Élet-Stílus

2040: elkerülhetetlen árvizek, aszályok, erdőtüzek

A Föld nagy erdeinek több mint fele eltűnik, ha az évszázad végére a hőmérséklet átlagosan 3 Celsius fokkal emelkedik - figyelmeztet egy friss tudományos elemzés az ember által előidézett globális felmelegedés veszélyeire.

A súlyos árvizek, erdőtüzek és aszályok megszokottá válnak a következő 200 évben a hőmérséklet-emelkedés következtében – olvasható a nagy-britanniai Bristol Egyetem kutatója, Marko Scholze vizsgálatait összegző tanulmányban, melyet a Brit Tudományos Akadémia publikált. Dr. Scholze 52 szimulációs vizsgálatot végzett el 16 különböző klímamodell alapján a globális felmelegedés várható következményeiről. A vizsgálatok a 2 Celsius-fokos, a 2-3 fok közötti, illetve a több mint 3 fokos hőmérséklet-emelkedés lehetséges következményeit kutatták.

Kevesebb édesvíz

A tudós előrejelzése szerint a 2 fokos hőmérséklet-emelkedés elkerülhetetlen, még akkor is bekövetkezik, ha a világon azonnal leállítják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ez a forgatókönyv azzal számol, hogy Európa, Ázsia, Kanada, Közép-Amerika és Amazónia elveszítheti erdeinek akár 30 százalékát. Két-három fok közötti hőmérséklet-emelkedés esetén kevesebb édesvíz lesz majd Nyugat-Afrika, Közép-Amerika, és Dél-Európa egyes vidékein és az Egyesült Államok keleti részein, amivel nő az aszályok valószínűsége. Ezzel szemben Afrika és Dél-Amerika trópusi területein megnő az árvizek kockázata az erdők eltűnése miatt.

Három foknál nagyobb hőmérséklet-változás esetén még kevesebb lesz az édesvíz, az erdők eltűnésének mértéke pedig Amazóniában és Európában, Ázsiában, Kanadában és Közép-Amerikában elérheti a 60 százalékot. Három százalékos felmelegedésnél egy még veszélyesebb fejlemény is valószínűsíthető: a növények telítődnek szén-dioxiddal, nem lesznek képesek többet felvenni, felborul az ökorendszer egyensúlya, mert több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel. Dr. Scholze előrejelzése szerint ez a fordulópont már a század közepére bekövetkezhet.

Mások is egyetértenek

A tudós eredményei egybeesnek a világ vezető klímaváltozás-kutatója, a brit Hadley Központ tavaly publikált eredményeivel, melyek szerint egy 3 százalékos hőmérséklet-növekedés világszerte 20-400 millió tonnával vetné vissza a gabonafajták termelését, 400 millió embert az éhínség veszélyének, 3 milliárd embert pedig az árvizek, illetve az édesvíz hiányának tenne ki.

David King, a brit kormány tudományos főtanácsadója májusban arra figyelmeztetett, hogy a globális hőmérséklet 3 fokkal emelkedhet, katasztrofális következményeket okozva az emberiségnek, amennyiben a kormányok sürgős lépéseket nem tesznek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Dr. Scholze mindazonáltal úgy véli: a 3 fokos hőmérséklet-emelkedés nem elkerülhetetlen: „Egyszerűen nem folytathatjuk azt, amit jelenleg csinálunk (…) Csak néhány évtizedünk van – tennünk kell valamit 2040 előtt” – mondta a tudós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik