Élet-Stílus

Rapidjátszmák döntenek a sakk vb-n

Döntetlen született az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov között a dél-oroszországi Elisztában zajló, címegyesítő sakkvilágbajnoki döntőn, így következhetnek a rapidjátszmák.

A 12. mérkőzésén Kramnyik vezette a világos bábukat, a felek a 47. lépés után nyújtottak kezet egymásnak. Az állás 6-6 és a szabályok értelmében négy rapidjátszmával folytatódik az összecsapás. A két nagymester a tizenkét játszmás finálé után egymillió dolláron osztozott, fele-fele arányban.

A folytatásban pénteken négy rapidjátszmára, majd – ha szükséges – két villámpartira kerül sor. Amennyiben ez is döntetlenre végződik “hirtelenhalálos” játszma dönti el a cím sorsát. Ezen a találkozón világosnak mindenképpen nyernie kell, a sötétnek ugyanis remifórja van. Az összecsapások előtt – rapidjátszmák, villámpartik, “hirtelen halál” sorsolnak, melyik sakkozó kezd világossal.

Kramnyik csütörtökön újabb nyílt levelet fogalmazott meg, melyben ismét javasolta, hogy pénteken előbb az általa megóvott ötödik partit játsszák le, melyben a WC-affér után Topalov mérkőzés nélkül kapott egy pontot.

A nemzetközi szövetség (FIDE) nem reagált az orosz sakkozó javaslatára. Kramnyik menedzsere, Carsten Hansel a csütörtöki találkozó után bejelentette, hogy a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak, ha Topalov az ötödik játszmában játék nélkül “ajándékba kapott” ponttal lesz világbajnok.

A WC-botrány a negyedik partit követően robbant ki, amikor Topalovék nehezményezték, hogy Kramnyik túl sokszor “tűnt el” a mellékhelyiségben, amely nincs bekamerázva, ezért nem ellenőrizhető, hogy mi történik ott. A FIDE fellebbviteli bizottsága ezt követően úgy döntött, hogy az ötödik játszma során közös WC-t kell a két sakkozónak használni, amit Kramnyik nem fogadott el és nem ült asztalhoz, az elmaradt partiért járó pontot az ellenfelére a mérkőzés helyszínén várakozó Topalov kapta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik