Élet-Stílus

Három hónapig tart a paksi erőmű helyreállítása

Tervszerűen és biztonságosan halad a 2003-as üzemzavar következményei helyreállításának munkája a paksi atomerőműben, jelenleg a 10. kazetta fejének levágása történt meg - jelentette be Kovács József vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján, Pakson.

Az erőműben szerdán az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága energetikai albizottsága tett látogatást, hogy személyesen tekintsék meg a munkálatokat. Podolák György, az albizottság elnöke kijelentette: meggyőződtek róla, hogy rendkívül megalapozott, felelősségteljes munka folyik az erőmű szakembereinek irányításával. Leszögezte: a paksi atomerőmű olcsó és tiszta energiatermelése nélkülözhetetlen az ország energiaellátása szempontjából.

Az albizottság elnöke jelezte azt is, hogy a parlament által elfogadott üzemidő-hosszabbítás mellett indokolt az energiaellátás biztonsága szempontjából újabb blokkok építését is megfontolni.

A tájékoztatón kiderült, hozzávetőlegesen három hónapra becsülik a helyreállítás időtartamát, azonban ez az időpont csak tájékoztató jellegű, nem jelent kötelezettségvállalást az erőmű részéről.

Kérdésre válaszolva Kovács József vezérigazgató elmondta: a kazettatörmelékek tokokba helyezése még nem történt meg.

Az erőmű bővítését firtató és annak finanszírozására vonatkozó újságírói kérdésre a vezérigazgató közölte: ez jelentős ráfordítást igényelne, amely azonban hosszú távon megtérülő befektetés, a döntés a Magyar Villamos Művek holding kompetenciájába tartozik.

Felvetődött a helyreállítás idejére leállított 2-es blokk visszaindításának kérdése is. A vezérigazgató ezzel kapcsolatosan kifejtette: a helyreállítással párhuzamosan elvégzik a blokk karbantartását, hogy amennyiben a biztonsági és műszaki feltételek adottak lesznek, újra bekapcsolhassák az energiatermelésbe.

Az igazgató nem zárta ki a lehetőséget, hogy ez megtörténhet a kiemelési munkálatok befejezése előtt, de hangsúlyozta, ennek feltétele a biztonság és hatóság engedélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik