Élet-Stílus

Visszatérhet a rosszemlékű DDT

Több afrikai ország újra használatba akarja vonni a nyolcvanas években sok országban betiltott rovarirtót, a DDT-t. Úgy tűnik ugyanis, hogy rák, nemzőképtelenség, kipusztult fajok ellenére ez a leghatékonyabb malária elleni védőszer.

Több afrikai ország, köztük Kenya és Uganda is azt tervezi, hogy ismét beveti a DDT-t a maláriát hordozó moszktók elleni küzdelemben A kór Afrikában szedi áldozatainak 90 százalékát, Ugandában az elmúlt 15 évben ötszörösére nőtt a maláriás megbetegedések száma. A becslések szerint Afrikában a malária mintegy 12 milliárd dollár gazdasági kárt okoz, és a betegséggel kapcsolatos egészségügyi kiadások jelentős összegeket emésztenek fel a nemzeti össztermékből.

Rettegett méreggé vált

A DDT (diklór-difenil-triklóretán) egykor csodaszerként vonult be a „történelembe” – feltalálója, Paul Müller orvosi Nobel-díjat is kapott érte -, a vegyületet a második világháborúban és az azt követő időszakban a tífuszt, pestist, maláriát és sárgalázt terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogok ellen használták. Növényvédelmi célú használata is elterjedt, többek között az Európában éppen hódító kolorádóbogár ellen vetették be.

A szer világszerte milliók életét mentette meg, de ennek ára volt: hatalmas pusztítást végzett az ökoszisztémában. Időközben bebizonyosodott rákkeltő hatása, valamint hogy nemzőképtelenséget okoz állatok és emberek körében egyaránt. Mivel zsírban oldódó vegyületről van szó, a táplálékláncon keresztül eljut a végső fogyasztóig és felhalmozódik a szervezetben. A lakosság körében szerte a világon még most is kimutatható a szer a zsírszövetben, a vérben és az anyatejben.

A DDT rákkeltő és születési rendellenességet okozó hatása is hamar ismertté vált. Azokon a területeken ahol nagy mennyiségben használták, megugrott a koraszülések és az értelmi fogyatékkal születők aránya. Hazánkban 1968-ban, a világon elsőként tiltották be a gyártását, de a hetvenes években még használták a meglévő készleteket. Az Egyesült Államok 1972-ben tiltotta be a szert, példáját több ország is követte a hetvenes-nyolcvanas években.

Lehetőség

A szer nem csak rovarirtó de rovarriasztó szerként is működik. A szakértők javasolják, hogy a DDT-t ne kiszórva, hanem kis mennyiségben a házfalakat „beporozva” használják, így csökkenthető az emberre és a természeti környezetre gyakorolt káros hatás. A DDT kipárolgása távol tartja a moszkitókat a területtől.

Szakértők szerint komoly kontrollrendszer kidolgozására van szükség, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy ha bármelyik gazdálkodó hozzájuthat a szerhez, túladagolás és helytelen használat lesz a következménye, ami további környezet-egészségügyi problémákhoz vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik