Élet-Stílus

BL: Walcott utolsó esélye

Ha az Arsenal talentuma, Theo Walcott betalál a BL keddi játéknapján, úgy 17 évesen és 184 naposan a sorozat legfiatalabb gólszerzőjévé avanzsál. A csúcsdöntésre egyébként ez az utolsó esélye.

E-csoport:

A Lyon már a harmadik fordulóban bebiztosíthatja a helyét a legjobb 16 között, amennyiben kedden sikerrel jár Kijevben. A küldetés nem tűnik lehetetlennek, az ukránoknak ugyanis nem megy a BL-ben, még pontot sem szereztek, ráadásul Olekszandr Sovkovszkij eltiltása miatt a lelátóra kényszerül. “Csak a hidegtől tartunk, az biztos, hogy én kesztyűben játszom majd” – mondta a Lyon brazil klasszisa, Juninho, aki Tiago Mendes mellett góllal vette ki a részét a St. Etienne hétvégi legyőzéséből. A Dinamo is győzelemmel hangolt a keddi, számára sorsdöntő ütközetre, Artem Milevszkij és Diogo Rincon góljaival idegenben verte a Dniprót.

Romániában az “év sporteseményének” nevezik a Real Madrid vendégjátékát, egy esetleges győzelemmel a helyi Steaua lépéselőnybe kerülne a királyi csapattal szemben – eddig mindkét együttes három-három pontot szerzett. “Nekünk nincsen semmi veszítenivalónk, nyugodtan játszhatunk, mi csak nyerhetünk a spanyol sztárcsapat ellen” – véli Cosmin Olaroiu, a házigazda vezetőedzője, aki sérülés miatt kénytelen lemondani Mirel Radoi és Victoras Iacob szolgálatairól, de a térdét fájlaló Mihaita Nesu játéka is több mint kérdéses. A Real Madrid annak ellenére, hogy a hétvégén kikapott a Getafe ellen, bizakodva utazott el a román fővárosba.


“Jó mérkőzést akarunk játszani Bukarestben, hogy mi lesz az eredmény, azt ne kérdezzék, nincs kristálygömböm, nem tudom megmondani” – utasította vissza a tippelés lehetőségét Fabio Capello, aki természetesen azt reméli, hogy csapata három ponttal gazdagabban utazhat majd haza Madridba. Az olasz vezetőedző várhatóan az Iker Casillas – Segio Ramos, Cannavaro, Raul Bravo, Roberto Carlos – Beckham, Diarra, Emerson, Guti – Cassano, Van Nistelrooy tizenegyet küldi pályára. Az összeállítás egyébként két helyen még változhat: Guti helyett Robinho, Cassano posztján Ronaldo kaphat szerepet kedd este.

F-csoport:

A kvartett két brit csapata nagy lépést tehet a továbbjutás felé, amennyiben kedd este hozza soros hazai mérkőzését. A Manchester United Rabóczki Balázs egykori együttesét, a dán FC Köbenhavnt fogadja az Old Traffordon. Az angolok amúgy is jelentős esélyeit növeli, hogy Cristiano Ronaldo mellett Gary Neville is felépült a sérüléséből, és Ryan Giggs bokája is rendbejött. A walesi cselgép egy félidőt már játszott a hétvégén, a Wigan ellen 3-1-re mérkőzésen is. Ami a dán listavezető Köbehvant illeti: a bokáját még mindig fájlaló Oscar Wendttel ellentétben Tobias Linderoth nem utazott el a társaival Manchesterbe, a svéd játékos terhes felesége mellett maradt, aki bármelyik pillanatban világra hozhatja a gyermeküket. Ezzel együtt nem elképzelhetetlen, hogy a csapatkapitány mégiscsak pályára lép “vörös ördögök” ellen.



BL: Walcott utolsó esélye 1

Thomas Gravesen megsérült (uefa.com)


A Benfica nem a legjobb előjelekkel vág neki a glasgowi túrának. A portugál bajnokság negyedik helyezettje az utolsó három idegenbeli BL-fellépésből egyet se tudott megnyerni, arról nem is beszélve, hogy sorozatban négy mérkőzésen nem rúgott gólt a legelőkelőbb európai kupasorozatban. A bajokat csak tetézi, hogy Paulo Jorge, Rui Costa, Marco Ferreira és Giorgiosz Karagounisz is sérüléssel bajlódik. Az egyetlen pozitív jel, hogy a főpróba jól sikerült, a lisszaboniak a 4-0-ra verték otthonában az Uniao Leiria együttesét. A Celticnél, amely szintén négy gólt szerezve nyert a hétvégén, Thomas Gravesen kiesése okozza a legnagyobb problémát.


“Thomas a térszalagsérülést szenvedett, nem játszhatott a hétvégi bajnoki mérkőzésen, és kedden sem számolhatok vele” – mondta Gordon Strachan menedzser, aki egyúttal azt is elárulta, hogy Aiden McGeady, Jan Vennegoor of Hesselink, Maciej Zurawski sem teljesen egészséges, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy valamennyien kihagyják a keddi összecsapást.

G-csoport:

Az eddigi szereplés tükrében rangadónak számít az Arsenal moszkvai vendégjátéka. A helyi CSZKA egy győzelemmel és egy döntetlennel a csoport második helyét foglalja el, míg az angol csapat még hibátlan, mindkétszer nyert, ezzel a háta mögé utasítja a mezőnyt. A mérkőzés érdekessége, hogy Theo Walcott rekordot dönthet. Ha az ágyúsok tini csatárzsenije betalál, 17 évesen és 184 naposan a sorozat legfiatalabb gólszerzőjévé avanzsál. A csúcsdöntésre egyébként ez az utolsó esélye, hiszen a következő BL-fordulóban már idősebb lesz, mint a regnáló rekorder, Peter Oforiquaye, aki 1997. október 1-én, az Olympiakosz színeiben 17 évesen és 195 naposan mattolta a Rosenborg csapatát. Arsene Wengert persze a továbbjutás jobban érdekli, mint holmi csúcsdöntés. “Egy esetleges győzelemmel közel kerülnénk a továbbjutáshoz, mindent meg is teszünk ennek érdekében. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a CSZKA jó csapat, van néhány brazil játékosa, illetve a keretében hét orosz válogatott is található” – szólt az Arsenal edzője.

A csoport másik összecsapásán az eddig egy pontot szerző FC Porto az első két mérkőzését elveszítő Hamburgot látja vendégül a Sárkány-stadionban. A portugáloknak legalább a bajnokságban kijön a lépés, a hétvégén 3-0-ra verték Maritimót, így maradtak az első helyen, a HSV szekere viszont “német utakon” is döcög. A Hamburg legutóbb otthon kapott ki 2-1-re a Schalke-tól, és csak az utolsó előtti helyen szerénykedik a Bundesliga tabelláján. A ráncokat tovább szaporítja a csapat szurkolóinak homlokán, hogy a cseh David Jaorlím kidőlt a sorból. “Az orvosaink szerint a játékosnak két hét pihenőre van szüksége, és csak ezután tréningezhet újra” – nyilatkozta Thomas Doll vezetőedző, aki Vincent Kompanyt is kénytelen lesz nélkülözni a portói kiránduláson.

H-csoport:

A csoport éllovasa, a soros BL-csatára a Sampdoria elleni 1-1-gyel hangoló AC Milan az Anderlecht otthonában teszi tiszteletét a csoportkör harmadik fordulójában. A hazaiak még nem nyertek a sorozatban, két döntetlen a mérlegük, ennek ellenére fogadkoznak, hogy kedden “elkalapálják” az olasz sztárcsapatot. Noha Frank Vercauteren vezetőedző ezt nyíltan, a nyilvánosság előtt nem jelentette ki, optimizmusát nem palástolta, amikor az esélyekről faggatták. “Tökéletesen sikerült a főpróbánk, kiváló állapotban várjuk az AC Milant. Úgy gondolom, nagyon jók az esélyeink a győzelemre” – nyilatkozta a Waregem 4-0-s legyőzéséből erőt merítő edző, aki ezúttal is a kezdőcsapatba jelölte Juhász Rolandot. A másik oldal képviseletében Marek Jankulovski emelkedett szólásra. “Bizakodva utazunk el Brüsszelbe. Nem lesz könnyű mérkőzés, de az első perctől az utolsóig hajtani fogunk. Hiszem, hogy ennek meg is lesz az eredménye” – mondta az AC Milan cseh védője.

A csoport másik mérkőzésén a LOSC Lille Métropole Tőzsér Dániel klubjának, az AEK Athénnak ad randevút. A vendégeknek ezúttal is nélkülözniük kell a hosszabb ideje sérült Traianos Dellaszt, aki még mindig nincsen százszázalékos állapotban. A franciák a Troyes elleni 1-1-es döntetlennel, míg a görögök az Ergotelisz 3-1-es legyőzésével melegítettek a Bajnokok Ligája-csatára.

BL, 3. forduló, keddi játéknap
E-csoport:
Dinamo Kijev-Lyon, 20.45
Steaua Bucaresti-Real Madrid, 20.45

F-csoport:
Celtic-Benfica, 20.45
Manchester United-Köbenhavn, 20:45

G-csoport:
CSZKA Moszkva-Arsenal, 18:30
FC Porto-Hamburg, 20:45

H-csoport:
Anderlecht-AC Milan, 20.45
Lille-AEK Athén, 20:45

Ajánlott videó

Olvasói sztorik