Élet-Stílus

Hat-nyolc aranyat vár a kajakkapitány

Csütörtökön az 1000 méteres előfutamokkal megkezdődött a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság Szegeden, illetve a város melletti Maty-éri pályán: a házigazdák azt remélik, hogy mind a magyar csapat szereplése, mind a szervezés és lebonyolítás sikerrel kecsegtet a viadalon.

A szurkolóknak

A vb-re érvényes jeggyel rendelkezők a versenynapokon ingyen vehetik igénybe a városból a Maty-éri pályához közlekedő 40C jelű buszjáratot, valamint a szegedi tömegközlekedési eszközöket.
Az M5-ös autópályáról érkezőknek a 166-os kijáratnál kell lekanyarodni. A kijárat végénél, a stoptáblánál balra fordulva még három kilométert kell autózni a körforgalomig, ahonnan táblák jelzik a parkolóba jutás útvonalát.

A vb-re 82 ország sportolói neveztek, a nemzetek száma minden eddigit felülmúl. A 41 fős magyar csapattól Angyal Zoltán szövetségi kapitány 6-8 aranyérmet vár, s a szakvezető reményei szerint a győzelmek közül 2-3 olimpiai számban születik majd – írja az MTI.

Angyal Zoltán hangsúlyozta: a versenyzők közül többen nyertek már az 1998-as szegedi világbajnokságon is, úgyhogy nincs miért idegeskedniük. „Annak örülök a legjobban, hogy a válogatott az elmúlt hetekben kiváló csapattá kovácsolódott, amelynek tagjai képesek egymást erősíteni a siker érdekében. Egy ilyen közegben az esetleges csalódásokat is könnyebb elviselni, noha én a csehországi Eb-n tapasztaltak és a versenyzők formája alapján eredményes szereplésre számítok, ahogyan azt korábban említettem, számos érem között legalább hat-nyolc arannyal.”

Kovácsék tarolhatnak

Női kajakban külön figyelem kíséri a Kovács Katalin, Janics Natasa olimpiai bajnok duó szereplését, a kettős mindhárom páros számban címvédőként száll vízre, ráadásul most Paksy Tímea mögött, illetve Keresztesi Alexandra (1000 m), Fazekas Krisztina (500 m) és Patyi Melinda (200 m) előtt ülve négyesben is szerencsét próbál. Kovácsék a júliusi, racicei Európa-bajnokságról hat aranyéremmel tértek haza, s ha ugyanez a bravúr sikerül nekik a Maty-éren is, sporttörténelmet írnak, hiszen korábban senkinek sem sikerült még hat elsőséget begyűjtenie egyetlen vb-n.

Egyesben 500 és 1000 m-en is Benedek Dalma képviseli a hazai színeket. A Dunaferr 24 éves kajakosa mindkét távon aranyérmes lett a kontinensviadalon, s ezúttal sem akarja alább adni, bár megjósolható, hogy most nehezebb dolga lesz, mint Csehországban.

Gyengébb az erősebbik nem

A szakág férfi vonalán 500 és 1000 m-en egyesben Benkő Zoltánnak, párosban pedig a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duónak szurkolhatnak a magyar nézők. Mindkét egység egy-egy arany- és ezüstérmet nyert Racicében, és feltett szándékuk, hogy ezúttal is a dobogóra, ha lehet, a legmagasabb fokára álljanak mindkét számban. A négyeseknél újra vízre száll a kétszeres olimpiai bajnok kvartett „fele”, Vereckei Ákos és Horváth Gábor, kiegészülve Gyökös Lajossal és Kökény Rolanddal 1000 m-en próbálnak szerencsét, s nagy kérdés, hogy az új formáció mire lesz képes. A 200-on címvédő Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István és Babella Balázs alkotta csapat az Eb-n csak harmadik lett, a hazai közönség előtt mindenképpen javítani szeretne.

Éremesélyek kenuban

Kenuban nem igazán lehetnek vérmes – egészen pontosan győzelmi – reményei a házigazdáknak, de több számban is esélyesek a dobogóra. Nagy várakozás előzi meg Vajda Attila szereplését – a Démász-Szeged versenyzőjeként ő duplán is hazai környezetben szerepel –, júniusi balesete és súlyos sérülése, majd gyors felépülése után ugyanis csak az utolsó pillanatban került a csapatba, az övé a C-1 1000 m-es száma. A párosoknál – mint évek óta mindig – Kolonics Györgyért és Kozmann Györgyért szoríthatnak a piros-fehér-zöld drukkerek, a duó mindenképpen érmet szeretne nyerni valamelyik számában. A racicei Eb-ről mindhárom kenunégyes egy-egy dobogós hellyel tért haza, ezzel a mérleggel a vb vasárnapi zárásakor is kiegyeznének.

A magyar csapat:
1000 m
Nők: k-1: Benedek Dalma (Dunaferr SE) k-2: Kovács Katalin (MTK), Janics Natasa (Démász-Szeged) k-4: Paksy Tímea (MTK), Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra (Démász-Szeged)
Férfiak: k-1: Benkő Zoltán (Győri VSE) k-2: Kammerer Zoltán (Győri VSE), Kucsera Gábor (Domino Honvéd) k-4: Gyökös Lajos (Démász-Szeged), Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (mindhárom Domino Honvéd) c-1: Vajda Attila (Démász-Szeged) c-2: Kolonics György (Csepel), Kozmann György (Atomerőmű SE) c-4: Metka Márton (UTE), Balázs Gábor (KSI), Sáfrán Mátyás (KSI), Mike Róbert (UTE)

500 m
Nők: k-1: Benedek k-2: Kovács, Janics k-4: Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina (MTK)
Férfiak: k-1: Benkő k-2: Kammerer, Kucsera k-4: Sík Márton (Démász-Szeged), Boros Attila (Tiszaújváros), Csamangó Attila (Démász-Szeged), Bozsik Gábor (Csepel) c-1: Mike c-2: Kolonics, Kozmann c-4: Fürdök Gábor (Démász-Szeged), Csabai Edvin (Kis-Dunai SE), Pulai Imre, Novák Ferenc (mindkettő Domino-Honvéd)

200 m
Nők: k-1: Paksy k-2: Kovács, Janics k-4: Paksy, Kovács, Janics, Patyi Melinda (MTK)
Férfiak: k-1: Boros Gergely (Atomerőmű SE) k-2: Sík, Csamangó k-4: Kadler Viktor (Győri VSE), Gyertyános Gergely (UTE), Beé István (Domino Honvéd), Babella Balázs (Pécsi KKC) c-1: Bozsik Attila (BSE-ESMA) c-2: Kovács Gergely, Végh Attila (BSE-ESMA, Domino Honvéd) c-4: Balázs Péter (BSE-ESMA), Horváth Gábor (Démász-Szeged), Joób Márton (Démász-Szeged), Sarudi Pál (BSE-ESMA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik