Élet-Stílus

Elvesztettük az EURO-2012-t?

A horvát sajtó már a 2012-es, Magyarországgal közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság pályázatának kudarcáról ír, miután az ország szurkolói horogkeresztet formáltak, és náci karlendítéssel hergelték az olasz szimpatizánsokat a szerdai, idegenbeli barátságos mérkőzésen (0-2).

“Elvesztettük az EURO-2012-t” – áll a Vecernji List című lap első oldalán. Hasonló félelmének adott hangot a cikkben Vlatko Markovic, a szövetség (HNS) elnöke is: “Valamiféle összeesküvés állhat emögött, úgy tűnik, valaki megpróbálja megakadályozni az Eb-rendezésünket. Kíváncsi lennék, hogy ki pénzeli ezeket a fickókat.”

A Slobodna Dalmacija ugyanakkor hozzáteszi, hogy egy korábbi nyilatkozatában Markovic maga is rokonszenvesnek nevezte a II. világháború alatt működött nácibarát horvát bábkormányt.

A nemzetközi szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást kezdeményezett a HNS ellen, és várhatóan egy Eb-selejtezőre zárt kapuk mögé száműzi a válogatottat. A horvátok attól tartanak, hogy ez nem a varazdini, Andorra elleni meccsüket érintené, hanem a Zágrábban sorra kerülő, Anglia elleni rangadót.

Az incidensért a rijekai szurkolók Armada nevű csoportja vállalta a felelősséget, hangoztatván, hogy a hazaiak jugoszláv zászlókkal és más kommunista jelekkel ingereltek őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik