Élet-Stílus

Atlétikai Eb: Zsivoczky ezüstérmes

A tízpróbázó Zsivoczky Attila fantasztikus versenyzéssel ezüstérmet szerzett a Göteborgban zajló atlétikai Európa-bajnokságon.

A magyar versenyző, akárcsak a tavalyi, Helsinkiben rendezett világbajnokságon, az utolsó számban, 1500 méteren futott fel a dobogóra. A második helyhez az orosz Alekszandr Pogorelovval szemben 81 pontos, a harmadik Alekszej Drozdovval szemben pedig mindössze 23 pontos hátrányt kellett ledolgoznia. Papíron jobb futónak számított náluk, így leginkább az volt a kérdés, a második vagy a harmadik helyet tudja-e megszerezni. A címvédő és olimpiai bajnok cseh Roman Sebrle – Zsivoczky edzőpartnere – elsőségét nem fenyegette veszély.

A gyakorlattól eltérően – a jelentős csúszás miatt – nem két, hanem egy csoportban vágott neki a tízpróbázók mezőnye, a még versenyben maradt húsz atléta – négyen feladták – az 1500 méternek. Zsivoczky az élmezőnyben helyezkedett, Drozdov mögötte, Pogorelov már az első kör végén leszakadt. Drozdov viszont tapadt Zsivoczkyra, egészen a célegyenesig, amikor a magyar többpróbázó ellépett tőle, s csaknem öt másodpercet vert rá, azaz hat ponttal elé került. Pogorelov alaposan lemaradva ért célba, így Zsivoczky a második helyre lépett előre, a tavalyi vb-bronz után Eb-ezüstöt nyert!

“Nagyon akartam ezt az ezüstöt, talán nagy terhet raktam magamra, ezért is sikerült rosszabbul a kezdés. Amikor láttam, hogy több jó tízpróbázó nem indul, mindenképpen a második helyet tűztem ki magamnak. De azt nem gondoltam, hogy 8356 ponttal ez megvalósítható, erre még nem nagyon volt példa” – nyilatkozta a Debreceni SC versenyzője.

A további, pénteken érdekelt két magyar szintén jól szerepelt, Kiss Dániel 110 méter gáton futamában 13.72 másodperccel harmadik lett, s az utolsó, 16. helyen bejutott az elődöntőbe. A távolugró Vaszi Tünde a selejtezőben rutinos versenyzéssel, 6,51 méterrel a 12. helyen szintén még bekerült a fináléba.

Szombaton kilenc döntőt rendeznek az Eb-n, ebből négyben lesznek érdekeltek a magyarok: Pars Krisztián a péntekről szombatra halaszott férfi kalapácsvetésben, Molnár Krisztina a női rúdugrásban, Varga Roland és Máté Gábor a férfi kalapácsvetésben, Papp Krisztina pedig női 5000 méteren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik