tánccsoportjai, a magyarországi bolgár, görög, szerb, román táncegyüttesek, zenekarok és gyermekcsoportok. A rendezvénynek egyre inkább közösségmegtartó szerepe is van, itt az emberek találkozhatnak, kicserélhetik tapasztalataikat, és élő kapcsolatokat alakíthatnak ki az anyaország kultúráját képviselő művészekkel és a magyarországi kisebbségek képviselőivel. Fellépők zenekarok: Vujicsics, Nikola Parov, Doina Gorjului, Maskarades, Mydros, Rila, Zora, T’rakija, Dilber, Matocsáv, Szabó Zoli
Táncegyüttesek: Jantra, Cerbul, Hercegszántói Veseli Santavcani, Ilosz, Tabán, Martenica, Doina Gorjului

…népzenei nyílt napra a Zeneakadémiára

Első alkalommal tart népzenei nyílt napot a Zeneakadémia; a szombati rendezvényen bemutatkozik a jövő tanévben induló népzene tanszék, az érdeklődők emellett előadásokat és koncerteket is hallhatnak. A nyílt napon az elméleti tárgyak ismertetése mellett szó lesz például a népzene és a néptánc kapcsolatáról, a számítógépes összehasonlító dallamelemzésről, valamint arról, miként jelenik meg a népzene Bartók Béla műveiben. Az ingyenesen látogatható rendezvényen fellép többek között Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, a Vujicsics és a Söndörgő Együttes, Balogh Sándor (citera), Kobzos Kiss Tamás (koboz), Balogh Kálmán (cimbalom). Az érdeklődők meghallgathatják egy hagyományőrző dudás- és egy tamburazenekar játékát is a helyszínen. A programban szerepel továbbá táncház, népzenei hangszerek kiállítása és filmvetítés is. A Muzsikusportrék című dokumentumfilmes sorozatból a látogatók megismerhetik többek között Zerkula János, Fodor Sámuel és Szántó Ferenc prímást, valamint Jánó Anna énekest. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: aprók tánca, énektanulás, mesemondás és játékos foglalkozás várja a gyerekeket.

Vasárnap, november 26.

…Csongor és Tünde Fesztiválra

A Csongor és Tünde Fesztiválon négy színház – a lengyel Teatr Cinema, a cseh Divadlo Husa na Provazku, a szlovák Debris Company és a magyar Merlin Színház – társulata négy különböző nézőpontból láttatja a közönséggel Vörösmarty művét. A Csongor és Tündéről túlzás nélkül elmondható, hogy a magyar irodalom egyik legszebb és legteljesebb alkotása, amely azonban nehezen közelíthető meg a külföldi előadók számára, másfelől viszont a „külső szem” tekintete a műnek a magyar néző előtt ismeretlen rétegeit fedheti fel. A szerdán kezdődött fesztivál során az egyes társulatok bemutatják saját Csongor és Tünde-adaptációjukat, végül a négy társulat vasárnap közös workshopján született etűdöket láthatja a közönség.

…német dokumentumfilmeket nézni az Örökmozgóba

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 4


Németországban az utóbbi években évente nagyjából 50 dokumentumfilm látható a mozikban, melyek a legkülönbözőbb témákat dolgozzák fel, gyakran új, különleges filmes formában, s a közönség egyre nagyobb érdeklődést mutat irántuk. A németországi filmtámogatási alap, a Filmförderungsanstalt statisztikái szerint a 2004-es év 100 legnagyobb látogatottságú német filmje között 15 dokumentumfilmet találunk. Ennek egyik fő oka talán az lehet, hogy a nézők megunták, hogy a televíziók sematikusan, felületesen, gyors vágásokkal prezentálják a valóságot, s szeretnének olyan filmeket látni, melyek egyéni szemszögből, mélyebb betekintést nyújtanak egy-egy témába. A Goethe Intézet november 23-26. között négy új német dokumentumfilmet mutat be az Örökmozgó moziban. A filmeket témájuk alapján válogatták össze: Mind a négy film határok átlépéséről szól, azonban ezt nagyon különböző módon teszik. Fatih Akin filmje, a „Crossing the Bridge” a zene segítségével igyekszik áthidalni a keleti és nyugati kultúra közötti különbségeket. Jörg Adolph lírai sport-filmje távúszókról szól, akik a brit szigeteket és az európai kontinenst elválasztó „határt”, a Dover és Calais közötti csatornát ússzák át – és ehhez saját fizikai teljesítőképességük határait is át kell lépniük. Az „Európa piac” árusai az Európai Unió keleti határain át hozzák csempészárújukat az egykori szovjetunió országaiból, „A múlt kis töredéke” című film pedig visszatekint azokra az évekre, amikor még veszélyes vállalkozás volt engedély nélkül átlépni a német–cseh határt.

…az első Hungaricum Fesztiválra

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 5

A pici hungaricumok


Azt mondják, Magyarországnak nem véletlenül van rántott hús alakja. Bár sokak szerint e vasárnapi hús az igazi hungarikum, a Hungaricum Fesztivál szervezői inkább arról igyekeznek meggyőzni a nagyérdeműt, hogy a szürke marha, a mangalica, a makói hagyma, Csabai és Gyulai kolbász, a Szegedi és Budapesti téliszalámi, a Tokaji aszú és a szíkvíz jobban jellemzi a magyar néplelket. A gasztronómiai kiállításnak és vásárnak a budapesti Campona Bevásárlóközpont parkolója ad helyet. Az ingyenes hétvége nem csak a hasé: az ételek és italok mellett kézműves vásár, egészségeséletmód-tanácsadás és számos koncert várja a nagyérdeműt. A kulináris örömök mellett kézműves vásár, a Parasztudvarban élőállat bemutató, egészségsarok és életmód tanácsadás is várja a közönséget. A programot mindennap ingyenes koncert színesíti: fellép majd Korda György és Balázs Klári, Kovács Kati illetve a Besh o droM.

…kiállításra

Antik enteriőr

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 6


Csütörtökön a Műcsarnokban megnyitotta kapuit a 13. Antik Enteriőr. Idén először – kísérleti jelleggel – a régiség- és műkincskereskedők zsűriztehették a kiállított tárgyaikat. A Régiségkiállítás és Vásár alapvető céljai a kezdetek óta változatlanok: bemutatkozási és értékesítési lehetőséget kíván teremteni a műkereskedőknek, a műgyűjtőknek, befektetőknek és érdeklődőknek pedig alkalmat adni a kínálat áttekintésére. Az Antik Enteriőr kiállításon a magyar műkereskedelem valamennyi reprezentánsa képviselteti magát, a rendezvény tizenkét éves története során maga is hozzájárult ahhoz, hogy a hazai műtárgypiac is bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe. Az első három kiállítás a Néprajzi Múzeum épületében kapott helyet, majd 1997-től új helyszínen, a felújított, korszerű műszaki állapotban lévő, valamint a kiállítók és látogatók kényelmét szolgáló infrastruktúrával egyaránt rendelkező Műcsarnokban rendezik meg. A szervezők szerint a magyar piac összetételét az idén 13. alkalommal megrendezett Antik Enteriőr kiállítás és vásár reprezentálja legjobban, és valóban: az első vásár óta végbement változásokon lemérhető a műkereskedelem fejlődése is.

Bővebben >>

…moziba

Idegölő


Profi bérgyilkos versus kallódó fogorvos: a kritikus (a végrehajtási) pillanatban a fizetett ölő szájába fájdalom nyilall, kénytelen kezeltetni magát leendő áldozatával. Akivel aztán sajátos szövetségre lép. Quentin Tarantino óta nemcsak sejtjük, hanem biztosan tudjuk, hogy a gengszter is ember – ennek értelmében a bérgyilkos, verőlegény alfaja hasonlóképpen –, takarékoskodik a borravalóval (amihez elméletet gyárt), újsággal jár a slotyira – és így tovább. Tulajdonképpen ehhez a hagyományhoz kapcsolódik Fonyó Gergely új vígjátéka. Amiben a könyörtelen bérgyilkost, Keszeget (Gesztesi Károly) szúvas foga kínozza rodosz-szigeti megbízatásán. Orvoshoz fordul. Éppen ahhoz, akivel végeznie kell (kéne). A mogorva „gyökér” gyökérkezelése összekuszálódik, mint ínyben az ideg. Pláne, hogy felbukkan egy vonzó rendőrnő és általa a szerelem meg a további bonyodalom.

Bővebben >>

…fürdőbe


Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 7

A közelgő szutykos idő ellen az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át az ősz végét, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni.

bővebben>>



Maradjak…

…tévézni

Péntek, november 24.
21:55
m2

A Jade skorpió átka

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 8


A negyvenes évek New Yorkjában Woody Allen ezúttal C. W. Briggset, egy biztosítási nyomozót alakít, aki minden biztosítási csalást hihetetlen profizmussal leplez le. Ki nem állhatják egymást a cég új, szigorú szervezési szakértőjével, Betty Annel (Helen Hunt), akit azért vettek fel, hogy modernizálja és racionalizálja az üzletmenetet. Egy céges bulin egy mágus a színpadon hipnotizálja mindkettőjüket. Ettől a naptól kezdve C. W. nappal egy ékszerrablás-sorozatot próbál felgöngyölíteni, anélkül, hogy emlékezne arra, hogy éjszakánként ő követi el a bűntényeket. A hipnózis mellékhatásaként a két főszereplő sajnálatos módon időnként, bizonyos jelszó hatására halálosan egymásba szeret, és természetesen ők ébren minderről mit sem tudnak.

Szombat, november 25.
21:10
m1

Ó, testvér, merre visz az utad?

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 9


A Coen-testvérek, Ethan és Joel ismét rendhagyó filmet tettek le az asztalra. Odüsszeusz történetét a gazdasági világválság sújtotta Délre helyezik át, ahol három rab megszökik a börtönből: Everett Ulysses McGill, a bájos, egyszerű Delmar, és az örökké zsémbelődő Pete. Egész életükre kiható kaland vár rájuk, mikor nekiindulnak, hogy visszaszerezzék szabadságukat, és hazatérhessenek otthonukba. Nincs vesztenivalójuk: bilincsbe verve futnak az életükért. Útjuk hihetetlen kalandok sorában és emlékezetes találkozásokban bővelkedik. Nyomukban jár Colley, a ravasz és rejtélyes nyomozó, aki minden igyekezetével azon van, hogy a három fegyencet visszavigye a börtönbe.

Vasárnap, november 26.
21:00
Filmmúzeum

Az ember, aki ott se volt

Menjek vagy maradjak – Reklámzabálók vagy Coen-fivérek 10


Csak egy napra hagytuk ott a Coen-fívéreket, és máris egy film noirt hoztak össze. Ezúttal a tér-idő koordináták a korábbi filmekben már-már cukrosra idealizált ötvenes évek amerikai kisvárosa. A téma pedig a gyilkosság. Ed Crane – sógorával, Frankkel együtt – egy álmos kaliforniai kisváros borbélyüzletében dolgozik. Okkal gyanítja, hogy feleségének, Dorisnak viszonya van munkahelyi főnökével, Big Dave-vel. Mivel amúgy is elégedetlen az életével, ez jó ürügy arra, hogy egy kedvezőnek tűnő befektetés érdekében névtelenül megzsarolja a férfit. Az ki is fizeti a kért összeget, de iszonyúan felbőszül, amikor megtudja az igazságot. Akaratlan halálesetek és szándékos gyilkosságok követik egymást, s az út a tárgyalóteremig és a siralomházig vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik