'56
Élet-Stílus

Semlegesség és intő jelek

November 1.: A kormány nyomon követi az országban tartózkodó szovjet csapatok mozgását. Keleti híradások szerint, a korábban ígértek ellenére a szovjet csapatok már nem az országból kifele, hanem inkább befele tartanak. A kormány kihirdeti a Varsói Szerződésből való kilépésünket és az ország semlegességét.

Intő jelek
November elsején a szovjet hadsereg főváros környéki alakulatai körbezárták a repülőtereket, azzal az indokkal, hogy így biztosítsák a sebesültek és a katonák hozzátartozóinak hazautazását. A kormány nem akar felesleges konfliktust, s megtiltja az ellenállást, így a szovjetek akadálytalanul körbeveszik a ferihegyi repülőteret. A szovjet indoklás részben hihető is, hiszen attrocitásoktól tartva a forradalom idején több száz szovjet tiszt családját menekítik ki az országból.


Katonai készülődés
Délelőtt ülést tart a Kormány Kabinet. Maléter Pál, Kovács István vezérőrnagy és Király Béla jelentést tesz a katonai helyzetről. A kabinet védőöv kiépítését rendeli el a főváros körül, ez azonban soha nem készül el, köszönhetően annak is, hogy a feladatra kijelölt tiszt nem vette át megbízatását.

Átalakul a főváros irányítása
Délután a Fővárosi Tanács Végrehajtó bizottsága helyett megalakul a Fővárosi Nemzeti Bizottság. Az FKGP-t képviselő Kővágó Józsefet és az SZDP-t képviselő Bechtler Pétert, a háború utáni városvezetőket választják a bizottság vezetőivé.

Semlegesség és Varsói Szerződés
A Kormány Kabinet délutáni ülésén Andropov is részt vesz, azonban nem tud magyarázatot adni a szovjetek mozgására és az újabb csapatok bevonulására. A súlyos helyzetre való tekintettel a kabinet felmondja a Varsói Szerződést, és kinyilvánítja Magyarország semlegességét.

Újjáalakuló pártok és újságok
Az egyre sűrűsüdő rossz előjelek ellenére tovább folytatódik a negyvenes évek végén megszüntetett szervezetek és újságok újjáalakulása. A Szabad Ifjúság helyett Magyar Ifjúság címen jelenik meg az ifjúmunkások forradalmi bizottságának lapja.
A pártok újraindítják lapjaikat, az SZDP visszaveszi a Népszavát, az FKGP rövid útra indítja a Kis Újságot, a szakszervezetek pedig új lapot alapítanak Népakarat néven. Az Uránia moziban megalakul a volt Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ). Újjáalakul a Magyar Cserkészszövetség is.

Kádár eltűnik
Andropov szovjet nagykövet magához kéreti Münnich Ferencet és Kádár Jánost, akiket először Tökölre szállítanak, majd onnan Moszkvába visznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik