Élet-Stílus

Tovább terjedt idén az AIDS

A világszerte regisztrált közel 40 millió HIV-fertőzött kétharmada Afrikában él, e csoporton belül pedig továbbra is elsősorban a nők a fő vírushordozók – hangoztatta az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) éves jelentésében.

A kedden közzétett dokumentum, amely a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) és az azt okozó HIV-vírus terjedése elleni közös program eredményeit összegzi, idén világszerte 39,5 millióra teszi a HIV-fertőzöttek számát, 2,6 millióval magasabbra a 2004-esnél. A december elsejei AIDS világnapja előtt nyilvánosságra hozott jelentés szerint naponta világszerte 11 ezer fővel emelkedik a HIV-fertőzöttek száma, azaz éves szinten 4,3 millió fővel, ami 400 ezerrel több a két évvel ezelőtti növekedésnek.

Az AIDS idén 2,9 millió halálos áldozatot szedett a világon, 2,7 millióval többet, mint 2004-ben. A HIV-fertőzés a világ egyes földrészei és térségei közül az egykori Szovjetunió területén, illetve Dél- és Délkelet-Ázsiában terjed a leggyorsabban.

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában alig egy évtized alatt húszszorosára emelkedett a HIV-fertőzöttek száma, idén elérte a 270 ezret. Eközben 84 ezer fertőzött halt bele a szervezetében kialakult betegségbe. Az új fertőzöttek közel egyharmada a 15–24 év közötti korosztályból került ki, s java részük Oroszországban vagy Ukrajnában él. A fertőzés elsősorban a kábítószer-élvezők által használt nem steril fecskendők által terjed. Dél- és Délkelet-Ázsiában – ahol elsősorban a prostitúció útján terjed az AIDS vírusa – idén 15 százalékkal, 860 ezerre emelkedett a kórokozóval a szervezetükben élők száma. Észak-Afrikában és a Közel-Keleten idén 12 százalékkal többen fertőződtek meg az AIDS vírusával, mint 2004-ben.

A HIV-fertőzés terjedése ellenére az UNAIDS egyes országokban biztató jeleket is talált a fiatalok szexuális viselkedésének változásával – felelősségteljesebbé válásával – kapcsolatban. Az ENSZ-szervezet szerint 2000–2001 óta – elégséges adatokat szolgáltató – 8–11 országban szorult vissza a fiatalok körében a vírus terjedése. Ezt legfőképpen Kenyában, Elefántcsontparton, Malawiban, Zimbabwéban és Botswanában tapasztalták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik