Élet-Stílus

Monitortúra

A LCD-technológia felgyorsult fejlődése miatt a számítástechnikai boltok és bevásárlóközpontok polcai roskadoznak a tengernyi különböző monitor alatt. A FigyelőNet arra kereste a választ, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárláskor.

Akciók, kedvezmények, reklámújságok csábítják a gyanútlan vásárlót számítástechnikai eszközök megvásárlására. Az újonnan vásárolt PC örömét azonban könnyedén megkeserítheti néhány olyan részlet, amelyet a kicsomagolás és első bekapcsolás előtt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.

Miért pont a monitor?

Joggal vetődik fel a kérdés, miért éppen a monitort emeltük ki, hiszen írhatnánk a merevlemezekről, DVD-lejátszókról vagy a grafikus kártyákról is. A magyarázat egyszerű, a monitor mindig „szem előtt” van, és közvetlenül befolyásolja mindennapi munkánkat. Egy PC esetében a leggyengébb minőségű alkatrész határozza meg a működést, azonban a gyengébb grafikuskártya, a processzor, a RAM bármikor nagyobbra cserélhető, sőt cserélendő is bizonyos időközönként. A legtöbb alkatrészt sohasem látjuk, ha nem magunk állítjuk össze a számítógépet, s egy gyengébb teljesítményű alkatrész így közvetlenül legfeljebb áttételesen okozhat bosszúságot. A monitor azonban sok tekintetben eltér a PC-nk egyéb részegységétől, s ezen okok miatt több évre tervezzük az életkorát, mint az éppen aktuális gépét.

A monitorok élettartamát vizsgálva már az általában felajánlott hároméves garanciából is kiderül, hogy a processzorokkal ellentétben, a képernyők cseréjére szerencsére nem kényszerülünk rá évente. Ez azonban azt is feltételezi, hogy érdemes előre megtervezni, hogy mire is szeretnénk használni a monitort a későbbiekben.


Attól minden vásárlót óva intünk, hogy hirtelen ötlettől vezérelve vagy egy látványos akció hatására olyan monitort vásároljon meg, amelyről rövid időn belül kiderül, hogy alkalmatlan a megcélzott feladatra. A monitor megvásárlása tehát legalább akkora körültekintést igényel, mint magának a számítógép-konfigurációnak az összeállítása, hiszen rengeteg pénzt, időt és ősz hajszálat spórolhatunk azzal, hogyha azonnal azt a terméket vesszük meg, amelyet valóban szeretnénk.

Hogy vásároljunk?

Mielőtt elindulnánk a megfelelő monitor felkutatására, határozzuk meg, milyen célra szeretnénk használni a készüléket. Ha ezt már tudjuk, akkor jöhet a keresgélés, árlista-nézegetés és adatböngészés. Ennek a legegyszerűbb módja az interneten való böngészés. Mivel ma már számos lehetőséget kínálnak a különböző árukeresésre és ár-összehasonlításra szakosodott hazai és nemzetközi oldalak, ezért legjobb, ha itt kezdjük. Nemcsak a legolcsóbb alternatívát találhatjuk meg gyorsan, hanem más vásárlók tapasztalatait is elolvashatjuk a kérdéses termékkel kapcsolatosan. Az ilyen oldalak többsége a leíráson kívül teszteket és online vásárlási lehetőséget is kínál azoknak, akik nem szándékoznak bevásárlóközpontokba vagy eldugott kis boltokba ellátogatni.

Fontos szempont, hogy az online vásárlás esetében jól nézzük meg, hogy milyen szakmai, garanciális és szervizháttérrel rendelkezik az adott webáruház. A bosszúságot az okozhatja, ha a vásárolt termék meghibásodik, és az eladó cég nem rendelkezik magyarországi garanciális szervizzel. Az ilyen, gyakran rendkívül olcsó árakat kínáló, megbízhatónak látszó, s egyébként jól működő weboldalakon vásárolt termékekre – a beszerzési forrásra hivatkozva – a termék hazai forgalmazója az esetek nagy százalékában nem vállal garanciát. A weboldalakon kínált termékek árához mindenképpen hozzá kell számolnunk a kiszállítás költségét és átfutási idejét is. Monitort azonban, a magam részéről, sohasem vennék látatlanban.

A legjobb megoldás, ha az interneten talált, megfelelőnek látszó monitorok közül a számunkra legszimpatikusabbat számítástechnikai szaküzletben – megfelelő fényviszonyok mellett – személyesen választjuk ki. A megfelelő fényviszonyokat és beállításokat sok esetben nagyon nehéz egy műszaki nagyáruházban megteremteni, hiszen a polcokon sorjázó típusok legtöbbször egy forrásból kapják a jelet, amely viszont nem feltétlenül az általunk elvárt minőséget produkálja. Ez még nem jelenti azt, hogy a monitor minősége nem megfelelő, csak azt, hogy érdemes kiemelni a polcon álló darabok közül, és külön megnézegetni, kipróbálni.

Egy valódi boltban természetesen az adatok, leírások és szakértő eladók segítségével könnyen választhatjuk ki azt a típusú és méretű monitort, amely céljainknak legjobban megfelel. Azonban ilyen optimális körülmények az esetek legtöbbjében nem állnak rendelkezésre. A feladat fáradságos utánajárást és sok türelmet igényel.

Milyen szempontok szerint válasszunk?

Egy monitor esetében már emlegettük, hogy fontos az, hogy mire szeretnénk használni. Sokaknak nevetségesnek hangzik ez a kérdés, de nem mindegy, hogy dolgozni vagy játszani szeretnénk az új képernyőn. A hagyományos monitorok lassú kihalásával új fogalmak is megjelentek, amelyek egyáltalán nem mellékesek a vásárlás szempontjából. A nagyobb lapos LCD-k áresése is mindenképpen arra sarkallhatja a PC-seket, hogy elavult, helypazarló domború képernyős készüléküket szebbre, jobbra és nagyobbra cseréljék.

Kezdjük a mérettel. Ma már óriási választékban találhatunk olcsó monitorokat is nagyobb méretben. A korábban drága 19–21 hüvelykes monitorok ma már legtöbbször kitűnő minőséget kínálnak elfogadható áron. Az ár kedvéért azonban csak akkor engedjünk az ismeretlen márkák csábításának, ha valóban meggyőződtünk a képernyő minőségéről. A legtöbb esetben itt sem a minőséggel, inkább a garanciával, a támogatással vagy az élettartammal lehetnek problémák. Persze a jó nevű márkák esetében sem árt odafigyelni a képminőségre és a szolgáltatásokra.

A nagyobb képernyőátmérő a mostanában divatos 16:9-es képaránnyal szobánk igen látványos kiegészítőjévé teheti asztali számítógépünket, azonban érdemes végiggondolni, hogy munkánkhoz nem a hagyományos képarány-e a praktikusabb. Érdemes úgy kalkulálni, hogy egy 19–20 hüvelykes normál képarányú monitor hasznos asztalmérete legtöbbször nagyobb, vagy azonos az egy-két hüvelykkel nagyobb wide-screen monitorokéval. A DVD-filmekhez, játékokhoz viszont legtöbbször a széles képernyő praktikusabb.

Millisecundumok

Ha monitorunkat főképp játékra, szórakozásra szeretnénk használni, akkor még egy fogalmat meg kell tanulnunk. Ez nem más, mint a válaszidő. A képek megjelenítési sebességét millisecundumban meghatározó érték igen fontos abban a tekintetben, hogy az LCD-technológia által közvetített impulzusok sebessége különböző modellek esetében más és más.
A válaszidő értéke minél alacsonyabb, annál gyorsabb képváltásokra képes a készülékünk. Ez főképp a dinamikus mozgások megjelenítésében, videók, játékok esetében kap szerepet. A 2–4 millisecundum válaszidejű monitorok felárát azonban nem érdemes olyan vásárlónak megfizetni, aki otthoni iroda megvalósítását tervezi. Az ilyen monitorokon azonban már a leggyorsabb játékok sem produkálnak kellemetlen elmosódó csíkokat. Ez a kategória a monitorok high-endje, amelyre a felhasználók többségének nemcsak pénze, de szüksége és igénye sincs.

A jó minőségű modellek közül azonban legtöbbször már az 5–8 millisecundum válaszidejű modellek is elegendőek otthoni szórakoztató célokra. Ezek árukban jobban elérhetők, mint a gyorsabb megjelenítési technológiával rendelkező társaik. Az általánosan elterjedt 12–16 millisecundumos válaszidejű nagyobb képernyőkre azonban ne tervezzünk DVD-lejátszó asztali házimozit, mert arra nem alkalmas.

Fontos lehet a fényerő és kontrasztarány is, de ezen szempontok annyira szubjektív tényezők, amelyekkel kapcsolatban leginkább a vásárlónak a saját szemére kell hagyatkoznia.

Szolgáltatások

A sok technikai részlet mellett számos extraszolgáltatást is kínálnak a mostani monitorok. Hifihangzás, beépített kamera, extra design. Ezek gyakran csak drágítják a készüléket, anélkül, hogy komolyabb hozzáadott értéket képviselnének. Persze a kivételek itt is erősítik a szabályt, de a monitor legfontosabb feladata – szerintünk – maradjon a képmegjelenítés.

Felbontás és frekvencia szempontból érdemes figyelni arra, hogy a szemünknek legmegfelelőbb készüléket válasszuk, amelyet a már meglévő grafikus kártyánk ki is tud szolgálni. Kellemetlen meglepetés azzal szembesülni, hogy a legjobb felbontásokat az elavult videokártya képtelen megjeleníteni, s a kitűnő monitorunk minőségét félig sem használjuk ki.

A vásárlás elsődleges szempontja mindenképpen az éles és harmonikus képmegjelenítés, minden más csak ez után jön. A túlzottan alacsony ár esetében minden esetben gyanakodjunk arra, hogy valamely, a monitorral szemben támasztott követelményünk nem teljesül. Ekkor érdemes elgondolkoznunk azon, hogy megéri-e azt a pár ezer forint különbséget a kompromisszum. Ha ez a minőség rovására menne, hosszú távon gondolkozva semmiképpen sem javasoljuk az itt elérhető minimális költségmegtakarítást.

Az aktuális monitorkínálat óriási, nekünk gyakorlatilag csak a céljainknak legmegfelelőbb modellt kell kiválasztanunk. A feladat ugyan nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik