Élet-Stílus

Tíz nap múlva indulhat az Atlantis

A NASA illetékesei augusztus 27-re tervezik az űrrepülőgép startdátumát. Ha a jövő héten semmilyen olyan probléma nem vetődik fel, amely veszélyeztetné a küldetés sikerét, az Atlantis űrsikló is elstartolhat.

A NASA illetékesei augusztus 27-ét jelölték meg az Atlantis startdátumának. Esetleges halasztás esetén az indítási ablak szeptember 7-ig marad nyitva. Mivel az indítási kockázat – a leváló szigetelőhab-darabok okozta végzetes sérülés esélye – nem nagyobb, mint a múlt havi Discovery-repülés kezdetén is volt, a bizottság ezúttal egyhangúan szavazott a start engedélyezése mellett.

A korábbi ellenőrzések során gond merült fel a Ku-sávú kommunikációs antenna dobozát tartó csavarok közül néggyel kapcsolatban is: a kívántnál kevesebb menetnyi méretűek. Bár ezek az Atlantis 1980-as megépítése óta ilyenek, s gond nélkül kibírtak 26 repülést, most ha kell és lehetséges, a biztonság kedvéért mégis kicserélik őket, nehogy a start során az antenna elszabaduljon és sérüléseket okozzon az űrrepülőgépben. Mindenesetre a már az augusztus másodika óta az indítóállványon álló Atlantis hat emelet magasságban levő antennájához rendkívül nehéz hozzáférni.

Az STS-115 jelű, a Columbia-katasztrófát követő harmadik űrrepülőgépes út egyértelmű célja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) építésének felgyorsítása. A legénység tagjai: Brent Jett parancsnok, Chris Ferguson pilóta, Dan Burbank, Joe Tanner, Steve MacLean és Heidemarie Stefanyshyn-Piper fedélzeti mérnökök.

Az űrhajósok korábban az eddigi egyik legösszetettebb küldetésnek minősítették soron következő útjukat. Az ISS konstrukciós munkái a jövőben is feszített ütemben folynak majd, hogy az űrrepülőgép-flotta 2010-re tervezett leállításáig minél előrébb jussanak. A mostani, összességében 116. űrrepülőgépes út során a vázszerkezetet két új darabbal egészítik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik