Élet-Stílus

25 éves a PC

A ma már majd minden lakásban fellelhető számítógép két és fél évtizeddel ezelőtt még utópisztikus vízió volt. Az akkori szakértők többsége nem adott sok esélyt az első PC-nek, és már magát az ötletet is nevetségesnek tartotta.

A legnagyobb cégek készítettek felméréseket, majd utána közölték, hogy a lakosság körében gyakorlatilag minimális igény sincs egy otthoni asztali számítógépre. 1981. augusztus 12-én azonban az IBM senkitől sem zavartatva piacra dobta az 5150-es modellt. Az új eszköz bevezető ára 1500 dollár volt. Elődeinek gyakran még hatalmas termekre, valamint karbantartó technikusok tucatjaira volt szükségük a megfelelő működéshez, és persze jó szellőzőrendszerekre a működés folyamatos fenntartásához. Ehhez képest az IBM 5150 egy kis szürke doboz volt, ami szinte eltörpült az akkori óriásokhoz képest.

Bill Lowe, az IBM menedzsere alig egy év alatt elérte, hogy az informatikai szakma megtanulja elismerni az új készüléket, pedig ez akkoriban gyakorlatilag lehetetlen feladatnak tűnt. Az általános vélemény az volt, hogy egy PC olyan, mintha valaki egy elefántot akarna megtanítani táncolni, ráadásul mindezt a sikert az IBM érte el, amelyet nagy és lomha cégnek tartottak. „Kicsit olyan, mint Svájc. Konzervatív, kicsit nehézkes, de sikeres” – nyilatkozta Sam Albert egykori IBM-menedzser.

A tervek kifejezetten ambiciózusak, mondhatni, őrülten merészek voltak: a konszern három év alatt félmillió készüléket akart eladni, ezzel szemben a PC-ből ugyanezen idő alatt kétmillió darabot értékesítettek. Az IBM 5150 leginkább egy hordozható írógépre hasonlított, és a lelke egy 4,77 MHz-es órajelű Intel 8088-as processzor volt. A memória 16 vagy 64 kilobájt lehetett. A választható kiegészítők táborát erősítette egy színes monitor, két meghajtó, egy nyomtató és egy szövegszerkesztő szoftver. Az IBM PC sikere a bővíthetőségében rejlett, a vesztét viszont pont ugyanez, a klónok és a géppel kompatibilis PC-ket gyártók megjelenése okozták.

„A Kék Óriás akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor kivonult a hardverüzletágból. Ez egy 100 milliárd dolláros hiba volt. Nem hiszem, hogy sokunknak lenne lehetősége egyszer is egy ilyen hiba elkövetésére” – mondta Larry Ellison, az Oracle alapítója. Mindenesetre a PC megalkotása mindenképp az IBM nevéhez fűződik, és ezen már az a tény sem változtat, hogy tavaly a társaság végérvényesen megvált PC-gyártó részlegétől, és eladta a kínai Lenovónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik