Élet-Stílus

Késik az űrturistanő járata

Az orosz űrügynökség négy nappal elhalaszthatja az első űrturistanő indítását, ha az Atlantist szeptember 3-7. között lövik fel.

Ha az Atlantis amerikai űrrepülőgépet – többszöri halasztás után – szeptember 3–7. közötti időszakban indítják el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), úgy az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz négy nappal elhalasztja annak a Szojuz űrhajónak a kilövését, amely a világ első űrturistanőjét szállítja az űrbázisra két hivatásos asztronauta társaságban – jelentették be Moszkvában.

A floridai Cape Canaveral-i űrközpontban ugyanis jelenleg a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem vállalkoznak az Atlantis startjára. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei viszont nagyon bíznak abban, hogy szeptember 6-án vagy 7-én elindulhat az űrsikló, mert ha ebben az indítási ablakban nem kerül sor a kilövésre, úgy legközelebb csak októberben próbálkozhatnak újra.

Az orosz fél most vállalta, hogy az amerikai tervek megvalósulás esetén szeptember 14-ről 18-ra teszi át a Szojuz TMA-9 jelzésű űrhajójának az indítását. Ha viszont az amerikaiak lemondanak a szeptember eleji indításról, úgy a Szojuz az eredetileg kitűzött időpontban, vagyis szeptember 14-én emelkedik a magasba – mondta el a Roszkoszmosz szóvivője, Igor Panarin.

A Szojuz három utasának az egyike Anoushe Ansari iráni származású amerikai dúsgazdag asszony, aki a világ első űrturistanőjeként tölt majd el bő egy hetet a Föld körül 350-400 kilométerre keringő űrállomáson. Vele utazik az ISS-re az amerikai Michael-Lopez Alegria és az orosz Mihail Tyurin. Ők hat hónapig maradnak az űrállomáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik