Élet-Stílus

A Le Monde is megemlékezett Puskásról

admin
admin

2006. 11. 20. 19:25

A történelem egyik legnagyobb labdarúgójának nevezte hétfői írásában a Le Monde című francia napilap Puskás Ferencet.

A párizsi újság szerint a magyar válogatott és a Real Madrid legendás focistája manapság “fura anakronizmusként” hatna a pályán alacsony és kövérkés termetével, pedig összehasonlíthatatlan ballábas lövései és góllövő leleményei ma már a labdarúgás klasszikus pillanataihoz tartoznak.

Puskás Ferenc 25 éves pályafutása alatt a világ magas színvonalú labdarúgása visszafordíthatatlan folyamaton ment át: a professzionalizmus Nyugaton több lett egyetlen szónál, míg Keleten az amatőrizmus ideológiai takaróvá vált. Puskás sportkarrierje jól tükrözi a korszak lehetőségeit: a védelmi minisztérium alá tartozó Honvédban nevelték az ország legjobb játékosait a válogatott számára. Puskás innen kapta a “Száguldó Őrnagy” becenevet.

Az ötvenes években támadásra koncentráló gyors játékával a magyar válogatottnak nem volt vetélytársa – emlékeztet a Le Monde, felidézve a Helsinkiben aratott olimpiai győzelmet, az angolok elleni 6-3-at – amely a mai napig “referencia mérkőzésnek” számít -, valamint a németektől az 1954-es vb döntőjében elszenvedett vereséget.

A Le Monde szerint, miután nem tért haza az 1956-os forradalom után, az addig hősként tisztelt Puskásból áruló lett Magyarországon. Spanyolországban találta meg új hazáját és aratott újabb győzelmeket addig, amíg nem térhetett végleg vissza Magyarországra.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.