Élet-Stílus

Közösen küzdene a brit kormányfő és a német kancellár a klímaváltozás ellen

Szoros együttműködésben állapodott meg a brit kormányfő és a német kancellár a globális felmelegedés elleni küzdelmet szolgáló nemzetközi szövetség létrehozása érdekében.

Tony Blair brit kormányfő péntek este londoni rezidenciáján cserélt eszmét Angela Merkel német kancellárral a jövő év fő feladatairól. Berlin 2007. január elsején fél évre ugyanis átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztségét, s jövőre Németország lesz a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő “nyolcak” országcsoport soros elnöke is.

A két vezető a megbeszélést követő közös sajtóértekezletén elmondta: egyetértettek abban, hogy az éghajlatváltozás az emberiség előtt álló legkomolyabb kihívások egyike. Blair úgy vélekedett, hogy a jövő évi német elnökség időszakában, Merkel vezetése alatt reális lehetőség nyílik arra, hogy nemzetközi összefogással előrelépést érjenek el az üvegházhatást okozó – a klímaváltozásért okolt – gázok kibocsátásának csökkentése érdekében; London ehhez minden tőle telhető támogatást megad. Merkel örömmel nyugtázta, hogy szorosan együttműködik majd Blairrel e cél elérése érdekében.

A német kancellár nagy érdeklődést mutatott az iránt a hét elején Londonban közzétett tanulmány iránt, amely riasztó környezeti jövőképet festett a jelen nemzedék elé a féktelen károsanyag-kibocsátás várható súlyos globális következményeiről. A brit kormány megbízásából Sir Nicholas Stern, a Világbank volt főközgazdásza által összeállított előrejelzés szerint a 30-as évek nagy világgazdasági válságához, sőt a világháborúk pusztításához hasonló, ezermilliárdokban mérhető gazdasági károkat okozhat globális szinten, ha a fejlett ipari országok nem kezdik el most már sürgősen a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátásnak csökkentését.

Merkel és Blair azt reméli, hogy a jelentés határozott cselekvésre készteti majd a világ vezetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik