Élet-Stílus

Egyre több szlovák vásárol házat Rajkán

Folyamatosan nő a szlovák állampolgárok érdeklődése Rajkán az eladó ingatlanok után – tudta meg Varga Kálmántól, a település polgármesterétől az MTI.

A polgármester elmondta: Rajkán már több mint 70 család vásárolt elsősorban kész házat, de akadt olyan is, aki itt építkezett. Rajka 18 percre van autóval Pozsony belvárosától, ahol egy másfél szobás panel kétmillió koronába, azaz 14-16 millió forintba kerül. Ennyiért családi házat vásárolhatnak Magyarország nyugati határszélén.

A telekárakban is jelentős a különbség, míg a határ túloldalán 2000–6000 korona egy négyzetméter, addig Rajkán 3600 forint négyzetméteráron lehetett telekhez jutni, már ameddig volt. Jelenleg fogytán van a szabad terület, a közeljövőben jelölnek ki újabb telkeket a nagy érdeklődés miatt.

Varga Kálmán az MTI érdeklődésére elmondta: a vállalkozók még nem reagáltak a konjunktúrára, de volt olyan élelmes rajkai fiatalember, aki az önkormányzattól kedvezményesen vásárolt telken felépített egy házat, majd jó pénzért eladta a szlovákoknak. Így csak idő kérdése, mikor épülnek házak kifejezetten nekik. A polgármester úgy tudja, már a többi határ menti településen is megjelentek a szlovák betelepülők, elsősorban Dunakilitin.

Varga Kálmán szerint a szlovák állampolgárok ingatlanvásárlásának fellendülése a térségben több okra vezethető vissza. A kedvező ár és a szlovák főváros közelsége az egyik, a másik pedig, hogy nincsenek nyelvi nehézségek. A rajkai telepesek közül ugyanis mindössze három a tiszta szlovák származású család, a többség kisebbségi magyar, illetve vegyes család.

Varga Kálmán megjegyezte: az önkormányzati választásokon választhat és választható az, akinek állandó bejelentett lakása van a településen.

Az osztrák–német–holland házvásárlási láz sem hagyott alább, de ők inkább az üdülőövezetekben, a Balaton-felvidéken, a Fertő tónál, a Bakonyban és az Északi-középhegységben vásárolnak ingatlant nyaralónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik