Élet-Stílus

100 milliót fizet az Apple a Creative-nak

Egyezséggel zárul le a két cég közötti pereskedés, amely a hordozható zenelejátszók kezelőfelületével kapcsolatos szabadalmak miatt indult. Az Apple fizet, a Creative pedig újabb vállalatokat perelhet be.

Steve Jobs pozitív fejleményként értékelte a pereskedés lezárultát a vállalat közleményében. „A Creative igen szerencsés, hogy megkapta ezt a régi szabadalmat,” mondta Steve Jobs, az Apple ügyvezetője. „Ez a megállapodás a Creative-val fennáló összes vitánkat lezárja, beleértve a folyamatban levő öt peres eljárást is, és véget vet az elhúzódó bírósági tárgyalások okozta bizonytalanságnak és felfordulásnak.”


Bár az Apple eleinte megpróbált ellenszegülni, sőt maga is pert indított ellenfele harci kedvének lecsillapítására, végül elismerte vereségét és inkább elkerülné az újabb költségeket.

A Creative májusban indított szabadalmi pert a zenelejátszók piacát uraló cég ellen, mégpedig azzal a váddal, hogy az iPod készülékekben engedély nélkül használták fel az általuk bejegyzett eljárást. Kérelmüket még 2001-ben juttatták el a szabadalmi hivatalhoz, a megoldást pedig a Zen lejátszókban használták fel. A beadvány leírja a hordozható merevlemezes MP3-lejátszók működését és külön kitér arra, hogy a felhasználók hogyan navigálhatnak a tárolt zeneszámok és albumok között. Ez nem más, mint a hierarchikus felépítésű kezelés, amelyben kategóriákra lebontva böngészhetünk a tartalmak között, kiválasztva az előadót, az albumot, és az album egyik számát.

Az Apple még ugyanabban a hónapban saját pert indított, hasonló vádakkal illetve vetélytársát, magának követelve a szabadalmat. Ezt az eljárást most szintén lezárták, a megállapodással ugyanis az Apple hajlandó kifizetni 100 millió dollárt, a Creative pedig felhasználhatja termékein a “Made for iPod” kitételt.

Az Apple még visszakaphatja a díj egy részét is abban az esetben, ha a Creative sikeresen értékesíti a szabadalmát más felek részére. Továbbá a cégek megállapodtak arról is, hogy a Creative csatlakozik az Apple „Made for iPod” programjához, melynek keretén belül már az idén saját iPod kiegészítőkkel lép piacra.

A cég szóvivője elárulta, hogy újabb vállalatok ellen indítanak eljárást, ám nem nevezték meg sem a lehetséges célpontokat, sem a valószínű időpontot. Arról sem voltak hajlandók nyilatkozni, hogy jelenleg folytatnak-e ilyen irányú egyeztetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik