Élet-Stílus

Sikeresen tesztelték Magyarországon az AIDS-tapaszt

Sikeresen tesztelték Magyarországon a DarmaVirt, az új AIDS ellenes csodaszert, amelyet Lisziewicz Julianna 25 éve az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar tudós cége fejlesztett ki.

Egy nyolc emberen végzett teszt alapján a kutatónő kijelentette, hogy előreláthatólag a HIV-fertőzöttek, illetve az AIDS-esek 60 százalékán tud segíteni a gyógyszer, amelynek újító jellege egyrészt a hatóanyagban van, amely a bőr alá juttatva stimulálja az immunrendszert, így a beteg szervezet saját védekező mechanizmusa lép működésbe és veszi fel a harcot a HIV-vírussal szemben; másrészt a hordozóban, egy tapaszban, amelyet a hát bőrfelületére kell ragasztani és évente mindössze hatszor három órán át viselni.

Mindez az eddigi gyógyszerekkel szemben összehasonlíthatatlan előnyökhöz juttatja az új csodaszert: “Ma a világban 22 fajta AIDS gyógyszer létezik, ezeket (általában 3-4 gyógyszer kombinációját) naponta többször is be kell venni, ami nagyon megterheli a páciens szervezetét és pénztárcáját is, hiszen az AIDS gyógyszerek nagyon drágák, ezért csak kevesen jutnak hozzá. Az egész világon nyilvántartott 43 millió AIDS-beteg közül mindössze 1-1,5 millió embert kezelnek rendszeresen” – mondta Lisziewicz Julianna az MTI-nek.

Hozzátette: a hatóanyagot 1996-ban kezdték kifejleszteni, és még hosszú évekbe telhet míg forgalomba kerül, de mind az állatokon, mind az embereken elvégzett tesztek nagyon ígéretes eredményeket hoztak: az embereken végzett kísérletek legelső fázisában nyolc személyen próbálták ki a tapaszt, hamarosan egy tágabb körben tesztelik, s csak azután következik a tömeges klinikai teszt fázisa.

Mint a kutató elmondta, addig is Magyarországon egész kutatóhálózat dolgozik a további teszteken, s a munkában részt vesz a Központi Kémiai Kutatóintézet, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Bőrklinika és a budapesti Szent László Kórház is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik