Élet-Stílus

A bíróság az FTC-nek adott igazat

Elsőfokon, nem jogerősen megsemmisítette a Magyar Labdarúgó Szövetség határozatát és a fellebbviteli licencadó testület döntését a Ferencvárossal kapcsolatban a Fővárosi Bíróság kedden hozott ítéletében.

Az FTC első osztályú licencét a másodfokú licencadó bizottság július 13-án visszavonta, majd saját határozatát megváltoztatva 17-én mégis újra megadta. Ezt követően az MLSZ feloszlatta a testületet és hatályon kívül helyezte annak határozatait. Az új fellebbviteli testület később úgy döntött, hogy az FTC-nek nem adja meg a licencet. A bíróság ezt, a testületet feloszlató határozatot, valamint az új testület licencet megtagadó határozatát semmisítette most meg.

Licenc még mindig nincs

A bíróság a felperes FTC Zrt. keresetét egyebekben elutasította, azaz nem állapította meg, hogy az eredeti döntés értelmében az FTC rendelkezik a licencjoggal. Az MLSZ-t a bíróság 51 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte, az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

A bíróság az MLSZ alapszabályának és licencszabályzatának átvizsgálása után arra jutott, hogy az MLSZ elnökségének nem volt hatásköre abban a tekintetben, hogy hatályon kívül helyezze a licenceljárás során született határozatot. A licencszabályzat ugyanis – a bíróság szerint – egyértelműen kimondja, hogy a licenceljárásban mely szervek jogosultak eljárni: első fokon a liga által felállított bizottság, másodfokon pedig az MLSZ által létrehozott úgynevezett fellebbviteli bizottság.

“Ezt vártuk”

Petró László, a Ferencváros jogi képviselője az ítélethirdetés után azt mondta: “Az FTC célja ezzel a perrel az volt, hogy bebizonyítsa: az MLSZ eljárása jogsértő volt és azok a határozatok, amelyekkel hatályon kívül helyezték a korábbi licencet megadó határozatot, azok nem voltak jogszerűek” – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva kifejtette: akár komoly anyagi követelései is lehetnek a Ferencvárosnak az NB II-be sorolás miatti alacsonyabb szponzori díjak és a tv-közvetítések díjából való részesedés elmaradása miatt. Kijelentette: ha zavarja az MLSZ-t, hogy bíróságon van az ügy, “akkor megtehetik, hogy most nem élnek a fellebbezési jogukkal”.

Az MLSZ fellebbez és eljárást indít

Helmeczy László, az MLSZ jogi alelnöke azt mondta a tárgyalás után, hogy megfellebbezik az ítéletet, így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik. Hangsúlyozta: az alapszabály alapján “nyúltak hozzá” a döntéshez. “Ettől nem lesz licence az FTC-nek, ettől nem jön rendbe a gazdasági helyzete. Lesz viszont egy fegyelmi eljárása, mert nem a sportbírósághoz fordult. Az FTC elfelejti elmondani, hogy azért ragaszkodik ehhez a perhez, mert 30 napon belül nem fordult a sportdöntőbírósághoz” – tette hozzá.

Helmeczy ezzel arra utalt, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) kérte a magyar szövetséget és a Ferencvárost, hogy az érvényben lévő rendelkezések értelmében ne polgári bíróságon rendezzék jogvitájukat, a FIFA előírásai szerint ugyanis vitatott sportügyeket kizárólag sportbíróságok előtt lehet rendezni.

Helmeczy korábban az MTI-nek azt mondta: mivel a klub a megadott határidőig, augusztus 31-én 14 óráig nem vonta vissza a polgári bírósághoz benyújtott beadványát, fegyelmi eljárást indítottak ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik