Élet-Stílus

Détári: létfontosságú a jó rajt

Szombaton a Szusza Ferenc stadionban kezdi meg a magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatot a norvég válogatott ellen. Évek óta lemaradunk minden fontos tornáról, de reménykedni egyelőre még lehet.

Tévéközvetítés

Magyarország-Norvégia selejtezőt 19:30-tól az RTL Klub adja. A találkozót 22 órától a Sport2 megismétli. A Sport1 17:45-től sugározza az Anglia-Andorra mérkőzést. Az ARD 20:15-től a Németország-Írország meccset közvetíti.

A magyar labdarúgó-válogatottat a C csoportba osztották, ahol a skandináv csapat mellett Görögország, Törökország, Bosznia-Hercegovina, Málta és Moldova ellen próbálja meg kiharcolni a 2008-as, osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra a kijutást.

A papírformát elnézve nem lehetnek vérmes reményei a magyar szurkolóknak, elsősorban a török, a görög és a norvég válogatott emelkedik ki a csoportból. Bozsik Péter szövetségi kapitány a Magyar Hírlapnak néhány napja nyilatkozott: „Bízom benne, hogy az ötödik helynél előrébb végzünk, hogy a következő sorsolást kedvezőbb helyzetből várhassuk. Titokban reménykedem benne, hogy nagy szerencsével kisebb csoda is összejöhet, s valahogy becsusszanhatunk az Európa-bajnokságra.”

A ‘magyar stílus’

Détári Lajos a FigyelőNetnek elmondta, hogy a hazai meccseinket lehetőség szerint nyerni kellene, és idegenben is minél több pontot összeszedni, és akkor sikerülhet a csoda. „Nagyon kiegyensúlyozott a csoport, a norvégok, a törökök és a görögök nagyjából azonos játékerőt képviselnek, de a bosnyákokat sem szabad leírni, ők is nagyon veszélyesek lehetnek. Fontos lenne, hogy jól rajtoljon a csapat. ” – mondta lapunknak az egykori világválogatott.

A másodedző arra is kitért, hogy az osztrákok elleni győzelem egészséges önbizalmat adott a játékosoknak. „Tudjuk kikkel állunk szemben, alaposan tanulmányoztuk a norvégok játékát, ismerjük a gyengéiket illetve az erősségeiket. A taktikánkon azonban nem fogunk változtatni. A ’magyaros stílus’ marad, szeretnénk a saját játékunkat ráerőltetni az ellenfélre. Ez nagyon nehéz lesz, hiszen remek fizikai adottságai vannak a norvégoknak.”

Gerától tartanak

Bozsik Péter ellenlábasa Aage Hareide, a norvég labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csapata a védelem, John Arne Riise (Liverpool) sérülése és Gera Zoltán miatt aggódik. „Riise gyakorlatilag pótolhatatlan, egyik tartópillérünk hiányzik a kulcsfontosságú budapesti meccsen” – nyilatkozott a norvég lapoknak Hareide. „A középpályán és a csatársorban is bőven vannak variációs lehetőségeink. Meg kell próbálnunk minél több szabadrúgást, vagy bedobást kiharcolni a magyar kapu közelében. Játékban ellenfelünk nagyon jó, de ha sikerül egy beívelés után gólt fejelnünk, azzal meg is nyerhetjük a meccset.”

Bár a szakember az összeállításról és taktikáról nem nyilatkozott, norvég lapok szerint öt magas, jól fejelő embert kíván előreküldeni a támadásoknál a magyar kapu elé, akik közül John Carew (Lyon) mellett a “Tanknak” becézett Erik Hagen (Zenit) okozhatja a legtöbb gondot a magyar védőknek.

Solksjear: győzni jöttünk

Gera Zoltán kikapcsolása a legfontosabb feladat – mondta Aage Hareide, a találkozó helyszínén, a Szusza Ferenc Stadionban csapata pénteki edzését követő sajtótájékoztatón. „Alaposan kielemeztük a magyarok játékát. Ellenfelünknél kulcsszerep jut Gerának, ezért rendkívül fontos, hogy őt semlegesítsük.” Hareide hozzátette: csapata nem áll be védekezni, mert csak akkor érhet el jó eredményt, ha gólt szerez. „A fejjáték az erősségünk, ezért a kapu elé ívelt labdákra és remekül fejelő játékosainkra alapozzuk a taktikánkat.”

Ole Gunnar Solksjear, a Manchester Unitedben szereplő, 63 válogatott meccsén 21 gólt szerző csatár kijelentette: győzni jöttek Budapestre. „Én is úgy gondolom, hogy Gera teljesítménye határozza meg a magyarok játékát. A Premier League-ben többször láttam játszani az előző szezonban a West Bromwich Albion együttesében, egészen kivételes képességekkel rendelkezik. Követő emberfogással nem lehet kikapcsolni a játékból, a mozgásterét kell megpróbálnunk leszűkíteni.”

A Magyarország-Norvégia találkozó mellett 18 mérkőzést rendeznek szombaton, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében.

A szombati program:
A csoport:
Szerbia-Azerbajdzsán, Belgrád, 20:15 ó
Lengyelország-Finnország, Bydgoszcz, 20:30 ó
B csoport:
Skócia – Feröer-szigetek, Glasgow 16 ó
Grúzia-Franciaország, Tbiliszi, 18 ó
Olaszország-Litvánia, Nápoly, 20:50 ó
C csoport:
Málta – Bosznia-Hercegovina, Ta,Qali, 19:15 ó
MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA, Szusza Ferenc Stadion, 20 ó
Moldova-Görögország, Kisinyov, 20:15 ó
D csoport:
Csehország-Wales, Teplice, 20:15 ó
Szlovákia-Ciprus, Pozsony, 20:15 ó
Németország-Írország, Stuttgart, 20:45 ó
E csoport:
Anglia-Andorra, Manchester, 18 ó
Észtország-Izrael, Tallinn, 20:30 ó
F csoport:
Észak-Írország – Izland, Belfast, 16 ó
Lettország-Svédország, Riga, 20 ó
Spanyolország-Liechtenstein, Badajoz, 22 ó
G csoport:
Fehéroroszország-Albánia, Minszk, 19 ó
Románia-Bulgária, Constanta, 20 ó
Luxemburg-Hollandia, Luxembourg, 20:30 ó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik