Élet-Stílus

Kétszáz éves a Sándor-palota

A budavári Sándor-palota elkészültének kétszáz éves évfordulója alkalmából szombattól - két hónapon át - hétvégenként ingyenesen látogatható a palota történetét bemutató kamara-kiállítás.

A köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére szolgáló Szent György téri épület földszintjén berendezett tárlat 10 és 18 óra között tekinthető meg. A palota előtt – kivéve az augusztus 20-i hétvégét – térzenét hallhatnak az érdeklődők. A korábbi évekhez hasonlóan a kulturális örökség napjain, ezúttal szeptember 16-án és 17-én a Sándor-palota történelmi termei is nyitva állnak majd a látogatók előtt.

Az első térzenét szombaton az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság zenekara szolgáltatta. A következő hétvégeken a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat, a határőrség zenekarait és honvédség több együttesét hallhatják az érdeklődők.

A budavári Szent György téren álló épületet 1803-1806. között emeltette Sándor Vince gróf és felesége, Szapáry Anna grófnő, miután 22 ezer akkori forintért megvásárolták Buda városától az értékes telket a rajta álló két kaszárnyaépülettel. Máig tisztázatlan, ki volt az építész. Feltehetően a neves bécsi építőmester, Johann Aman valósította meg Pollack Mihály terveit.

Az épület az 1867-es kiegyezéstől a II. világháború befejezéséig a miniszterelnökségnek adott otthont. Az Országgyűlés 2002. november 5-én alkotott törvényt arról, hogy a középkori ferences kolostor alapjaira, majd egy XVIII. századi kaszárnya falaira épült, Dunára néző, főúri palota a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik